Economic Local

Depozite ilegale de deșeuri, depistate de Garda de Mediu în urma controalelor făcute la primăriile din Iași

Publicat: 17 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Depozite ilegale de deșeuri depistate de Garda de Mediu în urma controalelor făcute la primăriile din Iași
Primăriile din Iași au fost verificate de Garda de Mediu

Mai multe depozite ilegale de deșeuri au fost descoperite în Iași de comisarii de mediu în cadrul controlului tematic privind implementarea „Planului Național de Gestionare a Deșeurilor”. În urma verificărilor au fost aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 789.000 de lei

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași au verificat cele 98 de primării din județ, unde au descoperit mai multe depozite ilegale de deșeuri. Controalele au fost făcute cu scopul de a verifica stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță, privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților la data controlului.

Controalele tematice au vizat toate cele 98 unități administrativ-teritoriale ale județului Iaşi (două municipii, trei oraşe, 93 de comune), operatorii de salubritate, operatorul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Ţuțora şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi.

În urma acestor controale au fost descoperite mai multe nereguli. Astfel, nicio primărie nu a îndeplinit obligația privind atingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare, de minimum 50 la sută din masa totală generată, pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, provenind din deşeurile menajere sau asimilabile, dar procentul s-a îmbunătățit comparativ cu anul 2020, iar în statisticile din anul 2022 se constată o continuare a tendinței de creştere a acestui procent.

Garda de Mediu Iași a găsit 126 de depozite ilegale de deșeuri

De asemenea, 18 primării din județul Iași nu au depus declarațiile privind obligațiile la Fondul pentru mediu, iar comisarii Gărzii de Mediu au depistat 126 de depozitări ilegale de deşeuri. Pentru aceste nereguli au fost formulate 13 sesizări penale care au fost transmise Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Numărul sesizărilor penale a crescut în 2022, comparativ cu anul precedent. Comisarii de mediu atrag atenția că în anul 2022 au fost încheiate 50 de astfel de dosare penale care sunt pe masa procurorilor. În urma verificărilor făcute de comisarii de mediu, aceștia au ajuns la concluzia că toate cele 98 de UAT-uri din județul Iași au încheiate contracte de delegare a activităților serviciului de salubrizare.

Ieșenii prinși că încalcă legea plătesc amenzi drastice

A crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeuri sau le elimină în spații neautorizate, fapte ce se constituie ca infracțiuni. Astfel, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice). Pe de altă parte, ieșenii depun zilnic reclamații la Garda de Mediu, numai anul trecut fiind înregistrate 633 de sesizări.

Comisarii de mediu vor verifica în continuare dacă apar depozite ilegale de deșeuri.

Adauga un comentariu