Eveniment-Social

Expoziție documentară la Iași. 150 de ani de la nașterea academicianului Petru Bogdan

Publicat: 07 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Expoziție documentară la Iași. 150 de ani de la nașterea academicianului Petru Bogdan
În perioada 6 februarie- 6 martie 2023 , ieșenii pot vizita expoziția documentară dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Academicianului Petru Bogdan, organizată de Biblioteca Centrală Universitară(BCU)

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea academicianului Petru Bogdan, prilej cu care Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași organizează expoziția documentară „Petru Bogdan-150“. Deschiderea oficială a expoziției documentare va avea loc marţi, 7 februarie 2023, la ora 12:00, în Aula „Mihai Eminescu”. În cadrul expoziției vor fi prezentate fotografii de epocă și documente rare din Arhiva familiei Culianu-Petrescu, dar și documente originale din fondurile Bibliotecii Centrale Universitare Iași, printre care se numără și teza de doctorat a lui Petru Bogdan

În această lună, la Iași se organizează expoziția documentară dedicată academicianului Petru Bogdan, unde ieșenii pot afla întreaga viață a savantului român. Expoziția documentară este realizată de Elena Bondor, în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

150 de ani de la nașterea academicianului Petru Bogdan. Ieșenii pot vizita expoziția documentară de la Biblioteca Centrală Universitară

În perioada 6 februarie – 6 martie 2023, ieșenii pot vizita expoziția documentară dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea academicianului Petru Bogdan, organizată de Biblioteca Centrală Universitară (BCU) la sediul său central din strada Păcurari, numărul 4.

Deschiderea oficială a expoziției documentare va avea loc marţi, 7 februarie 2023, la ora 12:00, în Aula „Mihai Eminescu”. Invitați vor fi prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi conf. univ. dr. Sebastian Popescu de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Expoziția cuprinde fotografii de epocă şi documente rare din Arhiva familiei Culianu-Petrescu, dar şi documente originale din fondurile BCU Iaşi, printre care se numără teza doctorat a lui Petru Bogdan, susţinută la Berlin, în 1901, cărţi şi texte ale sale din volume colective, studii şi articole publicate în reviste ştiinţifice şi de cultură etc.

Petru Bogdan, un mare savant și profesor universitar

Petru Bogdan s-a născut la data de 3 februarie 1873, în comuna Mirosloveşti, jud. Suceava. A fost un savant român și un mare profesor universitar, care și-a dedicat întreaga lui viață științei.

A făcut studii universitare la Iaşi, la Facultatea de Ştiinţe, a fost bursier al Academiei Fond V. Adamachi în Germania, iar mai apoi, în 1901, și-a susținut public teza de doctorat la Friedrich-Wilhelms-Universität din Berlin. Cu timpul, a fost ales membru titular al Academiei Române, mai apoi devenind rector, prorector, decan şi prodecan la Universitatea din Iaşi.

Din anul 1926 a fost implicat în demersurile pentru înființarea Fundaţiei „Regele Ferdinand I” din Iaşi, iar în perioada 1941-1944 a fost director al aceleiaşi fundaţii şi membru în Consiliul Fundaţiilor Culturale Regale ale României. S-a stins din viaţă pe 29 martie 1944, la datorie, într-o cameră de hotel din Mediaş, în timpul evacuării Fundaţiei „Regele Ferdinand I” din Iaşi.

Adauga un comentariu