Titlurile zilei

Cutremur în toate instituțiile din Iași! Mai mulți directori își vor pierde funcțiile. PNL și PSD împart cașcavalul din bugetul public

Publicat: 03 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în toate instituțiile din Iași Mai mulți directori își vor pierde funcțiile. PNL și PSD împart cașcavalul din bugetul public
Directorii din mai multe instituții din Iași ar putea să-și piardă funcțiile în urma negocierilor dintre PSD și PNL pe funcțiile de conducere de la nivelul județului

Noi schimbări de directori la unele instituții din Iași. În această perioadă, PSD, PNL și UDMR își dispută funcțiile de la nivel central și cele din teritoriu, discuții care vor cuprinde și județul Iași. În calcul au fost luate mai multe scenarii, inclusiv schimbarea unor directori de la instituțiile publice deconcentrate, unde liberalii și social-democrații își vor împărți posturile

În aceste zile, partidele din noul guvern au început discuțiile pentru funcțiile din teritoriu, discuții care cuprind și județul Iași. O parte a directorilor instituțiilor deconcentrate ar urma să rămână pe funcții, în timp ce alții vor fi schimbați. Discuțiile vizează atât funcții de la centru, cât și din aparatul administrativ de la nivel județean. În calcul au fost luate mai multe scenarii politice între partidele din arcul guvernamental. De exemplu, la nivelul Prefecturii Iași se discută trei scenarii. Astfel, partidul care deține funcția de președinte de CJ să aibă și prefectul. La CJ Iași este liberalul Costel Alexe, iar la la prefectură este liberalul Marian Grigoraș.

Dacă se va lua în calcul acest scenariu, cei doi ar urma să facă echipă în continuare. Un alt scenariu este legat de faptul că, dacă CJ este la PNL, Prefectura să ajungă la PSD. Un alt scenariu este acela în care dacă PNL sau PSD dau vreun ministru, nu mai pot fi emise pretenții și pentru funcția de prefect. Acest ultim scenariu nu mai poate fi luat în calcul, din moment ce ambele filiale județene de la Iași nu au dat vreun ministru cu puteri depline. Prefectura Iași are două posturi de subprefect, dintre care unul este ocupat de PNL, prin Adina Gîrjan. În variantele prezentate mai sus, celălalt post ar ajunge fie la PSD, fie la PNL. Unul din numele vehiculate în PSD pentru o funcție în Casa Pătrată este Marian Șerbescu, fost prefect în perioada 2017-2019.

Noi directori la instituțiile din Iași. Cine sunt cei vizați

În ceea ce privește instituțiile publice deconcentrate, un alt algoritm luat în calcul este cel prin care partidul care are un minister va putea să-și pună oamenii la toate instituțiile publice deconcentrate pe linie. De exemplu, la Ministerul Agriculturii, condus de Adrian Chestoiu (PSD), social-democrații își vor putea nominaliza oamenii lor pe funcțiile din deconcentrate. La Iași, pe aceste funcții sunt oamenii PNL, aceștia nemaifiind siguri de posturile lor. Schimbări ar putea avea loc la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, condus de Ficu Anghel (PNL), dar și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Iași, condus de Sergiu Jităreanu. Schimbări de șefi au fost luate în calcul în acest an și la nivelul Consiliului Județean Iași.

O altă schimbare ar urma să aibă loc și la instituțiile gestionate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, aflat în gestionarea UDMR. În acest caz, atât PNL, cât și PSD, își dispută funcțiile. De exemplu, Direcția Silvică este condusă de Gabriel Doncean, susținut de PNL, funcție vânată și de Ștefan Florea (PSD), responsabil de Ocolul Silvic Bisericesc Iași. Practic, în ministerele în care PSD și PNL și-au pus miniștri, vor avea loc schimbări integrale la instituțiile deconcentrate.

Funcții vânate în Guvernul României! Ce ieșeni visează posturile-cheie?

Organizația Județeană PSD ar urma să ceară de la nivel central două posturi de secretar de stat. Unul din numele vizate este cel al lui Bogdan Cojocaru, cel care este și președinte al organizației de tineret la nivel național al PSD. Bogdan Cojocaru este fost ministru al Comunicațiilor și unul din oamenii de încredere ai președintelui Maricel Popa. Este însă greu de crezut că Maricel Popa va reuși să se impună la București, în condițiile în care funcțiile sunt limitate, iar alți lideri locali PSD din Moldova au influență mai mare la centru. Doina Fedorovici, președintele organizației naționale de femei, este și președintele CJ Botoșani, Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, Dumitru Buzatu, șeful CJ Vaslui, sunt mult mai influenți la nivel central. În aceste condiții, Maricel Popa nu s-ar putea impune în fața lui Arsene sau Buzatu și va emite alte pretenții la funcții de răspundere.

Județul Iași va avea doi secretari de stat

Din cei 80 de secretari de stat, PSD va numi 42, PNL – 34 și UDMR – 8. PNL Iași are în prezent un secretar de stat la Ministerul Culturii în persoana lui Liviu Brătescu. Conform surselor politice, PSD Iași va nominaliza tot un om, ajungând astfel ca județul Iași să aibă doar doi secretari de stat în noul Guvern.

„Totul se ține în baza unui algoritm, dar încă nu s-a stabilit modalitatea de împărțire a funcțiilor. Întâi se vor stabili funcțiile de la centru, apoi se va trece la o împărțire locală. Se iau în calcul două variante. Fie liderii locali vor negocia aici, fie se vor schimba toate de la vârful ministerului până jos. A doua variantă este cea mai plauzibilă”, a spus un important lider din politica ieșeană.

Recent, au avut loc o serie de schimbări și la nivelul școlilor și liceelor din întreg județul Iași.

Adauga un comentariu