Titlurile zilei

Cutremur în Casa Pătrată. Combinații șocante pe banii europeni. DNA verifică licitații de 20 de milioane de euro

Publicat: 21 ian. 2020

Consiliul Județean Iași va trebui din nou să dea explicații procurorilor anticorupție. După scandalul de la începutul mandatului, DNA a venit din nou peste cei de la CJ. De această dată, anchetatorii au luat la verificat o licitație de circa 20 de milioane de euro din fonduri europene. Două loturi din cea mai mare licitație derulată la Iași în ultimii ani au fost date cu dedicație. Al treilea lot a fost întors din drum, la mijloc fiind o nouă golănie de zile mari

Surpriză neplăcută pentru conducerea Consiliului Județean Iași. Zilele trecute, Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași a cerut o serie de documente care au stat la baza unei licitații de zeci de milioane de euro derulate cu fonduri europene. Proiectul privind axa rutieră Iași- Suceava stârnește noi controverse după ce anchetatorii au intrat pe fir și au cerut documente justificative de la autoritatea contractantă.

Este vorba de licitațiile la primele două loturi ale proiectului. CJ a atribuit primele două loturi din axa rutieră, valoarea totală a acestora fiind de 22 de milioane de euro, către asocierea Alpenside SRL București și General Trust SRL Argeș. Primul lot vizează DJ 282 limita Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D (29,584 km). Lotul doi prevede lucrări pe DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești (DJ 281) în lungime de 22,001 km. Valoarea primului contract este de 12,7 milioane de euro. Pentru lotul doi, valoarea este de 9.1 milioane de euro. Procurorii nu au spus explicit și ce verifică, cert este că au trecut la verificări ce țin tocmai de proiectul derulat cu fonduri europene.

Alpenside SRL este controlată de Ionel Vameșu, despre care se spune că ar fi un apropiat al conducerii Consiliului Județean. În 2015, Vlad Ionel Vameșu, frații Alexandru și Traian Horpoș, patronii de la Straco Grup, au fost arestați într-un dosar DIICOT pentru spălare de bani, delapidare și evaziune fiscală. Prejudiciul adus statului a fost estimat la aproape 8 milioane euro. Acum a apărut această plângere la DNA care poate cutremura din nou politica ieșeană.

Plângere apărută brusc

Surse din cadrul Consiliului Județean Iași au arătat că plângerea către DNA ar fi venit tocmai din instituție. Nu este pentru prima oară când Consiliul Județean a intrat în atenția procurorilor anticorupție, însă de departe aceasta este și cea mai mare sumă luată în vizor. Cu toate acestea, conducerea CJ Iași susține că nu are emoții și că totul a fost derulat corect. „A fost depusă o plângere ce vizează loturile unu și doi din cadrul Axei rutiere Iași- Suceava. Este o reclamație la DNA, am primit o înștiințare zilele trecute. Nu avem nicio emoție, totul a fost făcut corect. Nu știu cine a făcut această plângere. La lotul trei vor fi reevaluate ofertele, vom lua punctele de vedere ale tuturor celor implicați pentru a vedea de ce s-a ajuns aici”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

O altă surpriză apărută din neant

Acțiunea DNA Iași vine la pachet cu o altă surpriză în ceea ce privește licitația pentru axa Iași- Suceava. Zilele trecute, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis să admită solicitarea unei asocieri legate de reabilitarea lotului trei din axa rutieră Iași- Suceava. Proiectul prevede reabilitarea DJ 281 de la BeIcești – Ceplenița – DN 28B și modernizarea DJ 281 de la DN 28B – Scobinți- Lespezi, în lungime de peste 40 de kilometri.

Consiliul Județean a decis atribuirea contractului către asocierea Alpenside SRL- WFA Impex SRL. Asocierea a avut câștig de cauză în cadrul contractului de 96 de milioane de lei (20 de milioane de euro). Numai că o altă asociere care a participat la licitație a contestat procedura, dosarul fiind întors din drum. Asocierea Daroconstruct SRL- Rutador SRL a contestat la CNSC raportul procedurii, decizia acestui for fiind una care poate schimba din temelii totul.

CJ a atribuit contractul către această asociere în condițiile în care WFA Impex are interdicție de a participa la licitații publice, tot după ce a fost verificată de DNA. Societatea a fost implicată într-un dosar cu legături la celebra Tel Drum, într-o altă speță privind asfaltările. Și cu toate că nu avea voie să participe, CJ nu a văzut asta și a atribuit șocant contractul. Și asta nu a fost tot. Chiar dacă raportul DNA a fost clar, CJ a dus mai departe procedura, în speranța că nu se prinde nimeni.loading...

Comentarii
 • Cine putea face reclamația? Evident cap de pork adică Brânză !!! Acum nu ar fi nimic dacă ar fi reală,dar așa sa o faci aiurea ca să blochezi începerea lucrărilor in an electoral și sa îți Bati joc de mii de oameni din județ e demențial! Cap de pork trebuie luat la fugărit cu pietre când mai apare pe la vreo primărie ieseană! Oricum excrocul cap de pork e un jegos ordinar!

 • Brânză este un excroc notoriu! Cum naiba să pui asfalt in balegă și încă sa mai fii liber!!! Incredibil,jegardeaua asta de Brânză e Dușmanul iasului,din cauza lui infrastructura județului este distrusă și noi ne stricam mașinile deoarece el se tine numai de reclamații ! Brânză,Vino oleacă pe la Belcesti să-ți umblam pe la muzicuță!

