Titlurile zilei

Dănuț Bolohan, șeful de la Biroul Vamal Iași, aflat în arest la domiciliu pentru luare de mită, și-a mutat averea pe numele copiilor! Procurorii DNA au răscolit vila de lux din zona Copou. Și un afacerist din Suceava a fost săltat – FOTO/VIDEO

Publicat: 25 nov. 2022
_____ Vizualizări 25 Comentarii
Dănuț Bolohan șeful de la Biroul Vamal Iași aflat în arest la domiciliu pentru luare de mită și-a mutat averea pe numele copiilor Procurorii DNA au răscolit vila de lux din zona Copou. Și un afacerist din Suceava a fost săltat  FOTOVIDEO
Șeful de la Biroul Vamal Iași este plasat în arest la domiciliu pentru că a luat mită de la un afacerist sucevean, fiind implicați și alți funcționari din instituție. Patru persoane au fost plasate în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Averea lui Dănuț Bolohan va rămâne intactă, multe proprietăți au fost trecute pe numele copiilor

Șeful de la Biroul Vamal Iași, fost director la nivel de regiune, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită într-un dosar de corupție, instrumentat de procurorii DNA. În ultimii ani, Dănuț Bolohan și-a pus la adăpost averea, iar proprietățile au fost trecute pe numele copiilor. Chiar și așa, a recunoscut că a primit cadouri în bani. La un moment dat i-a vândut ginerelui un autoturism pentru care a încasat 88.000 de lei. În dosarul DNA a fost plasat în arest la domiciliu și Iulian Culipei, afacerist din Suceava, care i-ar fi oferit mită lui Dănuț Bolohan. Din birourile Vămii, procurorii au ridicat mai multe documente

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a făcut primele victime în dosarul de corupție ce a vizat mai mulți funcționari de la Biroul Vamal de Frontieră Iași, din zona Tehnopolis. Anchetatorii au arătat că s-a adus un prejudiciu de aproape 12 milioane de euro, după ce articole de îmbrăcăminte și parfumuri contrafăcute au fost introduse în țară. Cu ajutorul mai multor funcționari a fost evitată plata taxelor. În cursul zilei de ieri, 24.11.2022, magistrații de la Tribunalul Iași au respins propunerea procurorilor pentru emiterea mandatului de arestare.

În schimb, inculpații au fost plasați în arest la domiciliu, timp de 30 de zile. Este vorba despre Dănuț Bolohan, șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, fost director general la Vama Iași, Cristian Timofte și Simona Andreică, vameși în cadrul aceluiași birou, și Iulian Culipei, administratorul unei societăți comerciale. Inculpații au fost aduși la Tribunal în jurul orei 13:00, în aceeași dubă. Simona Andreică și Iulian Culipei și-au acoperit fețele, însă nu și ceilalți doi inculpați din dosar. Perchezițiile DNA au vizat 162 de locații din toată țara.

Dănuț Bolohan a mutat averea pe numele copiilor, dar trăiește în vila fiului

De mai mulți ani, declarația de avere a lui Dănuț Bolohan s-a subțiat brusc. Spre exemplu, în 2018 a donat două apartamente din Suceava, de unde este originar, celor doi copii: Oana Bolohan, actuală Parasca, medic de profesie, și Andrei Bolohan. La un moment dat, Dănuț Bolohan a achiziționat un apartament în complexul Exclusive Residence al fraților Negurici. Apoi, în 2020 a cumpărat o vilă într-un duplex din compelxul „London House”, cu peste 200 mp utili, din apropierea restaurantului „La Castel”, pe Aleea Sadoveanu.

În actele de proprietate apar Andrei Bolohan, fiul șefului de la Vamă, și Elena Margareta Bolohan. De fapt, Dănuț Bolohan locuiește în vila din Copou. Concret, fostul director de la Vamă a jonglat cu proprietățile, în ultimii ani, ca să li se piardă urma. Perchezițiile domiciliare efectuate de DNA în cursul zilei de 23.11.2022 au vizat și locuința din Copou. Spre seară, Dănuț Bolohan a fost reținut pentru 24 de ore.

