Diete si regimuri

De ce te ingrasi peste noapte?

Publicat: 28 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce te ingrasi peste noapte
Consumul de alcool pe timp de noapte vă perturbă ceasul corpului și cauzează creșterea în greutate în timp.

Creșterea în greutate în timp ce dormi este strâns legată de condițiile și obiceiurile pe care le-ai pus în aplicare înainte de culcare.

Lipsa somnului crește riscul de câștig in greutate?

Da. Dacă nu dormi suficient, crește producția de grelină, hormonul care îți stimulează pofta de mâncare. În schimb, producția de leptină, hormonul care induce sațietatea, scade. Obosit, corpul tău într-adevăr are nevoie de mai multă energie. Aportul tău de alimente va crește inevitabil. Această creștere în greutate se explică și prin încetinirea metabolismului (arzi mai puține calorii), legată și de degradarea calității somnului. Încă o dată, corpul tău este epuizat și se salvează singur.

Ca urmare: oboseala împinge corpul să consume mai puține calorii. Întrerupe asimilarea substanțelor nutritive și corpul stochează mai ușor grăsimile.

Pe lângă efectul asupra greutății și apetitului, somnul insuficient crește riscul de hipertensiune, diabet de tip 2 și obezitate.

Mesele trebuie luate în mod regulat în fiecare zi, pentru a vă regla ceasul intern. La cină, concentrați-vă pe consumul de carbohidrați lenti, precum pâine, paste sau orez. Acești nutrienți previn trezirile nocturne prin stimularea producției de serotonină și melatonină.

Dacă sunteți obișnuiți să adormiți cu televizorul sau în fața ecranului computerului, rețineți că această rutină vă deranjează somnul. Lumina previne secreția de melatonină și crește riscul de luare în greutate. Pentru a vă garanta un somn odihnitor, alegeți să adormiți în întuneric complet.

De la ora 16:00, nu mai beți cafea sau ceai. Aceste băuturi calde întârzie faza de adormire.

Nu dormi suficient

Lipsa somnului duce inevitabil la lipsa de energie. Dacă vă simțiți obosit, activitatea fizică este redusă sau slab desfășurată. În plus, creșterea cortizolului, hormonul stresului, din cauza lipsei de somn, va crește și pofta de mâncare, în special pentru produsele zaharoase. În paralel, cortizolul promovează rezistența la insulină, corpul va secreta mai multa. Cu toate acestea, insulina este hormonul nostru de depozitare: cu cât producem mai mult, cu atât ne îngrășăm mai mult.

Rontai ceva înainte de a dormi

Indiferent dacă luați masa devreme sau săriți peste acea masă, evitați să cedați la gustări înainte de culcare. Caloriile ingerate pot provoca exces de energie inutil. Te vei îngrașa și vei avea dificultăți în a adormi.

Sari peste masa de seară

A nu mânca la cină este o modalitate proastă de a slăbi. Dimpotrivă: lipsa unei mese în timpul zilei încetinește metabolismul. Foamea ta se va intensifica la trezire, la fel ca și dorința ta de a mânca alimente dulci și grase. Motivul? Corpul tău fiind în lipsă, caută prin toate mijloacele să stocheze rezerve pentru a compensa.

Cina ta este prea bogată

Consumul de cantități mari de alimente la cină crește riscul de luare în greutate. Digestia va fi mai lentă și nu vă veți bucura de beneficiile nutrienților pe care i-ați consumat.

Îți folosești telefonul înainte de a dormi

Lumina albastră proiectată de telefon vă deranjează somnul. Pe termen lung, această oboseală determină creșterea în greutate. Cel mai bine este să nu mai priviți ecranul computerului sau al televizorului cu o oră înainte de a merge la culcare.

Bei alcool

În timp ce alcoolul rămâne recunoscut ca o băutură calorică, acesta joacă, de asemenea, un rol nociv în somn. Consumul de alcool pe timp de noapte vă perturbă ceasul corpului și cauzează creșterea în greutate în timp.

Adauga un comentariu