Titlurile zilei

Cutremur în Justiție! Un judecător și-a desființat șefii după ce a dat cărțile pe față! Victoria sa împotriva Consiliului Superior al Magistraturii ar putea deveni virală în toată țara! (Exclusiv)

Publicat: 15 oct. 2020
Judecătorii ieșeni i-au dat dreptate unei colege care a vrut să se transfere de la Botoșani, dar Consiliul Superior al Magistraturii i-a respins solicitarea
Judecătorul Mihaela Ciomagă Matostat a avut curajul de a contesta în instanță deciziile CSM

Cutremur în Justiție! Un judecător a câștigat procesul intentat recent Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Curtea de Apel Iași a admis acțiunea formulată de Mihaela Ciomagă Matostat. Aceasta a criticat în termeni duri condițiile de muncă și, implicit, decizia CSM, de a-i respinge solicitarea de transfer, de la Botoșani, la Iași. „Condițiile de muncă sunt inumane!”, a spus magistratul în instanță

Cutremur în Justiție! Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a primit o lovitură în instanțele din Iași. Astfel, recent, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis cererea formulată de magistratul Mihaela Ciomagă Matostat împotriva CSM.

„Instanța admite acțiunea formulată de reclamanta Mihaela Ciomagă Matostat în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru Judecători. Anulează hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători din 2 aprilie și 9 aprilie 2020. Obligă pârâtul la emiterea unei hotărâri prin care să dispună transferul judecătorului Mihaela Ciomagă Matostat, de la Judecătoria Botoșani, la Judecătoria Iași”, au precizat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Mihaela Ciomagă Matostat a solicitat transferul de la Botoșani, la Iași: CSM a respins cererea

Magistratul Mihaela Ciomagă Matostat, care activează în Botoșani, i-a chemat recent în instanță pe reprezentanții CSM. Judecătorul le-a cerut colegilor de la Curtea de Apel Iași să dispună anularea unui act administrativ emis recent de CSM. Astfel, în urmă cu mai bine de un an, magistratul a solicitat transferul de la Judecătoria Botoșani, la instanța similară din Iași. În cadrul solicitării, judecătorul a invocat motive de ordin personal. Însă CSM a arătat că Judecătoria Botoșani avea un deficit de personal.

„Pe 19 aprilie 2018, la Judecătoria Botoșani, dintre cele 35 de posturi de judecător prevăzute în schema de personal, erau ocupate 26. La această instanță, în 2017, a fost o încărcătură de 1.221 de cauze. În aceeași perioadă, încărcătura a fost de 869 de dosare pe schemă. La Judecătoria Iași, dintre cele 61 de posturi, 59 erau ocupate. În anul 2017, la această instanță, încărcătura pe judecător a fost de 1.121 de cauze. Totodată, încărcătura a fost de 948 de cauze pe schemă”, a precizat Consiliul Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii a prezentat avizele date de instanțele de judecată

Reprezentanții CSM au afirmat că atât Curtea de Apel Iași, cât și Curtea de Apel Suceava, dar și Judecătoria Botoșani au comunicat avizele nefavorabile referitor la cererea de transfer. Singura instanță care a emis un aviz favorabil a fost Judecătoria Iași, în acest caz. Judecătoria Botoșani a precizat atunci că exista un deficit de 7 judecători.

„La soluționarea cererii, CSM va avea în vedere că la Judecătoria Botoșani sunt 7 posturi de judecător vacante. În plus, încărcătura pe judecător a fost una peste media națională. Totodată, se vor lua în calcul avizele nefavorabile date de trei instanțe. Mai mult, se va avea în vedere și faptul că doamna judecător are o vechime de 1 an și 2 luni în instanță”, au afirmat cei de la CSM.

Potrivit celor de la Consiliul Superior al Magistraturii, s-a ajuns la concluzia că nu era oportună încuviințarea cererii de transfer formulată de judecătorul Mihaela Matostat Ciomagă.

Cutremur în Justiție: CSM, criticat în termeni duri în instanță

Judecătorul Mihaela Ciomagă Matostat a susținut în instanța din Iași că nu s-a făcut o comparație efectivă între situația Judecătoriei Botoșani și cea a Judecătoriei Iași.

„Nu s-a luat în considerare că solicit transferul și că aș dori să lucrez în oricare secție, nu mi s-a analizat în concret cererea, aspecte care îmi încalcă și dreptul la viață privată, deoarece ar trebui realizat un echilibru între interesele personale ale judecătorului, pentru că greutatea vieții personale și dificultățile pe care le întâmpină acesta pot avea efect și în calitatea actului de justiție. Este inuman că merg în fiecare săptămână cu copilul la Botoșani, am schimbat 4 bone în 1 an și 8 luni, nu l-am înscris la grădiniță. Copilul este foarte atașat de Iași și de familia extinsă, nu are legătură cu orașul Botoșani. Mai mult, vreau ca acest copil să crească unde am reușit să-mi fac o casă și unde am făcut eforturi să mă stabileasc. Aceste condiții de muncă sunt inumane”, a susținut judecătorul în instanță.

Mihaela Ciomagă Matostat a adăugat că face naveta, a făcut liceul în Iași, fiind dintr-o localitate situată la 30 km de Iași, a făcut facultatea în Iași, masterul în Iași, apoi I.N.M. București.

„Nu am dorit să formulez cererea într-un mod dramatic, relevând greutățile prin care am trecut. Situația trebuie subînțeleasă sub toate aspectele: și în plan personal, și în plan profesional. CSM nu a făcut o corectă și coroborată aplicare a prevederilor art. 4, din HCSM 1347/2019. Practica pârâtului este una lipsită de transparență și previzibilitate, în contextul în care, în aceeași sesiune de transferuri, a fost admisă o cerere de transfer de la Judecătoria Galați la Judecătoria Iași, situația instanței de la care s-a plecat fiind mult mai dificilă decât cea a Judecătoriei Botoșani”, a mai susținut magistratul.

Comentarii
 • Cand ai salariu de peste 100 de milioane, asa cum au toti judecatorii, cred ca iti permiti si bona si orice altceva fara probleme si la Botosani si la Iasi.

 • E ieseanca ???? Sa fie adusa la Iasi !!!
  Sper ca doamna sa aiba castig de cauza.
  Brrrrr !!!! Auzi, sa faci naveta la boston.
  Ingrozitor.
  E inuman, are dreptate doamna, plus ca vezi partea cea mai si cea mai intunecata a bostonului: dosarele ghiolbanilor.
  Succes, doamna, va tin pumnii sa reveniti acasa si sa nu contaminati copilul.

 • Dar de ce, doamna magistrat, nu ati luat nota mare la examen, ca sa va alegeti instanta? Este mai usor sa dati CSM in judecata decat sa puneti mana pe carte?

Adauga un comentariu