Titlurile zilei

Dacă îi vedeți pe stradă, salutați-i cu respect! Ei sunt super-părinții de la Iași! Viața lor ar putea fi subiectul unui film de Oscar! Au avut grijă de 11 copii, abandonați în orfelinate și spitale

Publicat: 08 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dacă îi vedeți pe stradă salutați-i cu respect Ei sunt super-părinții de la Iași Viața lor ar putea fi subiectul unui film de Oscar Au avut grijă de 11 copii abandonați în orfelinate și spitale
Soții Orzan din comuna Probota au avut în grijă 13 copii în ultimii 20 de ani. Maria și Vasile Orzan sunt cea mai veche familie de asistenți maternali din județul Iași

Cea mai veche familie de asistenți maternali din județul Iași este din comuna Probota și de-a lungul vieții au îngrijit 13 copii, dintre care 11 luați în asistență maternală. Maria Orzan are 51 de ani, iar Vasile Orzan are 54 de ani și împreună au fost părinții perfecți pentru copiii care au fost abandonați în orfelinate și spitale. În prezent, familia Orzan are în grijă alți 4 copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani

Ce este cel mai greu pe lume? Să fii om ar spune mulți… La câțiva kilometri de Iași, o familie a reușit să schimbe vieți, a reușit să iubească, să sfătuiască și să crească 13 suflete. Astfel, de mai bine 20 de ani, o familie din comuna Probota, județul Iași a avut grijă de 11 copii abandonați în orfelinate și spitale, la care se adaugă și cei doi copii ai lor. Maria și Vasile Orzan sunt cei mai vechi asistenți maternal din județul Iași. Maria Orzan are 51 de ani, iar Vasile Orzan are 54 de ani și împreună au devenit părinții perfecți pentru copiii care aveau cea mai mare nevoie de ei.

În prezent, cei doi soți au în grijă două fete și doi băieți cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Mihaela are 8 ani, Denisa 12 ani, Alin 10 și Octavian 14. Povestea lor este cu atât mai impresionantă încât Vasile știe ce este în sufletul fiecărui copil pe care l-a avut sau îl are în grijă pentru că la rândul său a crescut la casa de copii. Cu lacrimi în ochii, bărbatul povestește cât de frumos este să trăiești lângă atâția copii și să le vezi zâmbetul în fiecare zi.

Înțelege perfect totul pentru că a crescut la casa de copii

Vasile Orzan spune că pentru el, ceea ce face nu este doar o meserie de asistent maternal.

„Sunt asistent maternal de 21 de ani și am ales această meserie deoarece îmi plac copiii, îmi place să lucrez cu ei și mai ales că și eu la rândul meu am fost la casa de copii. La 7 ani am ajuns într-un centru, după ce părinții mei, în urma unui accident, au devenit surdo-muți și nu au mai putut să ne îngrijească. A fost o situație mai deosebită și aveam nevoie să fim îngrijiți.

Este foarte greu să trăiești într-un centru de plasament și din acest motiv mi-am dorit să-i ajut pe acești copii, să ducă o viață mai bună. Eu mai am patru frați, tatăl meu a decedat în urmă cu mai mult timp, iar mama mea trăiește, doar că este foarte bolnavă. Îmi amintesc că prima dată am fost internat la Hălăucești, acolo am făcut primele clase, iar din clasa a 5-a am fost la Budăi. Până să fiu asistent maternal am fost frezor, am lucrat la fosta fabrică «Fortus»”, a spus Vasile.

Mamă pentru 13 copii, dintre care 11 luați în plasament

Maria povestește cu drag cum a intrat în această poveste ce pare mai degrabă desprinsă dintr-un film.

„Sunt asistentă maternală din anul 1999. Până în prezent am crescut 11 copii și doi ai mei. Din cei 11, doi au plecat după primul an stat la noi și au fost înfiați de o familie din Irlanda, iar ceilalți au terminat școala și și-au văzut de viață. Acum avem 4 copii în plasament, doi soțul și doi eu. Mihaela, Denisa și Alin au venit în viața noastră în urmă cu 6 ani, când i-am luat de la spitalul de copii «Sf. Maria»”, a spus Maria.

