Actualitate

Deputatul Alexandru Muraru: “Sprijinul pentru sectorul cultural independent trebuie întărit. Criza pandemică a avut efecte nefericite în domeniul culturii”

Publicat: 13 apr. 2021
Deputatul Alexandru Muraru a transmis, la începutul acestei săptămâni, o interpelare Ministerului Culturii referitoare la situația sectorului cultural independent, grav afectat de pandemia de COVID-19, respectiv măsurile care vor fi luate în această direcție

Deputatul Alexandru Muraru a transmis, la începutul acestei săptămâni, o interpelare Ministerului Culturii referitoare la situația sectorului cultural independent, grav afectat de pandemia de COVID-19, respectiv măsurile care vor fi luate în această direcție.

“Munca lucrătorilor culturali din sectorul cultural independent este organizată și se desfășoară pe bază de proiect, fiind sprijinită, în mare majoritate, din surse publice, prin finanțări nerambursabile, dar și din donații sau din surse private, resursele adunate din acest sector fiind, în mare parte modice, deoarece firmele private sunt interesate, în mod special, de susținerea proiectelor de tip evenimențial, respectiv festivaluri”, a explicat deputatul PNL Alexandru Muraru.

Sectorul cultural se confruntă cu o serie de dificultăți

Deputatul a identificat o serie de dificultăți cu care se confruntă sectorul cultural independent, din discuțiile avute cu reprezentanții acestora. Acesta a precizat că există aspecte către care trebuie îndreptată atenția atât pe termen scurt, în contextul crizei provocate de pandemie în acest sector, cât și pe termen mediu și lung, în sensul realizării unei strategii coerente de susținere a domeniului cultural independent.

“Din aspectele semnalate, rezultă că va trebui rezolvată echitatea alocării finanțărilor în sectorul cultural independent în raport cu cel cultural de stat și identificate noi spații de desfășurare a activităților. De asemenea, va trebui să căutăm modalități prin care să încurajăm sponsorii locali să susțină activitățile de creație, producție, cercetare și educaționale și să suscităm interesul instituțiilor publice de cultură de a participa la proiecte colaborative sau de coproducție, parteneriatul fiind interpretat frecvent ca un contract de prestare a serviciilor de închiriere, în urma căruia spațiile și logistica sunt oferite operatorilor culturali independenți doar contra cost”, a mai declarat deputatul ieșean.

Parlamentarul ieșean își reiterează convingerea că actualul guvern va continua să sprijine sectoarele afectate de pandemie și că tratează cu maximă atenție situația din segmentul cultural. De altfel, în ultimele două săptămâni, deputatul Alexandru Muraru a avut mai multe întâlniri pe teme culturale cu ministrul Bogdan Gheorghiu și secretarul de stat Liviu Brătescu, în cadrul cărora au fost reafirmată garanția bunei colaborări pentru sprijinirea sectorului cultural, inclusiv cel independent.

Comentarii
Adauga un comentariu