Secretele istoriei

De ce a cazut Imperiul Roman?

Publicat: 23 ian. 2015
3

Timp de peste 400 de ani, Imperiul Roman a guvernat pamanturile din zona Mediteranei si din majoritatea Europei. Dar, totusi, a avut si un final…

Multe din ceea ce cunoastem azi ca fiind Anglia, Franta, Belgia, Olanda, Spania, Portugalia, Suedia, Austria, Ungaria, o parte din Germania, Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Israel, Siria, Arabia Saudita, Libia, Egip, Tunisia, Algeria, Maroc erau sub dominatia romanilor cu baza in Italia.

Declinul Imperiului Roman a venit gradual. Contrar celor cunoscute, Roma nu a cazut. Intre anii 400 si 430 a.D. cateva grupuri de oameni din exterior au fortat intrarea in Imperiu si s-au stabilit in Franta, Spania si Africa de Nord.

Vezi si Dacia si Imperiul Roman

Usor, usor, ei au inceput sa pretinda independenta de romani. Prin anul 500 a.D. Italia, Africa de Nord, Franta si Spania erau guvernate de un rege neamt, independent de Roma.

Vezi si Conflictele alemanilor cu Imperiul Roman

Imparatul Diocletian a impartit Imperiul in doua parti, in anul 286 a.D Ceva timp dupa ce o parte din Imperiu a cazut, Imperiul Roman de Apus, cealalta parte a incercat sa se tina tare si puternica / Imperiul Roman de Rasarit. Avea centrul la Bizant, denumit mai tarziu Constantinopole, acum numit Istanbul. Imperiul care a rezistat a mai fost numit si Imperiul Bizantin.

Pentru aproape 1000 de ani, Bizant a fost cel mai important oras si capitala Imperiului Roman din est, ce mai ramasese in picioare. Prin anul 1453, cand turcii au asediat Constantinopole, ce mai ramasese din Imperiu a cazut.

Imperiul Roman a pastrat pacea timp de 200 de ani si a ajutat la pastrarea literaturii si stiintei grecesti trecandu-le in lumea moderna.

Adauga un comentariu