Lifestyle

De ce îți muști buzele și cum să scapi de acest obicei periculos

Publicat: 02 oct. 2020

Mușcarea buzelor este un obicei obișnuit. De unde vine, de ce este periculos și cum să nu mai muști buzele. Când suntem nervoși, mișcările repetate monotone sunt calmante. Cel puțin așa ni se pare nouă. Unii, în momentele de emoție, răsucesc un obiect în mâini, de exemplu un pix sau o brichetă, alții dau cu degetele pe masă sau deblochează și blochează din nou smartphone-ul. Și cineva mănâncă unghiile și își mușcă buzele. Acest lucru este deja mai grav, deoarece poate dăuna sănătății în viitor.

În plus, o mușcătură incorectă sau nealiniată poate duce la mușcătura buzelor. Apoi buzele literalmente tot timpul „cad” sub mușcătură și există o mare tentație de a face acest lucru. Anxietatea și stresul duc, de asemenea, la acest obicei.

Îți mușcă buzele este periculoasă?

Oamenii de știință canadieni au descoperit că chiar și un singur gând de a mușca buzele poate duce la o persoană care o face imediat. Dacă observi ocazional acest obicei în tine, cel mai probabil totul este în ordine. Cu toate acestea, mușcătura cronică a buzelor, care dăunează sănătății și interferează cu viața, este clasificată ca tulburare obsesiv-compulsivă (conform sistemului american de clasificare a tulburărilor psihice, DSM-5 ). Dar un astfel de diagnostic ar trebui să fie pus de un medic.

Țesăturile mușcate au margini inegale și, prin urmare, doriți să le „mușcați” în continuare. Se dovedește a fi un cerc vicios. Cu toate acestea, dacă depui eforturi asupra ta și te înfrânezi, țesuturile se regenerează destul de repede. Dar totul depinde de adâncimea daunelor – dacă rănile sunt adânci, cicatricile vindecate vor fi încă resimțite.

Cum să oprești mușcăturile buzelor

  • Găsiți motivul. Înțelegeți de ce vă mușcați de fapt buzele. Dacă sunteți liniștiți, probabil că problema se află în probleme cu tractul gastro-intestinal. Situațiile stresante sau necazurile din viață sunt o altă problemă și este necesar să le excludem. Corectarea mușcăturii poate ajuta, de asemenea.
  • Practicați atenția. Când doriți cu adevărat să vă mușcați buzele, respirați adânc și expirați de mai multe ori, ridicați-vă și mergeți câteva minute, ghemuiți-vă pentru a vă distrage atenția.
  • Exfoliază și hidratează. Un exfoliant pentru buze vă va lăsa pielea moale și netedă, în timp ce o cremă hidratantă vă vaumple buzele cu umezeală și va preveni formarea crustelor. Dacă buzele tale sunt fulgiante, este posibil ca organismul să nu aibă vitamina A – îmbunătățește starea pielii și elimină uscăciunea.

 

Adauga un comentariu