Titlurile zilei

Declarațiile șocante ale medicilor în cazul gravidei care a decedat din cauza tulpinii Delta! Tragedia putea fi evitată dacă ajungea mai repede la Iași? Director medical Piatra Neamț: „I-am sunat din două în două zile și ne-au refuzat”

Publicat: 20 sept. 2021
Bărbatul și soția acestuia, care a decedat,directorul medical de la Piatra Neamț și Maternitatea Elena Doamna
Dr. Gabriela Vasiliu, directorul medical de la Piatra Neamț, vorbește despre cazul gravidei ucise de tulpina Delta

Reacția medicilor din Piatra Neamț acuzați de malpraxis de un bărbat care și-a pierdut soția și copilul de doar două zile, din cauza tulpinei Delta. Dragoș Ionel consideră că soția și bebelușul său au murit pentru că medicii de la spitalul din Piatra Neamț nu au vrut să o transfere la Iași. Cadrele medicale au o altă variantă și spun că au făcut tot ce le-a stat în putință să o transfere, însă au fost refuzați de fiecare dată

Medicii de la spitalul din Piatra Neamț răspund acuzațiilor aduse de Dragoș Iulian, un tată răpus de durere! Bărbatul îi consideră pe doctori vinovați de moartea soției sale și a fiului său de doar două zile, pentru că nu au vrut să o transfere la un spital din Iași. Reprezentanții spitalului au în schimb o altă variantă și spun că au făcut toate demersurile pentru transfer, însă au fost refuzați de fiecare dată. Aceștia au precizat că au ținut în permanență legătura cu specialiștii de la Iași.

„De la noi s-a încercat transferul, chiar din a treia zi de internare. Ea a ajuns noaptea, a fost văzută de ginecolog, sarcina nu punea probleme la momentul respectiv. A ajuns direct pe oxigen și s-a agravat a doua zi. I-am sunat pe medicii din Iași din două în două zile și ne-au refuzat transferul. Nu știu să vă spun motivul pentru care am fost refuzați. Ni s-a spus să mai temporizăm, chiar dacă starea mamei era foarte gravă. Chiar nu știu să vă zic motivul refuzului. Evoluția ei la un moment dat era una bună, a fost detubată, dar nu pentru mult timp, din păcate.

Am ținut legătura cu specialiștii de la Iași în tot acest timp și chiar ei ne-au indicat să intervenim de urgență chirurgical să scoatem copilul pentru a o salva măcar pe mamă. Șeful de la ginecologi a venit de urgență din timpul liber, iar pacienta a fost operată. Vă dați seama că de ambele părți este neplăcut ce s-a întâmplat și înțeleg durerea tatălui. Nu știu exact să vă spun spitalul care a refuzat, pentru că medicul care s-a ocupat de acest caz este plecat din țară și nu pot lua legătura cu el. Tot ce vă pot spune este că și aici s-a făcut tot ce era necesar și a beneficiat de tot tratamentul”, a declarat dr. Gabriela Vasiliu, director medical Piatra Neamț.

Medic Simona Niculescu: „Lumea se odihnește la ora asta, dacă nu ați fost educată în acest sens”

Reprezentanții Maternității „Elena Doamna” au fost apelați, în cursul zilei de ieri, 19 septembrie 2021, de mai multe ori de reporterii „BZI”. Până la închiderea ediției, managerul, dr. Gabriel Martinescu, nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere cu privire la refuzul pacientei de la Piatra Neamț. A fost contactat și directorul medical dr. Simona Niculescu, care s-a arătat foarte revoltată pentru că a fost sunată în după-amiaza zilei de duminică, 19 septembrie 2021. Convorbirea dintre reporter și medicul Simona Niculescu:

Reporter: Alo! Bună ziua!

Simona Niculescu: Alo!

R: Îmi cer scuze că vă deranjez! Andreea este numele meu, de la cotidianul „Bună Ziua Iași” vă deranjez… mă auziți?

S.N: Și ce doriți, că nu înțeleg?

R: Voiam să vă întreb despre cazul pacientei gravide de la Piatra Neamț.

S.N: Dar pe cine să întrebați? Nu înțeleg.

R: Nu sunteți doamna Simona Niculescu?

