Prima pagină » Titlurile zilei » De sărbători, bunicii își așteaptă nepoții cu sufletul la gură, însă un bătrân din Iași se roagă să reziste frigului și iarna aceasta, într-o casă care cade pe el: „A intrat într-un fel de depresie” – FOTO

De sărbători, bunicii își așteaptă nepoții cu sufletul la gură, însă un bătrân din Iași se roagă să reziste frigului și iarna aceasta, într-o casă care cade pe el: „A intrat într-un fel de depresie” – FOTO

16 dec. 2023, 02:00, 9 ,
Cristina Doroftei, în Titlurile zilei

Într-o casă cu pereți găuriți și tavan spart trăiește un bătrân în vârstă de 74 de ani. Nu mai are putere să o repare și, acoperit cu mai multe pături, privește acoperișul casei și se roagă să nu înceapă ploaia. Știe că aceasta îi va uda toate bunurile, care și așa sunt puține. Privește apoi spre podeaua acoperită cu câteva covoare din cordele, știe că și acestea se vor uda și nu are unde să le spele. Condițiile sunt greu de imaginat, însă cea mai mare problemă este că bătrânul nu are cu ce să se încălzească, iar iarna deja a ajuns la ușa lui. Este povestea unui bătrân din Iași care se roagă să reziste și iarna aceasta

În comuna Dolhești, județul Iași, este căsuța, e veche de peste o sută de ani, spun vecinii, dar bătrânul nu vrea să plece de acolo. Îl leagă amintirile copilăriei, ale părinților lui și ale perioadei în care nu avea griji și atâtea greutăți de înfruntat. Nu-l mai vizitează nici măcar copiii, iar despre soție nu mai știe nimic de mai bine de 20 de ani. Își trăiește singurătatea într-o sărăcie cumplită.

Bătrânul din Iași, care se roagă să reziste și iarna aceasta, se încălzește când aprinde aragazul

Costică Constantin, bătrânul în vârstă de 74 de ani

Într-o casă care cade pe el trăiește un bătrân în vârstă de 74 de ani

Costică Constantin a fost tâmplar, și-a dedicat toată viața pentru a face artă din lemn și a reușit. Însă în prezent trăiește doar cu amintirea acelor vremuri și cu câțiva lei din care nu-și permite foarte multe. Încă din tinerețe a plecat din satul natal pentru a-și câștiga un rost în viață. A ajuns la Iași și a reușit să-și ducă zilele în limita bunului simț. La bătrânețe și-a dat seama că cea mai de preț este familia, pe care în prezent nu o mai are.

După 20 de ani s-a întors în satul natal, în căsuța care arată deplorabil. Pe chipul său se observă faptul că a trecut prin momente grele. S-a trezit că este singur, iar vecinii povestesc faptul că a intrat în depresie. Tristețea îi măcina sufletul și nu l-a mai interesat aspectul locuinței. Cea mai mare bucurie a sa este atunci când vecinii îl mai vizitează, mai sunt momente când îi aduc și ceva de mâncare.

„Nu mai am mamă, nu mai am tată, nu am frați. Nu mai am pe nimeni și îmi este urât, dar nu am ce să fac. Nici nu mai am ce să aștept, mă bucur când mai vin la mine băieții, vecinii mei. Nu mă uită niciodată. Am muncit ca tâmplar și am stat la Iași mai mulți ani, dar am rămas singur, așa că m-am întors în casa părintească. Am nevoie de toate, dar nu cer nimic. Mi-aș dori căldură în casă și un acoperiș pe unde să nu mai intre ploaia”, mărturisește Costică Constantin, bătrânul în vârstă de 74 de ani.

De sărbători nu simte decât tristețe

Costică Constantin, bătrânul în vârstă de 74 de ani, lângă casa părintească

Cea mai mare bucurie a sa este atunci când vecinii îl mai vizitează

Cosmin Ionuț este tânărul care îl vizitează cel mai des. Ține la el ca la propriul bunic și încearcă din răsputeri să-i repare căsuța bătrânească și să-l știe bine.

