Actualitate

Curtea Constituțională a României: Fără motivare, o persoană nu va putea fi condamnată la închisoare

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Curtea Constituțională a României Fără motivare o persoană nu va putea fi condamnată la închisoare
Miercuri, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis excepția de neconstituționalitate, constatând că unele articole ale Codului de Procedură Penală sunt neconstituționale

Miercuri, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis excepția de neconstituționalitate, constatând că unele articole ale Codului de Procedură Penală sunt neconstituționale.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, excepția de neconstituționalitate și a constatat că anumite articole din Codul de Procedură Penală sunt neconstituționale. CCR a stabilit că nu poate fi condamnată o persoană fără a exista o motivare a deciziei, informează Mediafax.

CCR Curtea a constatat că dispozițiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) și ale art. 406 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală încalcă atât prevederile art.1 alin. (3), art.21 alin. (1)-(3) și art.124 alin.(1) din Constituție, cât și prevederile art.5 paragraful 1 și art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Hotărârea judecătorească trebuie să fie redactată

De asemenea, CCR a constatat că dispozițiile art.400 alin.(1) și ale art.405 alin.(3) din Codul de procedură penală aduc atingere prevederilor art.23 alin.(11) din Legea fundamentală.

„Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”, arată CCR.

Astfel, CCR a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.

Adauga un comentariu