S.N: Nu, doamnă! Ați greșit numărul, îmi pare rău și este și ora la care nu e bine să sunați pe la oameni, pe la casele lor, da?

R: E duminică după-amiază, nu cred că este chiar târziu.

S.N: E duminică, după-amiază. Lumea se odihnește la ora asta, dacă nu ați fost educată în acest sens. La ora asta, duminica, lumea se odihnește după ce a luat masa în familie. Vă doresc o zi bună și căutați-o pe doamna pe care o căutați dumneavoastră.
Medicul Simona Niculescu, director medical la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, a mințit când a spus că nu este ea la telefon. După ieșirea nervoasă, aceasta nu a mai răspuns apelurilor la cele două numere de telefon pe care le deține.

Directorul DSP Iași a precizat că atitudinea directorului medical a fost una neadecvată

Contactat de reporterii „BZI”, dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, a precizat că atitudinea directorului medical de la Maternitatea „Elena Doamna”, dr. Simona Niculescu, nu este una corespunzătoare. Unitatea medicală este suport COVID-19, unde ar trebui internate gravidele depistate pozitiv la infecția cu noul coronavirus, iar medicul Simona Niculescu, ca director medical, ar trebui să răspundă la toate apelurile, având în vedere că oricând poate apărea un caz dificil.

„Nu cred că este normal ca un director medical să răspundă așa”, a spus dr. Vasile Cepoi.

Medic UPU Iași: „Pacienta a ajuns la Iași intubată și ventilată mecanic”

Potrivit medicilor ieșeni, pacienta nu a avut nicio șansă din cauza afectării pulmonare severe. Pacienta a petrecut aproximativ două săptămâni intubată în secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, având o afectare pulmonară de 75 la sută.

„Pacienta din Piatra Neamț a ajuns pe data de 30 august 2021, în stare foarte gravă, intubată mecanic, cu o afectare pulmonară de 75 la sută. A fost internată aproximativ două săptămâni în secția de Anestezie și Terapie Intensivă o lehuză infectată cu SARS-CoV-2, cu afectare pulmonară importantă, peste 75 la sută din ariile pulmonare. Pacienta a ajuns la noi intubată și ventilată mecanic. S-au efectuat toate procedurile specifice de terapie intensivă. Din păcate, nu a răspuns foarte bine și nivelul de oxigenare a țesuturilor a scăzut. Iar după două săptămâni, din păcate, a decedat”, a precizat Ovidiu Popa, medic UPU Iași.

Bebelușul a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă”, dar a decedat după două zile

Starea micuțului era una extrem de gravă, dar medicii au sperat până în ultima clipă că îl pot salva.

„Copilul a avut 800 de grame, a fost preluat într-o stare foarte gravă. Noi am crezut că vom putea face ceva atunci când l-am preluat de la Piatra Neamț. Din păcate, l-am pierdut în următoarea dimineață. El a ajuns în cursul nopții, iar dimineață, în jur de ora 09:00, l-am pierdut cu hemoragie pulmonară și hemoragie intra ventriculară. Lăsăm la o parte că provine dintr-o mamă care avea probleme respiratorii, avea insuficiență respiratorie și nu se oxigena bine nici copilul. Oricum, un asemenea prematur de 800 de grame, la un asemenea caz sunt o sumedenie de complicații, dar cea mai frecventă este insuficiența respiratorie din lipsa surfactant, i-am pus surfactant, după care a făcut hemoragie în cap și hemoragie pulmonară. Nouă ne-a părut foarte rău, chiar am tras extraordinar de mult de acest copil și am sperat că îl putem salva”, a spus prof. dr. Maria Stamatin, medic primar pediatrie-neonatologie.

Dragoș, soțul tinerei: „Am rămas cu atât de multe întrebări fără răspuns. Vreau să aflu din vina cui au murit fiul și soția mea”

După mai mulți ani de muncă în Spania, o familie din Piatra Neamț, întoarsă recent în țară, s-a destrămat. Dragoș și Gabriela Ionel, împreună cu fiul lor, s-au întors după mai mulți ani petrecuți în străinătate, acasă. Bucuria a fost și mai mare pentru că familia Ionel aștepta și cel de-al doilea copil. Gabriela era însărcinată în luna a șasea. Toți aveau biletele de avion cumpărate pentru a veni în România. Pe data de 30 iulie 2021, cu două zile înainte de zbor, aceștia și-au făcut în Spania testele PCR, care au ieșit negative. Totul era bine și frumos până în ziua în care Gabriela Ionel a început să se simtă rău. A hotărât să meargă la spital și după mai multe zile a început să se simtă rău, iar specialiștii au hotărât să intervină chirurgical pentru a scoate copilul.