„După ce soția sa l-a lăsat, s-a mutat la țară. El a intrat într-un fel de depresie și nu a vrut să mai muncească la casa părintească, să o restaureze, nu a mai avut grijă de ea, dar pe bună dreptate pentru că nu a mai putut să se urce pe acoperiș, să facă efort. De la singurătate a ajuns în situația asta, mai vine pe la noi și ne mai povestește că îi este urât. Țin minte că anul trecut avea un aragaz pe care-l aprindea ca să facă puțină căldură în casă. La vârsta lui nu mai are putere, însă lumea îl critică pentru că de ce nu a făcut în tinerețe, însă bătrânețea este ceva cu totul diferit, iar el are nevoie de ajutor.

La viața lui nu a cerut nimic de la nimeni, dar a ajuns în situația în care casa cade pe el. E iarnă, frig, el e bătrân, nu-l putem lăsa așa”, susține vecinul în legătură cu bătrânul din Iași care se roagă să reziste și iarna aceasta.

Comentarii
 • Oare de ce la parasit nevasta ? oare de copii nu vor sa stie de el ? pai daca a fost meserias la viata lui de ce nu a batut un cui in viata lui la casa aia de 100 de ani ? casa aia nu a fost renovata de nici un fel de peste 40 de ani cel putin !,altfel nu avea cum sa se prabuseasca acoperisul si casa asa pur si simplu ! , nu confundati depresia cu lenea si ingnoranta crasa !, din poze se vede ca inca este in forma sa poata face cite ceva si daca poate duce zigara aia din mina dreapta la gura poate si bate cu ciocanul si citeva cuie pe ici pe colo !, nu confundati mila cu prostia

 • Chiar de ce e singur si de ce u a facut nimic la casa timp de 20 de ani? Cum iti asterni asa dormi spune o vorba românească. E mai usor sa cersesti mila! Trebuie sa fie unul din meseriasii de la mobila iasi care ce furau , beau tot in aceaiasi zi! Pai meserias tamplar sa mori de foame? Am vazut la emisiunea ,, poftiti la noi” cu nea marin un OM la 95 de ani din Maramureș care facea greble si cozi de topor sapa etc manual aata a facut toata viata si spunea ca are de toate nu i trebuie nimic , doar zile! Dar repet OMU era din ardeal nu dim moldova,…aici ..betivi puturosi si cersetori la greu pe m2

 • Sunt extrem de multi batrani exact ca in cazul lui.

 • Marsh în plm de plavan ce ești tu. Nu- ți place Moldova, nu? Ești un milog împuțit pentru care orice tinichea care strălucește este aur. Misca-ti hoitul prin orasele de pe langa Oradea sau satele din secuime si vezi ce mari gospodari sunt aia ca le cade casa pe ei desi sunt innputere si baleste dup-aia.

 • Toti postacii de mai sus sa s. u. g. e. t. i p. u. l. a.
  Daca tot nu puteti sa ajutati cu nimic macar mars la munca si nu pierdeti timpul pe aici.

 • Sa o suga ratatul asta care 73 nu a facut nimic decit sa o suga si sa o beleasca la unbra ……….

 • 🛑🌚🛑Popa din parohie sa-l ajute ! Popii e plătiți din bani publici ca sa facă fapte bune...așa că atunci când vă aflați in nevoi și nu aveți bani: apelați la popa ! E obligat să vă ajute !🔞🌝

  🛑Da popa parohu’, ce dracu face?!? El de ce nu-l ajută pe ghietu bătrân?!? Acuși îi și vezi la poartă cu cerutul, scuze…cu NI-HA-HOOO…să ceară bani pt preoteasă. Biserica are bani că*călau, are de unde da! Sfătuim pe bătrânul aflat in nevoi sa se adreseze urgent popei din sat si sa ceară urgent ajutor. Un popă are salar net de peste 100 milioane lei vechi pe lună, are de unde da !

 • Nu mai judecati si nu mai injurati. Nu stie nimeni cu exactitate de ce a ajuns in aceasta situatie. Nu se stie cum ajungeti si voi. Nu va obliga nimeni sa-l ajutati. Dumnezeu ne-a dat pilda despre fiul risipitor din care sa invatam ceva bun. Fiecare isi are de dus propria cruce pe sparte. Degeaba și cei care ajuta judeca ca ajutorul nu e primit inaintea lui Dumnezeu. Fa fapta buna si taci. Nu vrei sa faci fapta buna stai deoparte si taci.

 • Nu judecam !, doar discutam cauze si rezultate de la pozele cu tema ”cine traieste ca mine ca mine sa pateasca ” ! si nu are nici o treaba nici pe departe cazul cu Pilda fiului risipitor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *