Actualitate

Descântece de deochi folosite de bătrâni pentru a-i vindeca pe cei asupra cărora erau făcute farmece

Publicat: 21 oct. 2021
descântece de deochi
Cea mai comună protecție împotriva deochiului presupune să porți un fir roșu la încheietura mâinii

Prezente în credința populară în farmece și numerologie, toate aceste descântece de deochi au apărut ca modalitate de protecție împotriva farmecelor. Astfel, mai avem și anumite ritualuri ori chiar amulete. Totuși, Biserica se împotrivește acestor practici, considerând ca doar puterea rugăciunii și credința în Dumnezeu ne poate proteja.

Deochiul este efectul așa numitelor priviri pizmașe sau admirative. Oamenii deochiați experimenteză stări de rău, care apar brusc, fără o cauză aparentă. Un studiu realizat pe un eșantion reprezentativ arată că doi din trei români cred în acest tip de farmece.

Ce descântece de deochi s-au transmis din bătrâni

Cea mai comună protecție împotriva deochiului presupune să porți un fir roșu la mână sau să porți mereu un obiect de aur. Descântecul de deochi este cel mai bun remediu împotriva privirilor răuvoitoare. Acesta reprezintă o practică superstițioasă ce decurge din credința oamenilor în farmece și vrăjitorii, semne ce prevestesc viitorul sau numerologie. La fel ca rugăciunea, descântecul de deochi are un efect liniștitor asupra organismului, datorită mângâierilor pe ceafă, frunte sau zona încheieturii.

Pentru a vă feri copilul de deochi, trebuie să faceți semn pe fruntea acestuia folosind cenușă din vatră amestecată cu praf de pe talpă și puțin scuipat. Ca opțiune alternativă, poate fi folosită funinginea de la horn. Semnul trebuie să fie făcut în mijlocul frunții sau între sprâncene. Pentru a avea efect, semnul trebuie să fie făcut de mama copilului.

descântece de deochi
Se spune că această amuletă te protejează împotriva deochiului

O altă modalitate de a feri o persoană de deochi este să o scuipăm de trei ori în timp de spunem „Ptiu, ptiu, ptiu, să nu-i fie de deochi”. De-a lungul timpului, au apărut și diferite amulete care se spune că ne apără de deochi. Un bun exemplu vine din Turcia și este confecționat manual, din sticlă albastră sau ceramică. Această amuletă anulează efectele deochiului și poartă denumirea de „nazar boncugu”.

Puterea rugăciunii te scapă de deochi

Pentru a se feri de deochi, copii din Grecia învață de la părintele de sex opus o rugăciune protectoare. Metoda clasică este să spui de trei ori rugăciunea Tatăl Nostru, ținând mâna pe capul persoanei deocheate. Deși firul roșu purtat la mână este considerat o metodă de protecție împotriva deochiului, preoții din România și Republica Moldova îi sfătuiesc pe credincioși să se ferească de așa numitele practici păgâne, deoarece acestea sunt anticreștine care desacralizează ortodoxia. În țara noastră, la foarte multe mănăstiri se citesc anumite rugăciuni de seară pentru a înlătura efectele unor astfel de farmece sau deochi.

descântece de deochi
Preoții consideră că doar puterea rugăciunii și credința în Dumnezeu ne apără de deochi

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că metoda cea mai eficientă împotriva deochiului este să așezi o cruce în preajma copilului. Celelalte metode de descântec sunt considerate de către acesta ca fiind pline de nesăbuință. La rândul lui, părintele Maxim Melinti este de părere că obiceiul oamenilor de a purta firul roșu la mână este datorată curentului Kabala. În final, parohul bisericii de la Ghidighici îi sfătuiește pe cei ce cred și se tem de astfel de practici, să nu apeleze la descântece de deochi și să citească Sfânta Scriptură, mai ales psalmul 26.

Adauga un comentariu