Boli si tratamente

De ce apar aftele bucale?

Publicat: 16 feb. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce apar aftele bucale
7

Afta bucala este o leziune ulceroasa, albicioasa si bine delimitata, localizata la nivelul mucoasei bucale sau labiale. Este extrem de dureroasa si nu trebuie confundata cu herpesul, care este o afectiune contagioasa, provocata de virusul Herpex Simplex si in care leziunile sunt pluriveziculoase, veziculele continand un lichid clar la debut.      
                                              
Cauzele aparitiei aftelor sunt multiple:

  • – deficientele alimentare, in special vitaminele din grupul B, acid folic, fier;                           
  • – factori microbieni- streptococul tip 2A si streptococul sangvis;                
  • – factori alergici: unele alimente: laptele sau produsele lactate, ciocolata, capsunile, nucile, alunele sarate, semintele, ananasul, alcoolul, condimentele, rosiile,  citricele;
  • – variatiile hormonale;
  • – iritatile mecanice produse de lucrari protetice sau proteze dentare inadecvate;
  • – traumatizarea mucoaselor bucale prin consumul de alimente dure, periaj agresiv cu periute dure, muscarea limbii sau obrazului;
  • – stresul psihic sau fizic;
  • – variatiile extreme de temperatura, in special frigul;
  • – unele afectiuni generale: Lupusul eritematos, Sdr. Bechcet, Boala Crohn, HIV/SIDA.

Debutul are loc sub forma unei mici zone eritematoase, insotite de senzatia de arsura si usturime. Dupa 12-14 ore apare o ulceratie cu aspect tipic: forma rotunjita sau ovalara, cu depozite galbui de fibrina. Ulceratiile sunt precedate de vezicule sau bule. Sunt foarte dureroase de aceea se recomanda consultul de specialitate al medicului stomatolog. Tratamentul stomatitelor aftoase se bazeaza pe solutii dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, vitaminizante, intretinerea igienei gurii si evitarea substantelor iritante.

Simpla existenta a unei afte este foarte neplacuta, pentru ca durerea asociata acesteia poate dura cateva zile, iar vindecarea poate veni abia peste 2 saptamani. Aftele apar pe interiorul buzelor, obrajilor, pe limba sau pe palatul moale al cavitatii bucale. Arata ca o mica ulceratie, fiind incadrate intr-un cerc de culoare rosie.

Adauga un comentariu