Local

De astăzi, aproximativ 120.000 de elevi au revenit la cursuri în noul an școlar! Mai puține școli cu WC în curte în Iași!

Publicat: 05 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De astăzi aproximativ 120.000 de elevi au revenit la cursuri în noul an școlar Mai puține școli cu WC în curte în Iași
Noul an școlar an început

Anul școlar 2022-2023 a început, vacanța mare a luat sfârșit! Sâmbătă, Luciana Antoci, șeful Inspectoratului Școlar Județean Iași, a prezentat schimbările care vor fi întâmpinate de elevi. Pe lângă noua structură și modificările legate de examinarea tinerilor, inspectorul general a vorbit și despre problematica instituțiilor de învățământ cu WC în curte. Din fericire, numărul acestora a scăzut

Organizarea noului an școlar este pe module, fiind eliminate denumirea de „semestre” și împărțirea anului școlar ce au fost introduse din 1998. Anul va fi împărțit în 5 module de învățare care vor alterna cu 5 vacanțe. Spre deosebire de anii trecuți, când doar preșcolarii și elevii din clasele primare intrau în vacanța de toamnă, acum toți se vor bucura de aceasta. O nouă vacanță este cea din luna februarie care este decisă de fiecare inspectorat școlar.

Mai puține școli cu WC în curte

WC in exterior
Mai puține școli cu WC în curte în Iași

 Astăzi, 5 septembrie 2022, aproximativ 120.000 de elevi s-au întors în bănci, fiind prima dată, în istoria recentă a școlii românești, când debutul este atât de devreme.

Luciana Antoci, inspectorul general al ISJ Iași, a vorbit recent într-o conferință de presă despre condițiile în care începe acest an școlar, dar și despre faptul că numărul unităților de învățământ cu baie în curte a scăzut, în ceea ce privește județul Iași.

„Un an școlar provocator din mai multe perspective, în primul rând, din prisma faptului că vom lucra pe o structură nouă, o structură care presupune alternarea a 5 module cu 5 vacanțe, o așezare a pedagogiei anului școlar pe principii moderne, pentru că, în felul acesta, alternează corect, spunem noi, perioadele de efort cu acelea de odihnă pentru elevi.

Sunt ușoare reconfigurări ale rețelei școlare, însă rămânem cu cea mai amplă rețea școlară județeană la nivel național.

Din fericire, dacă ne raportăm la cifrele anului școlar trecut, avem o scădere semnificativă a numărului școlilor care au toalete în curte pentru că, după ce în primul semestru al anului școlar trecut am numărat 49 de astfel de situații, s-a constituit la nivel județean un grup de lucru, astfel încât la începutul acestui an calendaristic au fost deblocate de către Consiliul Județean sume importante, respectiv 2 milioane de lei care au ajuns în 11 unități administrativ-teritoriale care au început lucrările în 14 unități aflate într-o asemenea situație. De aceea, vă vom spune că în 7 dintre aceste școli avem deja grupuri sanitare modernizate, lucrările fiind în desfășurare, drept urmare cifra de anul trecut e în scădere”, a declarat Luciana Antoci.

Calendarul anului școlar 2022-2023

Sala de clasa
Calendarul anului școlar 2022-2023

Debutul anului școlar 2022-2023 are loc astăzi, urmând ca prima vacanță, de toamnă, să aibă loc în ultima săptămână din luna octombrie (24–30 octombrie). Apoi, încă două zile, pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei), pe 1 decembrie, de Marea Unire și pe 2 decembrie.

Vacanța de iarnă începe pe 23 decembrie și se termină pe 8 ianuarie. O nouă vacanță, intitulată „vacanța de schi”, va avea loc în perioada 20–26 februarie 2023, urmând ca ultima vacanță să aibă loc în aprilie (între 7–18 aprilie).

Absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a vor încheia anul școlar pe 2 și pe 9 iunie, pe când restul elevilor vor termina pe 16 iunie 2023.

Astfel, atât elevii claselor terminale, cât și ceilalți tineri vor avea cumulat 33 de zile de vacanță sau zile libere de la stat, în urma calendarului anului școlar ce urmează să înceapă.

Adauga un comentariu