Actualitate

Declarație de presă comună susținută de Președintele României, Klaus Iohannis și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – LIVE VIDEO/TEXT

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Declarație de presă comună susținută de Președintele României Klaus Iohannis și Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen - LIVE VIDEOTEXT
Klaus Iohannis declarații de presă

Declarație de presă comună susținută de Președintele României, Klaus Iohannis și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Contextul este unul dificil din cauza războiului din Ucraina. Sunt 8 zile de când forțele rusești au intrat în Ucraina și atacă cele mai importante obiective.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat faptul că România sprijină în continuare necondiționat refugiații din Ucraina și că a discutat cu președinta Comisiei Europene despre soluții pe termen scurt, mediu și lung la importul de gaze rusești. Iohannis a precizat faptul că trebuie redusă dependența rusească. În replică, Usrula von der Leyern a mulțumit României și cetățenilor români pentru ajutorul pe care l-au acordat încă din prima zi de război. Aceasta a subliniat efortul Comisiei Europene pentru a ajuta Europa în limitarea importului de gaze naturale

 

Cele mai importante declarații făcute de Președintele României, Klaus Iohannis

Trebuie să mulțumesc doamnei pentru prezenta sa în România în aceste momente atât de dificile. Vreau să transmit aprecierea României pentru susţinerea Comisiei Europene.

Ne aflăm într-o situație fără precedent generată de acţiunea nejustificată de invazie a Rusiei asupra Ucrainei.
Vreau să folosesc această ocazie pentru a lăuda poporul ucrainean care luptă pentru libertate.
Am discutat în acest sens itensificare sprijinului mai ales umanitar către Ucraina. Vreau să îi mulţumesc președintei pentru susţinerea pentru înfiinţarea unui hub care să permită colectarea şi transportul ajutorului uman către Ucraina. Lucrăm pentru operaționalea cât mai rapidă.

România va accesa fondurile disponibile la nivel European destinate gestionării crizei refugiaților.
Ne vom coordona şi cu celelalte state membre ale EU sau organizații internaționale.
Am fost informat despre demersurile de creștere a securității energetice a Uniunii.
Este un obiectiv important pentru toți.

Am discutat pe larg aceste chestiuni. Este nevoie de o abordare pe termen scurt. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă pentru ca prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană sau românească.

Avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar că dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată. Este în acest sens nevoie să insistăm pe surse energetice alternative. Pentru România, decizia este clară: Trebuie să trecem pe independență pentru investiții in domeniul nuclear.

Am discutat modalitățile concrete de a acorda sprijin Republicii Moldova care se confruntă cu un val crescut de refugiați, dar și cu alte dificultăți in domeniul energetic. România va lucra aproape cu Comisia Europeană pentru a avea o reacție de ajutorare a Rep. Moldova. Vă mulțumesc, doamna președinte vă dau cuvântul

Cele mai importante declarații făcute de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Îmi permiteți să transmit condoleanțe ofițerilor răpuși în accidentul de elicopter.

Îi felicit pe toți românii care i-au primit pe cei care fug din calea războiului.

Sunt momente de unitate, solidaritate cu Ucraina.

Sute de mii de persoane fug din calea armelor lui Putin. Își lasă familiile sau averea strânsă împreună. Pleacă cu copiii pentru a fi în siguranță. Cel puțin 1 milion de locuitori au plecat din Ucraina.

România a oferit alimente pentru persoane. România a oferit un exemplu pentru toată lumea. Când a început războiul, România a ajutat refugiații de la Siret. Au deschis propriile uși de la case pentru aceștia. România nu doar că îi primește în casele sale, dar ajută și Rep. Moldova. Asigură mediamente pentru Ucraina. Sunteți un exemplu extraordinar de solidaritate. UE în asamblu este alături de oamenii care fug de război. Vrem să le asigurăm protecție rapidă. Comisia Europeană a propus activarea unui mecanism care oferă cetățenilor ucrainieni drepturi de reședință, locuință. Este datoria noastră morală ca europeni. Am emis ghiduri pentru a simplifica formalitățile la frontieră.

Împreună cu România am instituit un centru de ajutor umanitar pentru ucrainieni care ne ajută să redirecționăm sprijinul pe care îl primim din toate statele din România. Este un ajutor uriaș pe care dumneavoastră îl furnizați. Toate statele membre sunt alături de refugiați. Ne vom aminti permanent curajul populației ucrainiene care constituie pentru noi o inspirație. Nu vom uita de solidaritatea poporului român în aceste momente. Vom institui sancțiuni foarte dure împotriva conducerii ruse. Vom reduce capacitatea acestora de a-și ataca vecinii. Sunt sancțiuni fără precedent care sunt aplicate inclusiv de partenerii din toată lumea. În cazul în care situația se agravează suntem pregătiți să facem față. Vom încerca să ne diversificăm sursele de energie pentru a asigura încălzirea în sezonul rece. Vom găsi cele mai ecologice soluții pentru a înceta importul din Rusia. Vă mulțumim că găzduiți acest centru de ajutorare pe teritoriul dumneavoastră.

 

Adauga un comentariu