Prima pagină » Informații utile » De ce este bine să mănânci carne de mânzat? Iată rețetele pe care trebuie musai să le încerci!

De ce este bine să mănânci carne de mânzat? Iată rețetele pe care trebuie musai să le încerci!

18 iun. 2025, 12:38,
Redacția BZI în Informații utile

Carnea de mânzat, cunoscută și cu numele de carne de vițel castrat, se referă la carnea de vită obținută de la animale mai mici, între vițel și vacă. Aceasta are o culoare roșu aprins și firicele subțiri de grăsime, fiind considerată mai fragedă decât carnea de vacă.

În ultimii ani, românii au înțeles importanța consumului de carne de vită și de mânzat. Totuși, nu toată lumea știe ce este acela mânzat și sunt și mai puțini cei care înțeleg la ce se referă când pe un produs scrie „carne de vită maturată”.

De ce este bine să mănânci carne de mânzat?

Carnea de mâncat este extrem de apreciată și, așa cum era de așteptat, mai scumpă decât cea de vită. Pe românește, carnea de mânzat se situează între vițel și vită. Aceasta este matură, dar ceva mai fragedă decât carnea de vită.

Conform definiției, mânzatul este un vițel înțărcat, a cărui limită de vârstă variază, după regiune, între câteva luni și doi ani. În general, carnea de mânzat are o mulțime de beneficii și date nutriționale.

Carnea de mânzat este slabă sau extra slabă și are mult mai puține grăsimi decât carnea de vită. Această carne conține, de asemenea, elemente precum seleniul. Seleniul ajută la protejarea sistemului împotriva radicalilor liberi, care provoacă boli cardiovasculare și cancere.

Corpul uman are nevoie de fier în celulele roșii din sânge pentru a transporta oxigenul. De asemenea, fierul este o sursă excelentă de energie. Vitamina B12 ajută foarte multe pentru energia noastră, este ca o reîncărcare.

Ajută de asemenea, la reproducerea globulelor roșii din sânge. În cele din urmă, această vitamină poate afecta starea de spirit într-un mod pozitiv. Iată cum să faci cea mai bună rețetă de ghebe.

Date recente ale asociațiilor de profil arată că o porție de carne de mânzat gătită furnizează mai puțin de 10% din caloriile recomandate pentru o dietă de 2.000 de calorii. În același timp, carnea de mânzat furnizează mai mult de 10% din valorile zilnice de proteine, zinc, niacină, precum și vitamina B12 și B6. Proteinele și vitaminele B ne ajută să ne creștem nivelul de energie. Zincul menține funcția imunitară și joacă un rol-cheie în creșterea și dezvoltarea cognitivă.

Cum să faci o tocăniță cu usturoi, ceapă și mânzat

Poți înlocui carnea de vită cu carnea de vițel și să te bucuri de un gust ușor diferit și de o carne care oferă mai multe proprietăți, tocmai pentru că este mult mai fragedă și mai proaspătă.

Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente de bază, precum ceapă (2-3 o să fie de ajuns, dacă preferi un gust mai intens al cepei în mâncare, atunci poți adăuga încă una sau două în plus), o căpățână de usturoi, morcovi rași, sare, piper, chimen și boia, toate după gust și, bineînțeles, carnea de vițel, cam jumătate de kilogram ar trebui să-ți ajungă. Dacă mai ai și niște verdeață prin casă, poți să o adaugi fără griji, la final, pentru o experiență gustativă mult mai intensă. Iată cum poți face și o ciorbă de leurdă cu smântână.

Se pun câteva linguri de ulei încins, presari niște chimen și îl lași să se pătrundă. După care, adaugi carnea, pe care o secționezi în bucățele, ca să se gătească uniform. Apoi pui morcovii rași și ceapa mărunțită și amesteci, la foc mic. Bineînțeles, pentru ca bucățile de carne să fie înăbușite și să aibă gustul pe care ți-l dorești, va trebui să adaugi și câteva linguri de apă.

Se așteaptă o oră, timp în care se amestecă din când în când îm compoziție, pentru ca bucățile de carne să nu se prindă de recipientul în care gătești. La final, se adaugă usturoiul și verdeața și le lași și pe acestea să se pătrundă. Înainte de asta, asigură-te totuși că ai adăugat piperul, sarea și boia dulce și abia apoi adaugă usturoiul și verdeața. Câteva frunze de pătrunjel vor completa cu succes rețeta ta. Ca să servești preparatul din carne de mânzat ca la carte, poți prepara rapid și o mămăliguță.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 decembrie 2025
19 decembrie 2025