Cancan ultimă oră

De ce a fost Raed Arafat dat afară din Cluj când era student?

Publicat: 03 mai 2021
Raed Arafat zambeste
Raed Arafat, seretarul de stat care are ca principala grijă ”sănătatea publică”, nu a fost deloc un student comod

Raed Arafat a fost dat afară de la Facultatea de Medicină din Cluj pentru ”comportament nepotrivit”. Așa a ajuns el la Târgu Mureș, acolo unde a inventat SMURD-ul.

Raed Arafat, seretarul de stat care are ca principala grijă ”sănătatea publică”, nu a fost deloc un student comod. El a avut parte de conflicte cu profesorii și chiar a fost exmatriculat din facultatea de medicină.

Raed Arafat, ”expulzat” pentru că a vrut să înființeze o unitate de urgență privată la Cluj

Raed Arafat a venit din Palestina pentru a studia medicina la Cluj, însă aici nu a avut parte de o experiență tocmai plăcută. Din contră, el a ajuns să fie dat afară pentru o inițiativă de neconceput pentru acele vremuri: a vrut să înfiineze primul echipaj de terapie intensivă mobilă privată din România.

”Din punct de vedere profesional, era le fel de nebun ca și astăzi… La un moment dat, Domnul Raed a fost dat afară din Cluj pentru comportament nepotrivit și a ajuns în Târgu Mureș. Comportamentul era încercarea de a înființa primul echipaj de terapie intensivă mobilă acolo”, a povestit fostul lui coleg de facultate, medicul Wargha Enayati, fondator al rețelei de sănătate Regina Maria, la Europa FM.

Arafat nu a renunțat însă la visul său: încă pe vremea când era student, și-a vândut mașina și cu banii luați pe ea și-a luat alta mai ieftină, iar din ce i-a rămas a achiziționat aparatură medicală. Așa a început Arafat intervențiile de urgență: cu mașina proprie.

I s-a propus să dea șpagă pentru a lua un examen

Arafat a povestit la Europa FM că a trebuit să repete un an de facultate din cauza unui profesor cu care a intrat în conflict. El a mărturisit că inițial a picat examenul la morfopatologie, în anul în care tatăl lui a murit, pentru că profesorul își obliga studenții să învețe cuvânt-cu-cuvânt din cursul lui. Ulterior, cineva i-a propus să aranjeze re-examinarea cu acel profesor, lucru pe care l-a refuzat.

”Am fost picat mai ales că am refuzat să fac un gest care mi s-a propus de cineva ca să trec. Eu am zis că așa ceva nu fac și am picat anul. Reacția lui a fost să-l sune. Profesorul respectiv era mare în partid și l-a făcut praf. N-ai înțeles, n-ai văzut ce note are, ce face? Cum ai putut să faci așa ceva? I-am cerut să mă accepte la re re-examinare și a refuzat. Anul respectiv a însemnat mult căci mi s-au recunoscut notele. Un singur profesor nu mi-a recunoscut. Atunci eu am petrecut 90 la sută din timp la Clinica de chirurgie cu profesorul Kaufman. A fost o pregătire în plus practică. M-am trezit din nou în seria acealui profesor de morfopatologie. Am cerut să fiu mutat și a refuzat. Atunci am mers la decan și am zis: una din două, ori mă mutați ori cer transferul oriunde, dar eu cu acesta nu mai dau examen. În final au acceptat mutarea la celălalt profesor”, a povestit Raed Arafat.

Adauga un comentariu