Actualitate

De ce România a ajuns în topul infectărilor cu SARS-CoV-2 din Europa? Klaus Iohannis arată cine este de vină

Publicat: 02 sept. 2020
Președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă
Președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă

De ce România a ajuns în topul infectărilor cu SARS-CoV-2 din Europa? Klaus Iohannis arată cine este de vină. În cadrul unei conferințe de presă, Iohannis a insistat să vobească despre situația României în Europa, privind faptul că țara noastră se află în topul infectărilor cu coronavirus. Președintele României a subliniat, din nou, necesitatea respectării măsurilor de limitare a răspândirii virusului.

„Am discutat evident şi în utimele zile cu ministrul Sănătăţii şi pe tot parcursul pandemiei. Datele sunt ingrijoritoare. Din acest motiv eu repet la fiecare apariţie publică ca oamenii să aibă grijă, să poarte masca şi să se spele pe mâini. Este evident că doar aceste lucruri ne protejează, Îmi pare rău că trebuie să repet: dacă nu vreţi să ajungeţi la spital, protejaţi-vă. Statisticile ne arată o creştere în ultimele două săptămâni a pandemiei la noi, dar dacă luăm întreaga perioadă a pandemiei în Europa, nu stăm cel mai rău. Asta însă nu aduce pe nimeni înapoi la viaţa dintre cei care au decedat. Trebuie să luăm foarte foarte în serios aceste măsuri”, a declarat Iohannis.

De ce România a ajuns în topul infectărilor cu SARS-CoV-2 din Europa?

Când președintele României a fost întrebat despre responsabilitatea autorităților, acesta a acuzat PSD că a tergiversat adoptarea legii carantinei în Parlament.

„Asta cu vina autorităţilor cred că am mai discutat-o şi putem să ne reamintim că noi nu am stat rău la controlul pandemiei până în Parlament PSD nu a tărăgănat adoptarea legii carantinei şi atunci un număr mare de persoane s-au infectat, pentru că s-a indus ideea că virusul nu este periculos”, a mai susținut președintele.

Legat de posibilitatea revenirii la unele măsuri mai dure și restricții sau renunțarea la deschiderea școlilor, președintele a precizat: „Eu sunt de părere că în 14 septembrie scoala trebuie să înceapă. Dacă, Doamne fereşte!, creşte numărul infectărilor sau al persoanelor internate la Terapie Intensivă, sigur că s-ar putea apela pentru un scurt timp la metode care au mai fost folosite – învăţământul online, săptămâna altfel, dar eu sper să nu fie cazul.”, a comunicat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis spune cine va fi vinovat în cazul în care un elev este infectat cu noul coronavirus

Președintele României este de părere că, în cazul în care un copil se îmbolnăvește la școală, vina se împarte între școală, părinți și alte instituții abilitate. Acesta nu crede că ar fi eficient ca pe numele cuiva să fie deschis dosar penal. Măsura de față vine în contextul în care Italia a introdus o măsură fără precedent, aceea că dacă elevii au coronavirus, directorii răspund penal.

„Fiecare țară are normele sale. Eu mă voi referi la cele care sunt valabile în România. Responsabilitatea se partajează: părinți, școală și alte instituții. Nu rezolvăm nimic dacă învinovățim pe cineva penal. Mă interesează ca elevii să meargă la școală și să învețe”, a declarat într-o conferință de presă Klaus Iohannis.

Comentarii
Adauga un comentariu