Titlurile zilei

De astăzi Iașul intră în stare de urgență! Totul despre cea mai neagră situație din ultimele decenii! Armata încă nu intră pe străzi!

Publicat: 16 mart. 2020

De astăzi, România intră în stare de urgență, în urma unei decizii luate de șeful statului. Măsurile adoptate pentru prevenirea răspândirii infecției cu virusul COVID-19 au dus la decretarea stării de urgență, din moment ce România a intrat în scenariul trei făcut de autorități. Între timp, în județul Iași, zeci de persoane se află în continuare în centrele de carantină, alte câteva sute sunt în autoizolare la domiciliu, iar cinci persoane se află sub supraveghere medicală pentru că au contactat virusul. Ce înseamnă această stare de urgență și ce măsuri trebuie luate? Citiți în rândurile de mai jos totul despre această decizie care schimbă situația din întreaga țară

Decizie istorică luată de autoritățile române pentru întreaga țară. Criza provocată de răspândirea infecției cu virusul COVID-19 (coronavirus) a dus la decretarea stării de urgență, decizie luată în baza OUG 1/1999. Cel mai important este că declanșarea stării de urgență nu echivalează cu intrarea în vigoare a tuturor prevederilor din OUG 1/1999, ci doar o parte dintre acestea! Decizia are în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus. Este pentru a doua oară în istoria modernă a României când se decretează stare de urgență. În ianuarie 1999, în timpul mineriadei a fost instituită această stare, după ce minerii lui Miron Cozma au luat cu asalt capitala.

Starea de urgență va da măsuri sporite Ministerului de Interne și va duce la simplificarea procedurilor de achiziție a medicamentelor și aparaturilor medicale. Asta nu înseamnă însă că accesul cetățenilor la servicii va fi unul limitat față de obicei. Toate persoanele care intră în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri intră automat în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă vor trebui să verifice dacă angajatorii respectă decalarea programului de muncă. Până la 31 martie se suspendă organizarea unor târguri de autoturisme în întreaga țară. Decretul va intra în vigoare din această dimineață.

Armata nu va ieși pe străzi

În prevederile OUG 1/1999 se arată și faptul că armata poate interveni într-o stare de urgență. Însă acest lucru a fost introdus în respectivul OUG pentru mineriada din 1999 și nu pentru prevenirea unei infecții cu COVID-19. Ieșenii trebuie să stea liniștiți din acest punct de vedere. Măsurile care se vor aplica vor ține strict de prevenția răspândirii virusului. Practic, se vor avea în vedere următoarele: cine va intra în țară dintr-o zonă de risc va intra automat în carantină, se pot aplica pedepse mai mari pentru cei care încalcă izolarea, iar, de asemenea, se simplifică procedura privind achiziția de aparatură medicală pentru ca statul să aibă prioritate la cumpărarea de termoscannere sau izolete.

Transportul public va fi limitat

Ordonanța respectivă arată că starea de urgență se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile și prevede totodată măsuri excepționale economice și de ordine publică. Ordonanța prevede o serie de măsuri, care însă nu vor intra toate în aplicare. Din fericire, nu se va ajunge la situații duse la extrem, ci starea de urgență instituită vizează mai multe măsuri pentru starea de sănătate a populației. Un aspect important la nivel de municipiu ține de transportul public de călători. Acesta va fi operațional și în perioada stării de urgență, autobuzele și tramvaiele Companiei de Transport Public (CTP) fiind scoase la stradă. Transportul public va fi însă limitat, în sensul că se va intra pe o ușă și se va ieși pe alta.

Transportul public va fi limitat la nivelul locurilor pe scaune, primele rânduri din față vor fi libere pentru protejarea șoferilor și vatmanilor. Deocamdată nu s-a luat încă nicio decizie în ceea ce privește suspendarea traficului aerian de pasageri. De altfel, conducerea Aeroportului Iași a cerut acest lucru tocmai pentru limitarea răspândirii virusului.

Piețele rămân deschise în municipiu

Municipalitatea a luat decizia de a închide talciocul, târgul auto, cluburile pensionarilor din cartiere și târgul de animale din cartierul Dacia. În plus, angajații Palatului Roznovanu vor veni la serviciu decalat. Unii vor veni la muncă la ora 8:00, alții la 8:30 sau la 9:00.

La SC Salubris SA programul va fi de la ora 7:00, iar la Direcția Fond Locativ de la ora 8:00. La Direcția Exploatare Patrimoniu programul va începe de la ora 8:30, iar la Direcția Evidență Patrimoniu Public și Privat, de la ora 9:00.

O altă măsură luată în municipiu ține de intrările și ieșirile din piețele agroalimentare, acestea urmând a fi supravegheate. Cu toate acestea, piețele agroalimentare din oraș vor rămâne deschise. Arenele sportive din oraș rămân parțial deschise, doar pentru cluburile care se antrenează acolo. Bazele sportive vor fi închise pentru publicul larg.

„Primăria și instituțiile subordonate sunt mobilizate în permanență și țin legătura cu autoritățile medicale și celelalte autorități ale statului pentru a gestiona situația deosebită pe care o traversăm. Îndemn cetățenii să fie calmi, să respecte regulile de igienă, să evite aglomerațiile și deplasările care nu sunt strict necesare! Vreau să mulțumesc public și medicilor, asistentelor, întregului personal medical, ca și polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, tuturor celor aflați în aceste zile în linia întâi a gestionării acestei situații! Cel mai important în zilele următoare este să le urmăm recomandările!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Măsuri luate de marile magazine

De astăzi, Direcția de Asistență Socială Iași va închide activitatea centrelor de pensionari și a Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Vovidenia”. Se vor efectua acțiuni de dezinfecție a stațiilor de taxi, precum și a autovehiculelor taxi, a stațiilor mijloacelor de transport public. SC Salubris SA, SC Servicii Publice Iași SA, SC Compania de Transport Public Iași SA și Direcția de Asistență Socială Iași vor asigura stocurile de dezinfectanți pentru cel puțin o perioadă de două luni.

Magazinele alimentare vor funcționa în continuare, însă accesul în incinta acestora a început să fie limitat pentru un număr de persoane. Concret, într-un hipermarket intră un număr limitat de persoane pentru cumpărături. Restul clienților așteaptă în afara spațiului pentru a putea intra ulterior. Această măsură a fost însă luată de reprezentanții unităților comerciale.

Comentarii
Adauga un comentariu