Titlurile zilei

Cutremur în cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Dosarul s-a blocat pe masa procurorilor, iar soțul bănuit de omor cere prescripția. A fost crimă sau accident? – FOTO

Publicat: 19 apr. 2024
_____ Vizualizări 15 Comentarii
Cutremur în cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară Dosarul s-a blocat pe masa procurorilor iar soțul bănuit de omor cere prescripția. A fost crimă sau accident - FOTO
Dosarul a stat pe masa procurorilor timp de patru ani și încă nu a fost rezolvat cazul

După patru ani de la nenorocirea care s-a întâmplat în casa mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, autoritățile nu au dat încă verdictul oficial în acest caz: accident sau crimă. Codrin Nicoară pare că scapă de acuzații din cauza tergiversării

Pe data de 10 mai 2020, mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a ajuns în comă la Spitalul „Prof. Dr. N. Oblu”, după ce ar fi suferit un accident în locuința sa, iar în luna decembrie a decedat. Pentru cei care o cunoșteau, vestea a fost un adevărat șoc. De atunci, timp de patru ani, soțul ei, Codrin Nicoară, a fost anchetat de autorități după ce au fost descoperite mai multe nereguli. Nici în ziua de astăzi, procurorii nu au stabilit clar ce s-a întâmplat, iar bărbatul cere prescripția.

Ancheta s-a blocat

În acest moment, ancheta a rămas pe loc, iar pe fondul acestor întârzieri, inculpatul Codrin Nicoară a solicitat, pe 15 februarie 2024, la Judecătoria Iași, prescripția și încheierea procesului în care a fost acuzat de lăsare fără ajutor a unei victime aflate în dificultate. Următorul termen de judecată în acest proces va fi pe 25 aprilie 2024. După 4 ani de anchete, au apărut mai multe întrebări decât erau inițial. Rămâne de văzut dacă soțul artistei va fi condamnat pentru omor, faptă ce se pedepsește cu până la 25 de ani în închisoare, sau pentru lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, faptă prevăzută cu un an de închisoare. Astfel, încă nu se știe clar cine este vinovat pentru moartea Mariei Macsim Nicoară și ce s-a întâmplat mai exact în seara de 10 mai 2020.

Cazul Mariei Macsim Nicoară încă nu s-a terminat

Artista a fost preluată din casă cu o ambulanță și ulterior a ajuns să fie intubată la ATI, în comă profundă. Medicii ajunși la fața locului au constatat că semnele vitale sunt aproape inexistente. În acea noapte, în casă, erau doar Maria Macsim Nicoară și soțul ei, Codrin Nicoară. Acesta a precizat inițial că soția sa a suferit un accident casnic și a căzut pe scări. Orice acțiune a autorităților de a izola casa și de a cerceta ce s-a întâmplat a fost oprită.

Dispecerul de la ambulanță a informat polițiștii, deoarece incidentul petrecut era extrem de suspect. Totuși, cercetările nu au început atunci, iar femeia a fost doar transportată la spital. Personalul medical de la UPU de la Neurochirurgie a crezut la prima vedere că femeia a fost bătută. Maria Macsim Nicoară a fost operată de urgență pe 10 mai, având o hemoragie cerebrală masivă, fracturi la nivelul craniului, coloanei și bazinului, creierul fiind afectat. După 3 zile, pe 13 mai 2020, Parchetul s-a sesizat și a început cercetările după ce personalul medical din spital a precizat că este o situație suspectă. De asemenea, și familia victimei a anunțat autoritățile, deoarece credeau că a fost ceva mult mai grav.

În cele din urmă, s-a făcut cercetarea la fața locului, însă a fost incompletă și superficială, soțul nu a fost examinat corespunzător. Probele biologice recoltate au fost analizate după 3 ani, însă unele dintre ele au fost neconcludente, iar altele au dispărut, deoarece locuința a fost curățată după incident. Din cauza lipsei de probe, Parchetul a clasat suspiciunea de omor asupra soțului, fiind păstrată doar acuzația de lăsare fără ajutor a unei persoane în dificultate, pentru care a fost trimis în judecată.

Nemulțumiri peste nemulțumiri

Artista moare pe 23 decembrie 2020, în spital. La scurt timp după decesul femeii, anchetatorii au închis dosarul cu verdictul „cădere pe scări”, doar după mărturia soțului, fără o anchetă serioasă, așa cum s-ar fi cuvenit. Dosarul este unul de maculatură, plin de declarații, acte medicale, acte copy-paste, fără nicio analiză și corelare între acestea. Anchetatorii au luat în considerare doar declarația soțului și atât. Familia artistei a fost profund nemulțumită de cum au procedat autoritățile și au crezut că nu s-au făcut demersurile necesare pentru aflarea adevărului.

De asemenea, avocatul care a reprezentat familia inițial a renunțat mult prea ușor. Familia a început un demers cu un avocat din București și o echipă de experți din țară și din străinătate. Experții consultați erau din domenii diverse, precum criminalistică, medicină, medicină legală, bio-mecanică, psihologie, traseologie, traumatologie, specialiști americani, iar toți au concluzionat că nu a fost un accident. După clasarea dosarului de omor în 2021, familia mezzosopranei a văzut documentele și a contestat soluția procurorului în instanță.