A primit 88.000 de lei de la ginere pentru un autoturism

Revenind la declarația de avere, în 2019, vameșul apare cu un împrumut de 20.000 de euro, luat de la Ioan Bolohan, dar și cu salariul anual de 96.479 de lei. În 2020, Dănuț Bolohan declară că a primit, la rândul lui, un apartament de 49,21 mp, în Suceava, tot printr-o donație. Declarația este completată cu un credit bancar de 140.689 de lei, scadent în 2024. În anul 2021, Dănuț Bolohan mai spune că a cumpărat un autoturism marca Kia Sportage, fabricat în 2020, dar a și vândut alt autoturism, cu 88.000 de lei, lui Valentin Parasca, ginerele șefului de la Vama Iași.

Nu este menționat dacă este vorba despre aceeași mașină. Susținut de PNL, Dănuț Bolohan a fost de mai mule ori director general al Vămii, la nivel de regiune (Iași, Suceava, Bacău, Neamț, Vaslui, Botoșani). Când la putere veneau alte partide, Bolohan revenea pe postul de la Biroul Vamal de Frontieră, unde era titular. Din cauza problemelor penale, șeful Biroului Vamal va fi suspendat din funcție.

S-a trezit cu un cadou, în bani, de 40.000 de euro

În 2022, în luna aprilie, Dănuț Bolohan depune din nou o declarație de avere care suferă o serie de modificări. Șeful de la Biroul Vamal de Frontieră Iași declară că, pe data de 10.12.2021, a vândut un apartament cu 40.000 de euro către Mihăiță Lavric și Brîndușa Daniela Lavric. Pe data de 19.03.2022 a vândut un autoturism către Alexandru Htema, pentru care a primit 20.000 de euro. Același document mai arată că a primit și un cadou de 40.000 de euro de la Ioan Bolohan, după ce a stins datoria de 20.000 de euro. Același Ioan Bolohan îi lasă moștenire și suma de 16.200 de lei.

Pe 15.06.2022, Dănuț Bolohan revizuiește din nou declarația de avere și anunță că a cumpărat un apartament în Iași, cu o suprafață de 49,8 mp. Proprietar apare și soția vameșului, Anișoara Bolohan, beneficiara unei pensii private anuale de 18.175 de lei. Apropiații familiei Bolohan au precizat pentru BZI că soția nu a avut un loc de muncă în timpul căsniciei cu șeful de la Vamă.

Procurorii DNA au urmărit faptele de corupție de la începutul anului 2022! Taxa era de 300 de euro/camion

În ordonanța procurorilor DNA se arată că faptele au fost comise de la începutul anului 2022. Astfel, funcționarii vamali ar fi favorizat mai multe societăți care importau produse textile și parfumuri contrafăcute din Turcia. Transportul era realizat cu autovehicule înmatriculate în Polonia, Turcia sau Slovacia. Procurorii au arătat că vameșii nu verificau marfa și că taxele vamale erau evitate de administratorii firmelor. Apoi, mărfurile ajungeau în centre comerciale din Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița sau București. Anchetatorii au mai aflat că vameșii percepeau o taxă de 300 de euro pentru fiecare. Dănuț Bolohan ar fi colectat sume importante atât de la angajați, cât și de la administratorii societăților, direct interesați să treacă mărfurile prin vamă.

„Inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreică Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuț, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale, constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză”, au transmis procurorii DNA.

Dănuț Bolohan este acuzat de 5 infracțiuni de luare de mită, Simona Andreică – complicitate la luare de mită, Cristian Timofte – dare de mită în formă continuată, Iulian Culipei – dare de mită. După perchezițiile de acum două zile a fost audiat și Leonard Cristinel Tîrnovanu, funcționar vamal din subordinea lui Dănuț Bolohan. Procurorii l-au acuzat de dare de mită, dar l-au pus sub control judiciar, timp de 60 de zile. În vara anului 2022, Vama Iași a fost în centrul unui scandal în momentul în care s-a anunțat că vor fi scoase la concurs mai multe posturi vacante. Până la urmă, mulți candidați au picat proba scrisă.