 • Muuuueeeeeeeeee Brânză,futute-n gură de nemțean,te ții de anonime? Toți știm ca ești un ordinar care ai făcut înțelegere cu organele! Dacă rămânem fără drumuri făcute din cauza ta, venim peste tine neghiobule! Ascultă mă impuțitule,fă tu război cu cine dorești dar nu pe seama noastră a celor ce circulam pe aceste drumuri! Hai siktyrrrr gibonule!

 • Luate-ar dracii de șobolan împuțit de Brânză! Mă nemernicule,tu ești cancerul drumurilor din județul asta! Numai după furat umbli , faci lucrări foarte proaste care nu rezista la trafic și când ești respins ca ești cel mai mare incompetent in materie de drumuri ce conduci cea mai proasta firma TED sau alte derivate,trântești reclamații care conduc la blocarea lucrărilor !!!!! Mă nesimtitule,tu trebuiesti depus gratii ca furi totul ! Poate se schimba legea asta și reclamagii șantajiști vor fi eliminați și băgați la zdup!

 • Subscriu si sunt in totul de acord cu cele semnalate mai sus!!!Cum naiba acest Branza care a facu cu adevarat o branza ca lucrari nu si in buzunarul sau a fost perchezitionat de DNA si isi face in continuare de cap!

 • Da,logic golanul gras de Brânză,ar trebui linșat de cei care își distrug mașinile mergând prin județ! La orice lucrare te trezești cu Țeparul asta și dacă nu câștigă face sesizări și reclamații!!!! Oare nimeni nu-l poate opri din Dir pe acest individ? Chiar un județ întreg suferă din cauza nemernicului ăstuia ??? Ar trebui sa publicați adresa și nr de telefon ca sa discutam noi cei ce mergem pe drumurile județului cu panarama asta!

 • Te-n gurâ Brânza din cauza ta ne rupem mașinile! Las ca te rupem și noi in gură dacă mai vii prin primărie după lucrări.! Morții mă-ții de turnător !

 • UAI mueeeee dă Brànză,da tu ești sigur ca dacă punem laba pe tine mai scapi cu rozeta nefracturată???? Melteanuleeeee sa dea naiba sa nu înceapă lucrările in Martie din cauza ta, că discutam altfel !

 • Nu fi prost uai , ca țara geme deal de tine ciochistule , lingemai rozetele fraiere … bou cu tite ce ești….executantule …iti fut muierea ,, ha,ha,ha si pe fiica ta aia ….hahahaha …limbistule…sati dai cizmele jos cand vii la oraș….hhhaaahaaaaaaaaaa

 • Sa terminat programul? Bugetarilor…maine sa veniți să vă dau primă…prin gură, prin zdapi, printre morminte, prin cur…ca tareeeee ascultători a-ți mai fost !!! Taramias coaiele prin coliva matii..sia bunicii , și-a tuturor neamurilor voastre de la Stefan cel Mare până la Ion Creangă…executantilor…huiooooo..vine lupuuuuu

 • Citind ca omul normal, de rand, sesizez ca in tot articolul asta nu este scris nimic de Brînză, Rînza s-au cum l o chema. Frustrări sunt multe, si daca mai luam si alte situri publice unde informațiile sunt la dispoziția tuturor sesizăm ca acest cap de porc cum il numiti nu a mers decât la Lotul 1 pe care nici nu l-a câștigat, celelalte două loturi participand alti ofertanți si alti câștigători. Tot pe situri-le astea publice ne mai informează si ca la Lotul 3 firma care a depus contestație este Daroconstruct, o fi oare a lui Brînză????? si tot de pe situri-le astea publice aflăm că CNSC a admis aceasta contestație deci oamenii aveau dreptate. Stau asa si ma minuneaz cata prostie si frustrare exista in orasul si tara asta de rahat. Cum orice prost este expert si cum orice prost ne conduce, si noi mai prosti, ca na spiritul de turma e mai bun aruncam cu mizerii in oameni pe care nu-i cunoșteam.
  Nu stiu cine este acest Brînză, dar fratilor informativă, iar ăștia care va dati experți nu va mai revărsati frustrările si neajunsurile pe oameni.
  Doamne in ce tara de ratați trăim!!!! Limbajul obscen si mizeriile sunt la tot pasul. Dacă tot sunteți experți în drumuri de ce nu formați echipa si le asflatati voi. Drumurile si infrastructura in Romania nu se executa nu din cauza lui X sau a lui Y , ci din cauza oamenilor incompetenți din sistem.

 • Se pare ca am avut dreptate lipitorilor de afișe
  Sunteți foarte “deranjați “ in aflarea adevărului
  Voi ascultați orbește de “DL” dar nu de “EL” cel far de păcat ci de cel care va da un sfert de vin sau un bănuț .. găurit
  Sunteți niște hahalere puturoase care nu ați avut curajul sa întreprindeti ceva in viața fără sa va împingă cineva de la spate , fără sa luați o decizie de unul singur … tu cu tine … Frustraților …. dormiți la ora asta in aburii alcoolului … și așteptați ziua de mâine poate va da șeful o cana de MOARE de varza să-l pupați in cur din nou pe Brinza

Adauga un comentariu