Femeia își amintește și cum i-a găsit pe micuții care se află acum în grija ei.

„I-am găsit așezați în rând, pe paturi, slăbiți, bolnavi, iar când i-am adus acasă nu aveam nici haine să îi îmbrăcăm. Știam că o să mergem să luăm trei copii, dar nu știam dacă sunt fete, dacă sunt băieți, nu știam nimic despre ei. De-a lungul timpului am avut și copii care aveau probleme de comportament, însă am reușit să îi integrăm. Despărțirile sunt groaznice. Când a plecat un băiat, am dormit două săptămâni cu tricoul lui pe pernă și am plâns. Copiii nu îmi spun «mamă», dar eu simt cât de mult mă iubesc. Dacă cineva mă întreabă câți copii am, mereu răspund 13”, a declarat Maria Orzan, asistent maternal.

Una dintre fetele luate în plasament de soții Orzan este studentă la Medicină

Din mâinile soților Orzan au ieșit copii buni, iar una dintre fetele pe care ei le-au avut în plasament este studentă la UMF în Iași.

„Una dintre fetele crescute de noi este acum studentă la Medicină, la Iași și urmează să facă masterul. Ea este mândria noastră și ne bucurăm că am putut să o ajutăm să ajungă un om mare în societate. În fiecare weekend vine la noi acasă, la sărbători mereu ne vizitează și are în casă, de când era mică, dulapul ei cu jucării și haine. Acel dulap va rămâne pe veci al ei”, a precizat femeia.

Nu cu toți copiii pe care i-a crescut a păstrat legătura.

„Țin legătura cu o mare parte dintre copiii crescuți de noi, dar alții au plecat și nu au mai dat niciun semn. O fată și un băiat care au fost adoptați de o familie din America au luat legătura cu băiatul nostru și au spus că își amintesc că aveau o bunică cu care mergeau și mulgeau vaca. Cei doi au plecat de la noi la vârsta de 5 ani”, a mai precizat Maria Orzan, asistent maternal.

În fiecare zi, femeia le gătește celor mici mâncărurile preferate

Zilnic, în casa soților Orzan se gătește. Maria trebuie să facă mâncare cam pentru 9 guri în fiecare zi.

„Fac foarte multă mâncare în fiecare zi, dar nu mă plâng, asta mi-a plăcut dintotdeauna, să am grijă de copii, să gătesc. Zilnic gătesc tot ce le place lor, trebuie doar să ai cu ce, că în rest te descurci”, a spus femeia.

Cert este că, de-a lungul anilor, Maria a învățat și care sunt mâncărurile preferate ale celor mici.

„Băiatului mai mic îi plac sarmalele, celui mai mare cartofii prăjiți, Denisei ciorba și fetei mai mici păstăile”, a mai spus Maria. Cei doi soți petrec foarte mult timp împreună cu cei mici.

„Cred că ne ajută foarte mult timpul petrecut împreună, în fiecare seară jucăm jocuri interactive, povestim, facem foarte multe lucruri împreună. Îmi place foarte mult să stau cu ei, să îi ajut la teme, am o satisfacție enormă când știu că pun o cărămidă pentru viitorul lor mai bun. Fata cea mică vine dintr-o familie cu gene muzicale și asta îi place să facă cel mai mult. Am văzut cât de mult îi place să danseze, să cânte și ne-am hotărât să o încurajăm, iar în urmă cu puțin timp i-am cumpărat o boxă cu un microfon. Este un copil minunat, toți sunt niște copii deosebiți”, a spus Maria Orzan, asistent maternal.

Maria și Vasile Orzan sunt acum o familie fericită. Chiar dacă viața nu a fost blândă mereu cu ei, au trecut peste toate și se iubesc ca în prima zi. Dacă tot vine vorba despre iubire, trebuie precizat că ambii s-au cunoscut dând anunțuri la rubrica de matrimoniale. Și nași tot în ziar și-au găsit, iar totul a prins contur într-un final. De astfel de oameni, Iașul are nevoie și merită respectul tuturor.

Adauga un comentariu