National

Curs valutar 30 octombrie 2020. Ce se întâmplă cu leul înainte de ultimul weekend din octombrie

Publicat: 30 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Curs valutar 30 octombrie 2020. Ce se întâmplă cu leul înainte de ultimul weekend din octombrie
Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar leul românesc capăta din nou puteri în fata monedei europene

Curs valutar 30 octombrie 2020. Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar leul românesc capăta din nou puteri în fata monedei europene. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4.8743 lei/euro, 4.1768 lei/dolar, 5.4111 lei/lira sterlină, 4,5595 lei/fracul elveţian.

Curs valutar 30 octombrie 2020

Euro începe ultima zi lucrătoare a lunii octombrie tot la 4,87 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR când a fost a optsprezecea şedinţa consecutivă cu euro la acest nivel. Moneda europeană a stat în ultima perioadă la un nivel apropiat de maximul istoric înregistrat în fata leului la sfârşitul lunii septembrie.

Euro rămâne la 4,87 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Euro a atins maximul istoric în fata leului pe 25 septembrie 2020: 4,8750 lei/euro, la cursul BNR.

Dolarul creşte la 4,16 lei, faţă de 4,15 lei, nivelul anunţat în şedinţă precedentă de la BNR. Pe 23 martie, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din istorie în fata leului: 4,5316 lei.

Lira sterlină a crescut ieri la 5,40 lei, faţă de 5,38 lei, cursul anunţat de BNR în şedinţă precedentă.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,8747 lei/euro, 4,1588 lei/dolar, 5,4016 lei/lira sterlină, 4,5641 lei/franc elveţian.

ROBOR la trei luni a rămas la 2,15%.

ROBOR la şase luni a crescut la 2,17%, faţă de 2,16%.

Aurul a scăzut ieri la 251,2556 lei pentru un gram, faţă de 253,0990 lei pentru un gram, nivelul din şedinţa precedentă. Pe 7 august, aurul a atins un nou record în fata leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Ce reprezintă ROBOR

ROBOR este un indicator foarte important, de referinţă, pentru calculul dobânzilor creditelor luate în lei. Denumirea lui vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate.

Cu ajutorul lui, băncile stabilesc dobânzile la ratele pe care va trebui să le plătim în fiecare lună.

Tehnic vorbind, ROBOR este calculat în fiecare zi de către Banca Naţională a României şi reprezintă media aritmetica a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci din ţara noastră.

În funcţie de acest indice, toate băncile vor stabili valoarea dobânzilor variabile, astfel că el are o puternică influenta în calculul ratelor lunare resimţite de către cei ce au credite în derulare, luate în lei.

Dacă ar fi să dăm o definiţie ROBOR pe înţelesul tuturor, trebuie mai întâi să amintim faptul că băncile împrumută zilnic lichidităţi una de la cealaltă, pe piaţa interbancară, pe intervale de timp destul de scurte, cuprinse între o zi şi maxim un an.

Preconizările BNR pentru redresarea economiei

Specialiştii BNR au făcut analize amănunţite asupra efectelor şi modalităţilor de redresare economică. În cazul în care, în perioada iulie-august-septembrie, activitatea economică s-ar fi menţinut la nivelul estimat pentru luna iunie, în termeni trimestriali, s-ar fi putut observa o creştere economică deosebit de robustă. Din păcate datele nu arata aceasta previziune. Rămâne de văzut care vor fi noile pârghii folosite de autorităţi pentru redresarea economiei.

Recent Guvernul a luat o decizie de a găsi noi măsuri fiscale şi de cheltuieli. Acestera au fost anunţate până în prezent aproximativ 2% din PIB-ul din 2019. Măsurile includ fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate, acoperirea parţială a salariilor părinţilor care rămân acasă pentru perioada în care şcolile sunt închise. În acelaşi timp, noile masrui anunţate, ar trebui să ajute şi să stabilizeze, într-un fel sau altul, cursul de schimb realizat de Banca Naţională a României.

Adauga un comentariu