Prima pagină » Culinar » Cum trebuie gătită carnea de struț. Sfaturi pentru o friptură suculentă

Cum trebuie gătită carnea de struț. Sfaturi pentru o friptură suculentă

14 feb. 2024, 09:49, 1 ,
în Culinar

Dacă nu ai mai gătit carne de struț sau ești curios cum să o gătești corespunzător, află că este destul de simplu! Gătește carnea de struț la fel cum ai face-o cu orice altă carne roșie, ajustând timpul de gătire și ținând cont de faptul că struțul se gătește mai repede decât proteinele mai grase. Carnea de struț este foarte slabă și poate fi înlocuită în orice rețetă de carne de vită, bizon sau elan.

Carnea de struț se gătește asemenea celei de vită

În timp ce struții sunt păsări din familia Ratite, compoziția și pH-ul cărnii lor sunt apropiat de cel al cărnii de vită, rezultând o culoare, gust și textură similare. Aceste caracteristici sunt și motivul pentru care nu trebuie să gătești struțul la 80 grade Celsius precum puiul sau curcanul (veți obține o friptură uscată și tare).

Departamentul Agriculturii din SUA clasifică struțul drept o carne roșie și recomandă să fie pregătita asemenea cărnii de vită. De fapt, poți să-l mănânci chiar și crud, în tartar sau carpaccio. Struțul este delicios sub formă de biftec mediu-rare iar burgerii sunt cei mai gustoși atunci când sunt făcuți cel mult medium.

Poate ai auzit că „gustul constă în grăsime” atunci când vorbim despre vită și porc. Deși carnea de struț este slabă, dar nu înseamnă că este mai puțin gustoasă. Din contră, carnea de struț păstrează tot gustul în carnea în sine, nu în grăsime. Este similară cu vita crescută cu iarbă sau cu elanul în ceea ce privește gustul și textura. Struțul nu are un gust de carne de vânat.

Temperatura și timpul de gătire sunt cele mai importante aspecte

Există doar o regulă atunci când gătești carne de struț, și anume să nu o supra-gătești. Datorită conținutului său extrem de scăzut de grăsime, struțul se gătește mai repede decât vita, în special atunci când este făcut la grătar sau prăjit în tigaie. De aceea, va trebui să ajustezi timpul de gătire și să verifici temperatura internă a fripturii înainte de a se termina timpul de gătire. Pentru bucăți mai mari, gătirea la o temperatură scăzută pentru mai mult timp este cheia pentru a obține o carne de struț perfect gătită și suculentă.

Struțul este de asemenea potrivit pentru gătitul la sous-vide, dacă ai unul. Această metodă de preparare asigură obținerea unui steak fraged, suculent și gustos. Ca întotdeauna, poți găti carnea în funcție de preferințele tale, însă recomandăm să nu gătești struțul mai mult de medium-rare.

Marinadele funcționează bine cu carnea de struț, îmbunătățind gustul și păstrându-i umiditatea în timpul gătirii. Puteți face o marinadă simplă din 1/3 ceașcă de oțet balsamic, 1/3 ceașcă de ulei de măsline sau de avocado, 3 linguri de sos de soia, 2 linguri de sos Worcestershire, 3 linguri de ierburi proaspete tocate, 2 lingurițe de muștar Dijon, 1/2 linguriță de pudră de usturoi, 1/2 linguriță de piper negru și 1 linguriță de sare.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 decembrie 2025
10 decembrie 2025
Articole similare
Câte produse din Iași sunt pe rafturile supermarketurilor? Director: „Toate rețelele marilor magazine sunt interesate să încheie contracte cu producătorii locali”
02:00
Câte produse din Iași sunt pe rafturile supermarketurilor? Director: „Toate rețelele marilor magazine sunt interesate să încheie contracte cu producătorii locali”
Primarul din Iași, amendat cu 100.000 de lei, se revoltă: „Asta e România. I-a speriat ministra că îi schimbă și au plan de amenzi”
02:00
Primarul din Iași, amendat cu 100.000 de lei, se revoltă: „Asta e România. I-a speriat ministra că îi schimbă și au plan de amenzi”
Mesajul unui cunoscut om de afaceri din Iași, după un control de la Antifraudă. „Nu am mai trăit așa ceva în 20 de ani de antreprenoriat”
02:00
Mesajul unui cunoscut om de afaceri din Iași, după un control de la Antifraudă. „Nu am mai trăit așa ceva în 20 de ani de antreprenoriat”
Situație revoltătoare la CTP Iași! O pensionară de 72 de ani, umilită și lăsată fără card după o călătorie cu autobuzul 44. Iată cum s-a întâmplat totul
02:00
FOTO Situație revoltătoare la CTP Iași! O pensionară de 72 de ani, umilită și lăsată fără card după o călătorie cu autobuzul 44. Iată cum s-a întâmplat totul
Mister: bărbatul, spulberat de o femeie la volanul unui Mercedes, la ieșirea din Lețcani, nu a fost nici acum identificat
02:00
FOTOVIDEO Mister: bărbatul, spulberat de o femeie la volanul unui Mercedes, la ieșirea din Lețcani, nu a fost nici acum identificat
O firmă din județul Neamț va furniza microbuzul pentru elevii din comuna Tomești! Investiția depășește 400.000 de lei
02:00
O firmă din județul Neamț va furniza microbuzul pentru elevii din comuna Tomești! Investiția depășește 400.000 de lei
Se râde copios pe faza asta. Și foști colegi și foști profesori
02:00
Se râde copios pe faza asta. Și foști colegi și foști profesori
Asta da scuză: un șofer din Iași, prins beat „turtă” la volan, le-a spus polițiștilor că a fost nevoit să conducă pentru că un vecin de-al său murise, iar copiilor le era teamă să stea singuri
02:00
Asta da scuză: un șofer din Iași, prins beat „turtă” la volan, le-a spus polițiștilor că a fost nevoit să conducă pentru că un vecin de-al său murise, iar copiilor le era teamă să stea singuri
Peste 70% dintre angajatorii din Iași s-au înscris în REGES Online. Termenul expiră pe 31 decembrie 2025, iar amenzile ajung până la 20.000 de lei
02:00
Peste 70% dintre angajatorii din Iași s-au înscris în REGES Online. Termenul expiră pe 31 decembrie 2025, iar amenzile ajung până la 20.000 de lei
Răzvan Timofciuc și Sorin Marcel Colesniuc – ambii candidați pentru postul de manager la Palatul Culturii – au un trecut controversat
02:00
Răzvan Timofciuc și Sorin Marcel Colesniuc – ambii candidați pentru postul de manager la Palatul Culturii – au un trecut controversat