Afaceristul din Suceava a înregistrat vânzări de 1 milion de euro

În ceea ce-l privește pe Iulian Culipei, acuzat de dare de mită, inculpatul apare ca administrator al societății Elams Express SRL, cu sediul social în Suceava. Înființată în 2016, timp de 4 ani, firma nu a avut relații comerciale notabile. Abia în 2021, cifra de afaceri a firmei explodat, ajungând la 5,1 milioane de lei. Datele pe anul 2022 nu sunt disponibile. Surse din anturajul inculpatului au arătat că acesta deține un magazin în Suceava, unde este comercializată o gamă largă de produse. Dănuț Bolohan, șeful de la Biroul Vamal Iași, în arest la domiciliu pentru luare de mită, și-a mutat averea din timp pe numele copiilor.

Rămâne de văzut dacă, la un moment dat, va fi trimis în judecată pentru faptele de corupție invocate de DNA.

Comentarii
  • Vama Sculeni,în primăvara.Cumparasem de la moldoveni 20 fire frumoase de răsad de roșii. Un vameș român idiot nu m-a primit în țară fiindcă nu aveam aviz fitosanitar pentru ele.Un altul tot idiot mi-a făcut o teorie pentru o canistra de motorină de 10 litri cum că aș trafica motorină având numar de Iași deși eram legal. Asta e România cu vameși la întrare. Unii fura cu tirurile și alții nici cu răsaduri cumpărate.

  • Sondaj isop PNL cu Chirică siAlexe în frunte conduc detașat în sondaje :Bolohan membru PNL,Chirică mafia imobiliarelor membru PNL,Alexe tabla ,mafia la Sculeni,cumnatul Ionuț Dura în imobiliare membri PNL,plâng oamenii jecmaniti de aceștia în urma lor, și nu comentez pentru nu țin cu nici un partid sunt apolitic O MARE MIZERIE

  • Sindaj PNL: actualul director Ionel Damian va primi un cadou de la Costel Alexe: o functie de Ministru Secretar de Stat in Ministerul Finantelor!!!! Succes Nelu, esti capabil si poti mai mult, ai nevoie de 💰💰💰 doar ai inceput constructia casei, nu?

  • Acuma Bolohan sa se ocupe de Simona in continuare, sa o consilieze. Dupa banii castigati era un inspector asistent in vama. Ea a fost prostita de Bolohan sa faca toate porcariile astea…

  • Intr-adevar, asta da cadou primit de vamesi. Arest la domiciliu, cu alte cuvinte vor lua parte la taierea purcelului de Craciun, vin rosu, sorici, muzica si voie buna….bravo!!!!

  • Și nu au dreptate olandezii să spună NU României în Schengen??? Prin punctele de frontieră românești se trece ca prin varză. NU există vameș sau polițist de frontieră curat . Nici unul. Ce face justiția română??? Cum un escroc că ăsta ia șpagă de atâția ani fara că nimeni sa nu știe. Câți euroi de la el au plecat către partid și către alții care trebuiau să supravegheze??? Serviciile de informații ce fac??? Sau da….ei își umflă mușchii la săli de gym… Ce atitudine a avut conducerea Sri legată de incidentul de la sală??? Știam că discreția caracterizează în lucrător SRI. In secunda 2 ăsta trebuia demis din SRI… Țară de rahat… toată lumea fură,de sus și până jos…

  • Damian va primi cadoul de care vb doar dacă nu apare înregistrarea cu el și patronul de la firma de transport persoane care ii dădea mita….numai în condițiile astea , dar bulgarele de zăpadă a pornit la vale…Valea Damian din structurile anaf

  • Ce clipe de groaza pentru Frecatel!! Cine o mai fuuttte de sarbatori daca Bolohan nu are voie sa iasa din casa? Da cum rezista Bolohan sa nu fuuttta nimic strain? Urat, foarte urat!

  • Când era director pe regiune a făcut similar cu șefa Vămii Stanca, a pus intenționat doi angajați la 8 ore ca sa nu le vadă contrabanda cu țigări, le-a luat intenționat bani din salariu și s-au ales Bolohan și șefa Vămii Stanca cu dosare penale, i-a cumpărat ceas, băuturi, bani lunar către Bolohan ca sa ii facă jocurile in frontiera, posibil ca o înlocuia pe frecatel când era in concediu

  • Și-au bătut jos de bieți copii cind au scos locurile la concurs , vai de capul lor , nu ii mai satură dracu de bani , sa le dea Dumnezeu ani grei de pușcărie pe măsura suferinței , scârbele ordinare …

  • Cand zici Danut Bolohan zici hot, da hot nu de ala prefacut. Credea ca e de neatins, ca nu se ia nimeni de el. Uite ca nu mai e tinut in brate de la Bucuresti, in primavara dat jos din functia de mare sef peste vamile din regiune si acum saltat de mascati, birou si casa rascolite, nevasta si copiii ravasiti de parca nu stiau de unde le vin banii. Macar sa-l tina inchis in casa cat mai mult timp, sa nu-i mai vedem fata. Un mare spagar ordinar.