Dosarul s-a întors pe masa procurorilor

După un de judecată, pe 3 martie 2022, Tribunalul Iași a hotărât că „desființează soluția și trimite cauza la procuror pentru completarea urmării penale cu privire la infracțiunea de omor” față de soțul Codrin Nicoară. Au trecut 2 ani de la această hotărâre a Tribunalului Iași. Dosarul Parchetului s-a mărit de 4 ori în volum, în demersul de a răspunde la solicitările judecătorului, de administrare a tuturor probelor care pot elucida dacă victima a fost sau nu agresată, lovită, împinsă ori totul a fost rezultatul unei căderi accidentale.

Amanta a existat

Ulterior, au fost găsite probe noi, s-au făcut audieri suplimentare, iar suspiciunile familiei au crescut și mai mult. În urma anchetei, s-a confirmat faptul că soțul mezzosopranei avea o amantă, lucru care apare și astăzi în dosar. Inițial, inculpatul a precizat că nu a curs nicio picătură de sânge, însă totul a fost infirmat de dovezile găsite la fața locului: pată de sânge pe covorul din hol, pe papucii inculpatului și alte probe ADN.

Opinia expertului din partea familiei este una fermă:

„Există o marcă traumatică la ceafă (la odontoidă) care are corespondent în fracturarea unei vertebre cervicale corespunzătoare mărcii echimozei, sigur asociată cu leziune medulară, care nu putea fi produsă prin cădere, ci este exclusiv rezultatul unei lovituri active. Este vorba despre un politraumatism (agresiune, bătaie) în care una dintre lovituri este aplicată la ceafă”.

În cazul Mariei Macsim Nicoară, lucrurile sunt încă foarte neclare, deși autoritățile au prelungit anchetele pe o perioadă de 4 ani, fără a avea povestea completă asupra a ceea ce s-a întâmplat.

Comentarii
  • Iar incepeti cu crima asta acoperita de toata lumea?se stia ce el a omorat-o de la inceput,nu sa vrut arestarea lui,e clar.el are copil cu iubita si traiesc linistiti prin Pacurari,ea a murit si a perdut tot

  • Sâmbătă o plimba pe actuala domniță pe la releu Bucium cu un Wv golf gri, era așa de fericită tipa ca are un mascul alfa lângă ea.

  • Ba oamenilor,nu pricepeti ca legea nu e pentru toata lumea?
    Omul a dat mult cascaval si a scapat,bine ca a avut!
    Nu va ofticati acum,aia e moarta oricum,lasati l sa se distreze!!!

  • Desteapta actuala iubita. Cum sa ai de-a face cu unul care si-a omorât soția??

    Sunt femeie si ma scot din sărite tutele disperate care incurajeaza un astfel de comportament la bărbați.

  • Alt marlete, așa numit chipurile “pianistul lu pește “ sa plătească daune morale, materiale familiile îndoliate. Un criminal! A distrus viața unui om și a unei familii.

  • Amanta e maritata cu 2 copii mari .,,Pianistul,, hartuitor de studente nubile si pradator sexual preda la copii in special fetite la balet la scoala de arte .Ma-sa Cruella Deville a fost ,,prietena intima,, cu ,,procorori,, si alte lifte de p(u)oliticieni corupti din toate regimurile .Ea a pus la cale cu fi-su cum sa o omoare pe biata cantareata si cum sa stearga urmele iar ,,procororii cremenali,, numai buni de Stan si Bran s-au facut ca(ca)fac ancheta asa de cascadorii rasului cand ei de fapt stiau ca tre’ sa acopere pe unul deja ,,acoperit,, cu ,,shtate,, de plata si epoleti invizibili .Pianistule de 2 parale iti suna si tie trompeta fratica n-avea talica grije .Ca ce-i al tau ii pus deoparte si in parnaie sunt baeti veseli si zglobii care abia asteapta sa-ti puna cercei in locuri la care nu te astepti .La cate blesteme ai pe capul tau de la mii de oameni care iti cunosc marsavia ,n-ai cum sa scapi nenicule .N-ai cum .Mai sunt si experti internationali care au demonstrat toate marsaviile comise de ,,procororii,,corupti .In iad cu voi, cremenalilor !

  • @Cornel adica fostul sot criminal. Ba du-te si te impusca bou ce esti!
    @Anonim nu iese nimeni cu ala.Are amanta de vreo 5 ani si i-a promis ca o omoara pe nevasta si pune mana pe averea ei ca sa traiasca ei bine mersi din ea.Asa-i cum scrie asta de sus aia e maritata cu un pampalau balbait si toata viata l-a prostit in timp ce ea si-o tragea cu cine nimerea da platea bine.

  • Da de cantareata moarta ca era o curvistina si o alcoolica dc nu zice nimeni?Ha?
    Aud?
    Ba pute mici,ciocul mic,nimic nu stiti….

  • Bai ,,Bary,, stai calm ca iti vine randul si intri la zdup .Cu toate pilele tale si toti nu scapi. Crezi ca daca manjesti cu noroi imaginea artistei nu te dai de gol ca esti singurul animal care face asta? Au trecut 4 ani dar te asteapta 25 la mititica.Iti promitem noi astia multi da nu prosti.

Adauga un comentariu