Mulți specialiști recomandă să mănânci mai multe alimente care conțin fibre pentru a evita eventuale probleme de sănătate și a-ți asigura o stare de bine. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra tranzitului intestinal, de aceea nu este indicat să le neglijezi în dietă.
O dietă bogată în fibre poate aduce numeroase beneficii: poate menține sănătatea intestinală, poate normaliza mișcările intestinale, poate scădea nivelurile de colesterol din sânge, poate susține o greutate optimă și poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge.
De ce este important să consumi alimente care conțin fibre
Fibrele alimentare reprezintă termenul folosit pentru a descrie combinația de fibre insolubile și solubile. Acestea includ părțile alimentelor vegetale pe care corpul nu le poate digera sau absorbi. În mod obișnuit, acestea sunt clasificate în fibre insolubile și fibre solubile.
Fibrele insolubile asigură mișcarea substanțelor prin sistemul digestiv și cresc volumul scaunului. Astfel, pot fi utile celor care se confruntă cu scuane neregulate sau constipație. Printre aceste alimente bogate în fibre se numără: cartofi, fasole, conopidă, nuci, fasole verde și grâu integral.
Fibrele solubile se dizolvă în apă pentru a forma o substanță asemănătoare cu gelul. Pot ajuta la diminuarea nivelurilor de glucoză și colesterol din sânge. Acestea se regăsesc în ovăz, orz, fasole, mazăre, fructe citrice, morcovi și psyllium.
De asemenea, fibrele solubile prezente în semințele de psyllium asigură beneficii pentru sănătate. Acestea protejează împotriva colitei ulcerative și suprimă inflamația.
Persoanele care consumă alimente bogate în fibre au riscuri mult mai mici de a suferi de constipație decât persoanele care consumă alimente cu un conținut scăzut în fibre. În plus, prezintă șanse mai reduse de a dezolta hemoroizi și diverticuli în colon. Prea multe fibre pot cauza: scaune moi, balonare sau diaree.
Fibrele pot reține apă. Acestea pot ameliora atât diareea, cât și constipația, în funcție de cât de mult lichid se absoarbe împreună cu fibrele. Totuși, se poate să cauzeze constipație când cantitatea de lichid absorbită este prea mică.
Câte grame de fibre trebuie să consumăm pe zi
Aportul zilnic de fibre poate fi diferit în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: vârsta, nivelul de activitate zilnică, sexul biologic, greutatea sau înălțimea. Fiecare specialist recomandă cantități diferite de alimente bogate în fibre. Inclusiv limitele de vârstă pentru gramaje sunt deseori diferite.
Studiile arată că majoritatea oamenilor consumă mai puțin de 20 de grame de fibre pe zi. Aportul insuficient de fibre este o problemă în special în țările dezvoltate, unde alimentația este bogată în produse procesate, iar consumul de legume, fructe și cereale integrale este redus.
Produsele fast-food, produsele de patiserie, alimentele care conțin multe grăsimi și zahăr, precum și băuturile îndulcite nu furnizează suficiente fibre, în comparație cu alimentele integrale.
Oamenii care mănâncă multe alimente cu un conținut ridicat de fibre prezintă un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și alte boli cronice, în comparație cu cei care au o dietă săracă în fibre, potrivit studiului comandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și citat de Reuters.
Pentru fiecare 8 grame în plus de fibre consumate zilnic, numărul deceselor totale și incidența bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și cancerului de colon scad cu 5% și până la 27%, conform studiului. Astfel că, este foarte important să consumi alimente care conțin fibre.