Dragoș a semnat că este de acord cu operația de cezariană. Din nefericire, copilul a murit după două zile, iar mama acestuia a rămas în continuare în stare foarte gravă. După alte câteva zile, și femeia a decedat. Când a crezut că totul s-a terminat și se poate ocupa liniștit de înmormântarea soției sale, ajuns la Iași, s-a izbit de alte probleme. Dragoș știa că soția lui este declarată negativ și o poate lua acasă, pentru a face o ceremonie de înmormântare normală. Surpriza a fost când medicii legiști din cadrul Institutului de Medicină Legală Iași i-au spus că aceasta este pozitivă, iar trupul femeii trebuie sigiliat și trebuie respectate toate regulile impuse în această situație.

„Am rămas cu atât de multe întrebări, la care nu am primit niciun răspuns. Vreau să merg până în pânzele albe să aflu adevărul și să văd din vina cui mi-am pierdut și soția, și copilul. Gabriela avea doar 36 de ani”, spune cu lacrimi în ochi Dragoș Ionel.

Comentarii
 • Dragos, adevarul nu o sa-l afli niciodata. Asa e in Romania, se apara unul pe altul, nu isi asuma greselile si intotdeauna „mortul” este vinovat. Iti doresc sa fii puternic, Dumnezeu sa fie alaturi de tine si de copilul care ti-a mai ramas.

 • Cooperativa ATI – Anestezie (in)Tubare Înmormântare vă așteaptă.
  Eroii din linia întâi așteaptă următoarele victime care să le confere sporurile și luna asta și cea următoare și dacă afacerea merge bine și următoarele decenii.
  An după an, val după val, spor după spor.
  Deja eroii cu salariu 30.000-50.000 NET pe lună ocupă coada clasamentului.
  Nu vă lăsați colegii în urmă, dragi eroi. Nu abandonați pe nimeni în câmpul groazei fără sporuri.

 • Dragi pacienti nevaccinati,
  Dragi comentatori,
  Nemultumiti fiind voi de slaba prestatie a medicinii iesene, de ce nu faceti un protest ca la carte ? O greva din aia cu sarituri fen cine nu sare nu vrea schimbare.
  Ia nu mai apelati la serviciile spitalelor iesene, unde cica toti ar fi alcoolici, spagari, etc.
  Stati tata acasa cu bolile dvs si bagati mare la comentarii ! Sau mergeti la privat unde curge lapte si miere, iar pentru un bogatan spaniol venit „acasa” nici scorurile nu-s mari.
  De ce sa va lasati pe mana „incompetentilor” medici ieseni de la spitalele de stat ? Refuzati aceasta umilinta ! Tratati-va singuri si veti iesi mai ieftin si mai bine.
  Astia sunt bugetari, iaca, muncesc la program de 8 ore si apoi nu vor in timpul lor liber sa raspunda la telefon. Mergeti la privat, acolo o sa dea interviuri si noaptea, basca o sa puna la dispozitia rudelor „dosarul” pacientului. Ei ? Care se baga ?

 • Scroafa asta care lua masa in famile, nu-i aceeasi care a fost acuzata de malpraxis acum vreo 3 ani si care facea trafic cu medicamente prin 2003-2004? Parca mi-o si imaginez raschita pe un scaun in „living” si sorbind din ciorba . Bina ca n=a rigiit ca porcul la telefon, ar fi in stare infractoarea imputita.

 • Oare specimenele astea cu aere de persoane importante ,care fac crize nervoase ca sunt sunati duminica vor avea vreodata catusi de putina jena ca au o atitudine infecta ,bun simt 0 ,si vocabular de coltul pietei????Chiar nu va este rusine cand va priviti in oglinda?Se pare ca cucoana vb de altii dar ea nu a fost educata asupra multor lucruri pe lumea asta…!Mergeti oameni buni la timp la doctor,analize… sa fie totul bine sa nu ajungeti pe mainile astora ca sunt si medici buni in tara asta

 • Credem ca instituțiile abilitate ar trebui sa se sesizeze.Inadmisibil sa fii angajat la stat …plătit din banii contribuabililor și sa nu știi cine ești când răspunzi la telefon.Măsuri urgente,careva?!E posibil?!!!