  • Ce prostie este asta ca se trece averea pe numele copiilor pentru o feri de sechestru??? Legi date de hoti, pentru alti hoti… sa justifice copii cum au facut acea avere atunci…Se poate urmari foarte simplu…declaratiile de avere din trecut cu cele de acum. Executat tot, pana la ce se trece pe nepoti… Acelasi lucru fac toti hotii astia ordinari care fac averi numai din furtisaguri si gainarii. Ex. lui Chirica, a trecut pe un nou nascut averi…hai sa fim seriosi. Confiscati tot! Statul are numai prejudicii nerecuperate de la bugetarii astia care merg la job numai pentru combinatii.

  • bre, voua nu va e frica sa luati mita , sa furati ??????? va pierdeti profesia , atarnat si pe spatele copiilor toata istoria ………………….

  • Bolohan e un golan uns cu toate alifiile. Cum credeti ca au scapat toti de arest? Bolovan Danut sa traiasca si lui sa-i multumeasca. Nici nu a fost miercuri la munca, stia ce il asteapta, era sifonat totul deja

  • Dacă îl verifica pe Dl Director pe toți ani de activitate vor descoperi ca deținea o activitate foarte bine pusa la punct și nu doar de a primi mita dar și activități gen distrugerea activități firmelor concurente,este platit sa elimine concurenta daca aveai ca activitate produse in import.Te găsea cu un nimic în actele societăți și de acolo începea coșmarul..tratament din partea vămi la comanda de spui ca te găsea cu trafic și de acolo amenzi colosale de sute de mii lei pt a te face sa dispari de pe piața. Pana si angajati vami se plângeau ca zilnic la sedințe primeau comenzi ciudate de controale nejustificate.Poate se sesizează și DNA sa ancheteze toată activitatea coruptulului!

  • banii au mers la PNL așa că după un an vom afla că fapta nu există. Mă uit la Las Fierbinți și văd exact cum se fac lucrurile în România

  • Cand zici Danut Bolohan zici hot, da hot nu de ala prefacut. Credea ca e de neatins, ca nu se ia nimeni de el. Uite ca nu mai e tinut in brate de la Bucuresti, in primavara dat jos din functia de mare sef peste vamile din regiune si acum saltat de mascati, birou si casa rascolite, nevasta si copiii ravasiti de parca nu stiau de unde vin banii. Macar sa-l tina inchis in casa cat mai mult timp, sa nu-i mai vedem fata. Un mare spagar ordinar.

  • Bolohan a primit dea Ionut Andreica primar la Rasca SV si socrul spagarei Andreica Simona 10.000€€€ (€uroi). A se intelege bine: Simona isi insela de peste 6 luni sotul cu acest mosneag ofilit, erau in cardasie si faceau jum-jum afirma la audieri Iulian Culipei fost angajat al bancii UniCredit Tiriac din Bucuresti

  • Bagami-as poola in tine Bolohane. Ce ai cu finantistii care parcheaza in curtea interioara a vamii? E parcarea ta, sau nu incapea Volvo-ul amantei Simona? Sa te vad acu in fata ochilor, te scuip intre ochi fiu de cwrva ce esti!!!are fiica-ta Oana o față de nu intri fara furcă la ea!!!!

  • Cand zici Danut Bolohan zici hot, da hot nu de ala prefacut. Credea ca e de neatins, ca nu se ia nimeni de el. Uite ca nu mai e tinut in brate de la Bucuresti, in primavara dat jos din functia de mare sef peste vamile din regiune si acum saltat de mascati, birou si casa rascolite, nevasta si copiii ravasiti de parca nu stiau de unde le vin banii. Macar sa-l tina inchis in casa cat mai mult timp, sa nu-i mai vedem fata. Un mare spagar ordinar.

Adauga un comentariu