Eveniment-Social

Deschiderea oficială a expoziției documentare „Petru Bogdan-150”, la Biblioteca Centrală Universitară

Publicat: 08 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deschiderea oficială a expoziției documentare Petru Bogdan-150 la Biblioteca Centrală Universitară
Deschiderea oficială a expoziției documentare „Petru Bogdan-150” a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară

Deschiderea oficială a expoziției documentare „Petru Bogdan-150” a avut loc marți, 07 februarie 2023, la Iași, la Biblioteca Centrală Universitară. Aceasta a fost celebrată printr-o întrunire a prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, conf. univ. dr. Sebastian Popescu de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și organizatoarea expoziției Elena Bondor.

În perioada 6 februarie – 6 martie 2023, ieșenii pot vizita la Biblioteca Centrală Universitară (BCU), expoziția documentară dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea academicianului Petru Bogdan. Expoziția cuprinde fotografii de epocă şi documente rare din Arhiva familiei Culianu-Petrescu, dar şi documente originale din fondurile BCU Iaşi, printre care se numără teza de doctorat a lui Petru Bogdan, susţinută la Berlin, în 1901, cărţi şi texte ale sale din volume colective, studii şi articole publicate în reviste ştiinţifice şi de cultură.

Deschiderea oficială a expoziției documentare „Petru Bogdan-150”

Documentele si fotografiile expuse la expozitie
În perioada 6 februarie-6 martie ieșenii pot vizita la Biblioteca Centrală Universitară, expoziția documentară dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea academicianului Petru Bogdan

Expoziția care a fost gândită în calendarul expozițional din acest an și în cadrul proiectului RO-CULTURA are rolul de a recupera o parte din patrimoniul pe care Biblioteca Centrală Universitară din Iași îl deține. Cu ajutorul colaborării cu Tereza Petrescu s-a reușit aducerea în expoziție a documentelor și fotografiilor care văd astăzi pentru prima dată lumina și atenția publicului.

„Avem prilejul de a sărbători 150 de ani de la nașterea profesorului, savantului și omului de cultură Petru Bogdan. O felicit și pe doamna Bondor, deoarece am fost impresionat de ceea ce a reușit să realizeze în cadrul expoziției care e sus (nr – în Biblioteca Centrală Universitară).

Sunt o mulțime de comori, acolo, comori care consider că ar trebui aduse la cunoștința publicului larg și sper că televiziunile care au fost, să fi filmat măcar parțial tot ce este acolo, întrucât profesorul Petru Bogdan merită o astfel de comemorare. Merită să fie cunoscut de întrega comunitate de români din Iași și din întreaga țară”, a declarat prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, în cadrul întrunirii de la BCU.

La întrunire s-a povestit despre întreaga viață a savantului, despre lucrurile mărețe pe care acesta le-a făcut în decursul carierei sale de profesor și despre sacrificiile făcute de-a lungul vieții. Petru Bogdan a renunțat până și la viața pe care o putea avea după absolvirea facultății de la Berlin, unde putea rămâne să lucreze în laboratoarele de chimie, însă  a ales să se întoarcă acasă și de a-și duce cariera mai departe, aici.

Petru Bogdan – Totul despre lupta cu dezvoltarea științei și a educației

Fotografii expuse in cadrul expozitiei de la BCU
Expoziția cuprinde fotografii de epocă şi documente rare din Arhiva familiei Culianu-Petrescu, dar şi documente originale din fondurile BCU Iaşi

Petru Bogdan a fost unul dintre cele mai mari personalități, care a purtat pe umerii săi dezvoltarea științei și a învățământului, de aceea este bine ca oamenii să nu treacă niciodată cu vederea astfel de lucruri atunci când citesc despre astfel de oameni.

„Astfel de oameni, astfel de personalități, precum Petru Bogdan, și-au asumat fără să clipească acest efort uriaș, având în vedere ce se întâmpla în spațiul românesc, de a dezvolta și mai mult sțiința și nivelul de educație față de cel care era până atunci. Aș vrea să subliniez acum și foarte clar și de la început, faptul că el poate constitui oricând  pentru elevii de toate vârstele, un exemplu demn de urmat.

Au cea mai clară dovadă că patriotismul este autentic, că se pot realiza lucruri extraordinare și aici, că oamenii extraordinari se pot întoarce acasă, așa cum a făcut și acest savant, Petru Bogdan, când putea liniștit să își continue cariera acolo, la Berlin, unde și-a făcut și teza. Putea rămâne să lucreze în laboratoarele de acolo, însă a ales să se întoarcă acasă și să-și asume rolul de făuritor de școală, de făuritor de destine și putem spune astăzi că a reușit.

Petru Bogdan a avut un rol foarte important la Universitate, având în vedere că a avut un fler extraordinar de a alege oameni, de a ține lângă el doar oamenii buni cu care a ales să lucreze în laboratoare și care aveau să ajungă peste timp membri ai Academiei Române”, a menționat conf. univ. dr. Sebastian Popescu.

Adauga un comentariu