La psiholog

De ce luna plina ne impiedica sa dormim bine. Ce nu stii despre somn

Publicat: 03 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce luna plina ne impiedica sa dormim bine. Ce nu stii despre somn
De ce dormim rau pe luna plina

De ce dormim rau pe luna plina? Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii. Una dintre principalele functii ale somnului este de a ajuta creierul sa se recupereze si sa se repare.

Potrivit cercetatorilor de la Duke University, Statele Unite, femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii pentru a se recupera si pentru a nu suferi de anxietate sau depresie. Pentru cercetatori, acest lucru se datoreaza faptului ca femeile tind sa fie multitasking. „Din cauza acestei flexibilitati, acestea isu solicita mult mai mult creierul decat barbatii si, prin urmare, au nevoie de mai mult somn pentru a-l ajuta sa se recupereze”, explica ei.

In februarie dormim cel mai rau. Potrivit specialistilor britanici, in luna februarie, avem mai mult timp pentru a adormi, iar noptile noastre sunt mai scurte (ca noptile de luna plina). Potrivit acestor cercetatori, se datoreaza atat faptului ca februarie este, in mod traditional, cea mai rece luna a anului, dar si luna cu cele mai putine ore de soare. Cand este frig, avem tendinta de a incalzi mai mult spatiul de cazare (ceea ce ne impiedica sa dormim bine), iar lipsa de lumina ne afecteaza moralul si calitatea somnului.

De ce dormim rau pe luna plina?

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Basel, Elvetia, au descoperit ca activitatea creierului legata de faza de somn profund scade cu 30% in noptile de luna plina. in plus, analizand somnul unui grup de voluntari, ei au descoperit ca le-au luat in medie 5 minute mai mult pentru a adormi si au dormit cu 20 de minute mai putin in noptile cu luna plina. Potrivit acestor cercetatori, asta se intampa din cauza ca ceasul nostru intern este legat de ritmul lunar.

Exista un efect placebo si pentru somn

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Colorado, este suficient ca sotul nostru sa ne spuna ca am dormit bine, pentru ca noi sa ne simtim intr-o forma mai buna si sa fim mai eficienti la locul de munca. Pentru cercetatori, somnul placebo functioneaza la fel ca medicamentele: este un efect terapeutic previzibil datorita persuasivitatii persoanei care spune ca a dormit bine si increderii persoanei care o asculta.

Femeile dorm mai bine cu cainii lor

Cercetatorii americani au intrebat mai mult de 1.000 de femei despre calitatea somnului. Au descoperit ca au adormit mai usor cu cainele lor decat cu partenerul sau o pisica. Motivul: prezenta cainelui lor le-ar aduce un sentiment de confort si securitate, propice somnului.

Adauga un comentariu