Actualitate

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: ”Inflația trebuie ținută în frâu. Decizia PSD pentru reglementarea pieței energetice a fost radicală” (P)

Publicat: 17 nov. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Deputatul PSD Marius Ostaficiuc Inflația trebuie ținută în frâu. Decizia PSD pentru reglementarea pieței energetice a fost radicală P
Deputatul Marius Eugen Ostaficiuc

PSD nu va da înapoi de la reglementarea pieței energetice. Social democrații au insistat pentru ca acest proiect să fie făcut în timp util, tocmai pentru a se ține în frâu inflația, detaliu care a fost remarcat și de alte instituții ale statului. PSD a cerut de luni bune ca piața energetică să fie reglementată în așa fel încât perioada de criză economică privind deprecierea monedei naționale să nu afecteze și mai mult puterea de cumpărare.

Acest detaliu a fost menționat și de deputatul social democrat Marius Ostaficiuc, care a arătat că decizia privind reglementarea pieței energetice a fost o măsură care a redus inflația.

”PSD a arătat de la bun început că reglementarea pieței de energie va opri inflația. Măsura cerută de PSD încă de acum câteva luni a avut scopul de a reduce inflația, opinie împărtășită și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cel care a evidențiat, încă odată, efectul devastator al scumpirii energiei și influența acesteia asupra tuturor prețurilor. Este o situație cât se poate de evidentă și de pe urma căreia am avea de câștigat cu toții”, a arătat deputatul ieșean social democrat.

În plus, Marius Ostaficiuc a mai precizat și faptul că prin reglementarea prețurilor la energie se va ajunge și la o stabilitate a prețurilor pentru produsele de consum.

”Prin urmare, oprirea creșterii prețurilor la energie, și chiar diminuarea lor la un nivel justificat economic, va opri și creșterea prețurilor la celelalte produse și mărfuri, aspect pe care PSD l-a evidențiat și pe care l-a cerut să fie pus în practică. România are nevoie să facă față valului de scumpiri din ultima perioadă, iar stabilizarea prețurilor este măsura care poate duce la acest lucru”, a mai spus parlamentarul ieșean.

De altfel, propunerea PSD a făcut ca reglementarea și plafonul maximal de 1,3 lei/KWh să tempereze valul de scumpiri determinate de creșterea masivă a prețurilor energiei, care au dus rata inflației la 16% procente, cât este în prezent. Recent, pozițiile lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, au validat viziunea PSD în privința necesității reglementării pieței energiei, tocmai pentru a se ajunge la efecte pozitive legate de piața prețurilor de consum.

”Situația actuală trebuia luată în vedere încă de anul trecut. Reglementarea pieței de energie ar fi trebuit asumată de vechea guvernare, iar astăzi nu am fi trecut prin acest val de scumpiri, iar inflația era ținută sub control. Soluția de compromis de până acum, privind plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici și IMM-uri, a avut o contribuție semnificativ. Fără această măsură adoptată la nivelul Coaliției, tot urmare a insistențelor PSD, inflația ar fi fost cu câteva procente mai mare. Totuși, important este că această măsură s-a dovedit a fi eficientă”, a mai spus deputatul PSD Marius Ostaficiuc.

Comentarii
Adauga un comentariu