 • Mă întreb oare la Piatra Neamț nu mai au medici, maternitate?? că sunt plătiți cu o sumedenie de parai. De ce Iașul tot timpul. Să desființeze totul acolo că degeaba sunt plătiți!!!

 • Pentru medicul de la stat:
  Hei, aici eu, pacientul vaccinat, educat, respectuos cu „trimisul Domnului pe Pamant, medicul”, pacientul care lasa impozit gras catre CAS (pentru salarii decente), ce lasa spagi generoase cand sta cu copilul internat in mizeria aia de Spital, care se taraie pe holurile IRO cu parinti bolnavi, printre muribunzi care stau zile intregi in picioare, purtati de la o usa la alta, cu abonament in privat ca sa mai limiteze din umilintele statului pe la usi si a atitudinii arogante si dispretuitoare. Ce sa vezi? Exista si o alta realitate, MEDICI adevarati, implicati, interesati de soarta ta. Doar ca i-am gasit in alte tari, in spitale chiar si de stat si care n-au nimic in comun (decat nivelul salarial) cu categoria profesionala, mult decazuta si rusinoasa pe care o reprezinta medicii din sistemul de stat din Romania. Duceti-va la dormit in garda si instruiti asistentele sa nu va trezeasca decat daca pacientul e pe moarte, rupeti Netflixul in doua si intindeti mana dupa spagi.

 • I-o fi sunat la doua zile…dar…vezi ca o fi picat duminica după prânz …când boierimea se hodinește.Sau mai bine zis …doarme

 • Heroii și lupta lor cu sistemul pt. sporuri multe și mari… Pe lângă salariile de sute de milioane cu care se trăiește foarte bine în România, dragi heroi, mai dați dovada și de omenie și respect! Asta e profesia, în slujba pacientului, pt. care ați depus și un jurământ!

 • Vreti o țară ca…afara? Bun! Cu ce drept suna un reporter pe medic(inginer, angajat de banca, profesor etc.), mai ales în timpul liber al acestuia? Ce calitate legala are reporterul sa ceara socoteala, sa se substituie instituțiilor abilitate sa investigheze, dacă este cazul? Niciuna!!! Dacă vrea informații, sa aibă bunul simt sa se adreseze instituției și va primi răspuns de la conducerea acesteia prin purtătorul de cuvânt. Așa se procedează. Așa ca, nea’ Vasile, nu-ți spala păcatele tale lovind, nemeritat, în alții. Chiar dacă Simona Niculescu ar fi bănuită ca ar fi refuzat în mod nejustificat transferul, ziarul nu are nici-o calitate legala sa ceara socoteala, nu are dreptul. Este treaba autorităților și, apoi, presa poate primi din partea acestora un comunicat oficial.

 • Jano, ești proasta. Intr-o tara ca afara, o jegoasa acuzata de malpraxus și alte porcarii ca Niculeasca era parașuta de mult. Nu mai spun de atitudinea de mizerabilă bătrână pe care o are mereu, și aia era taxata. Hoasca putea răspunde civilizată măcar, nu sa se prefacă moartă.
  Cât despre sistemul privat, da, acolo mergem de obicei, deși plătim la greu CAS. Și da, deși nu este nici acolo nimic perfect, cel puțin scroafe astea batrine nu se cred pe moșia lor, cum se intimpla la stat.Ar fi minunat dacă CNAS nu ar mai deține monopolul, incit Niculeasca sa aibă de-a face numai cu caldararite sau cu boschetare, sa vezi atunci drama la ea.

 • „Bah, Jano”, nu este vina mea ca nu stii sa citesti! În comentariul meu era vorba de pretențiile complet ilegale și atitudinea complet necorespunzătoare a „jurnalistei’. Mai întâi sa ști cum estei(nu cum iti imaginezi ca este) afara și abia apoi sa comentezi. Pilele, relațiile, corupția și traficul de influenta nu le-am inventat noi. Sunt venite de…AFARA, „deșteptule”!

Adauga un comentariu