Stiri medicale

De unde a venit COVID-19: ancheta OMS începe, dar se confruntă cu provocări

Publicat: 13 nov. 2020
O prima ipoteza ar fi aceea ca noul coronavirus ar fi sarit de la lilieci la oameni
O prima ipoteza ar fi aceea ca noul coronavirus ar fi sarit de la lilieci la oameni

Identificarea sursei va fi dificilă, iar anchetatorii vor trebui să se confrunte cu situația politică sensibilă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a lansat planul de investigare a originilor pandemiei COVID-19. Acesta va începe în Wuhan – orașul chinez unde a fost identificat pentru prima dată noul coronavirus SARS-CoV-2 – și se va extinde în toată China și nu numai. Urmărirea căii virusului este importantă pentru prevenirea viitoarelor scurgeri virale, dar oamenii de știință spun că echipa OMS se confruntă cu o sarcină descurajantă.

Majoritatea cercetătorilor consideră că virusul a pornit de la lilieci, dar nu se știe cum a sărit la oameni. Si alte coronavirusuri au trecut de la animale la oameni; de exemplu, virusul care a provocat un focar de sindrom respirator acut sever (SARS) în 2002-2004 a venit probabil la oameni de la câini raton (Nyctereutes procyonoides) sau civete.

„Găsirea unui animal cu infecție SARS-CoV-2 este ca și cum ai căuta un ac în cel mai mare car cu fân din lume. Este posibil să nu se găsească niciodată un „liliac care fumează” sau alt animal, spune Angela Rasmussen, virusolog la Universitatea Columbia din New York. „Va fi esențial pentru anchetatori să stabilească o relație de colaborare cu oamenii de știință și oficialii guvernamentali din China”, potrivit Nature.

Detaliile cruciale despre cercetările în curs în China nu au fost făcute publice

Descoperirea originilor unui virus poate dura ani de zile, iar ancheta va trebui, de asemenea, să navigheze în situația politică extrem de sensibilă dintre China și Statele Unite. Președintele SUA, Donald Trump, l-a numit v”irusul Chinei” și guvernul chinez încearcă să facă totul pentru a dovedi că nu este un virus al Chinei”, spune Linfa Wang, virusolog la Duke-National University of Singapore Medical School. Jocul din vina politică a însemnat că detaliile cruciale despre cercetările în curs în China nu au fost făcute publice, spune Wang, care a făcut parte din misiunea OMS care a căutat originea SARS în China în 2003.

El speră că situația cu noua administrație americană va fi mai puțin volatilă. Președintele ales Joe Biden a mai spus că va renunta la retragerea lui Trump din OMS. Sprijinul din partea Chinei și a Statelor Unite va crea „un mediu mult mai pozitiv pentru a efectua cercetări în acest domeniu”, spune Wang.

De unde a venit COVID-19: ancheta OMS începe în Wuhan

O echipă internațională de epidemiologi, virusologi și cercetători cu expertiză în sănătatea publică, sănătatea animalelor și siguranța alimentelor va conduce ancheta COVID-19 a OMS. Echipa a avut si prima întâlnire virtuală, inclusiv cu cercetători din China, pe 30 octombrie, și revizuiește dovezile preliminare și dezvoltă protocoale de studiu, spune OMS. Faza inițială a investigațiilor din Wuhan va fi realizată probabil de cercetători deja aflați în China, iar cercetătorii internaționali vor călători în țară după examinarea acestor rezultate, spune agenția.

În Wuhan, cercetătorii vor examina mai îndeaproape piața de carne și animale Huanan, pe care au vizitat-o ​​multi dintre primii oameni diagnosticați cu COVID-19. Ce rol a jucat piața în răspândirea virusului rămâne un mister. Investigațiile timpurii au prelevat de pe piață carcase de carne înghețata, dar nimeni nu a găsit dovezi ale SARS-CoV-2, potrivit unui raport din 5 noiembrie cu privire la termenii de referință ai misiunii OMS. Cu toate acestea, eșantioanele de mediu, prelevate în principal din canalizare, au dat rezultate pozitive pentru virus. „Studiile preliminare nu au generat rezultate credibile pentru restrângerea domeniului cercetării”, se arată în raport.

Animalele sălbatice și de crescătorie vândute

Misiunea OMS va investiga animalele sălbatice și de crescătorie vândute la maket, inclusiv vulpi, ratoni (Procyon lotor) și cerb sika (Cervus nippon). De asemenea, vor investiga alte piețe din Wuhan și vor urmări călătoriile animalelor prin China și peste granițe. Anchetatorii vor acorda prioritate animalelor despre care se știe că sunt susceptibile la virus, cum ar fi pisicile și nurca.

Echipa se va uita și pe dosarele spitalului din Wuhan, pentru a afla dacă virusul s-a răspândit înainte de decembrie 2019. Cercetătorii vor intervieva primele persoane identificate care au avut COVID-19, pentru a afla unde ar fi putut fi expuse și vor testa probe de sânge de la personalul medical, tehnicienii de laborator și lucrătorii agricoli colectate în săptămânile și lunile dinaintea lunii decembrie, în căutarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2. Raportul recunoaște că unele dintre aceste lucrări ar putea fi deja în desfășurare în China.

Un purtător de cuvânt al OMS spune că misiunea va fi ghidată de știință și „va fi deschisă, iterativă, fără a exclude nicio ipoteză care ar putea contribui la generarea de dovezi și la restrângerea focalizării cercetării”.

Comentarii
  • SARS COV 2 NU SE GASESTE IN NATURA NICAIERI PE PAMANTUL ASTA ESTE VIRUS CREAT IN LABORATOR WUHAN SI IMPRASTIAT INTENTIONAT DE CHINA IN TOATA LUMEA, FARA VRAJELI CU PISICA, PANGOLINUL, LILIACUL SI ALT PRAF IN OCHI LA PROSTI, ESTE RAZBOI BIOLOGIC CHINEZESC

Adauga un comentariu