Geniștii ISU au descoperit mai multe motoare de rachetă Katyusha, provenite din Al Doilea Război Mondial, pe un câmp de lângă municipiul Iași. Zona respectivă a fost un teatru de război în timpul conflictului militar din urmă cu aproape 8 decenii
Geniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au intervenit la sfârșitul săptămânii trecute în zona metropolitană Iași pentru a ridica mai multe proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. Geniștii au ajuns în zona satului Vânători, din localitatea Popricani, de unde au ridicat unele proiectile descoperite pe un câmp din localitate.
„În data de 13 august 2021, ora 8:30, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de teren în satul Vânători, comuna Popricani, județul Iași”, au arătat reprezentanții pompierilor ieșeni.
Motoare de rachetă, descoperite în apropierea Iașului
În zona satului Vulturi au fost descoperite elemente de muniție de proveniență sovietică. Printre cartușe și focoase, geniștii ISU au ridicat și motoare de rachetă Katyusha.
„În urma intervenției au fost identificate 26 de cartușe de calibru 7,92 de milimetri, 2 bucăți glonț cartuș calibru 7,92 milimetri, 1 cutie de muniție calibru 7,92 milimetri, 1 focos KTM. Au mai fost descoperite 2 motoare de rachetă Katyusha și numeroase schije, care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare”, au mai transmis reprezentanții ISU Iași. Geniștii Inspectoratului au intervenit în ultima perioadă și în alte zone din județul Iași, pentru a ridica și alte elemente de muniție de război.
Sistem de rachete creat de Armata Roșie
Katyusha era un sistem versatil de lansatoare de rachete, căruia soldații germani i-au spus „orga lui Stalin”, făcând aluzie la sunetul șuierător al rachetelor în momentul lansării, precum și la asemănarea bateriei cu țevile unei orgi muzicale. Succesul fulminant al lansatoarelor de rachete pe câmpul de luptă a făcut ca, în timp, aceste arme să fie montate și pe alte vehicule. Rușii au crescut puterea și dimensiunea proiectilelor, primele rachete, de 1.50 metri și 10 kilograme, le-au făcut treptat loc proiectilelor de calibru 300, cu 30 de kilograme de explozibil.
Groapă comună, din Al Doilea Război Mondial, descoperită lângă municipiul Iași
Zona comunei Popricani a fost scena și altor întâmplări din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. Astfel, în apropiere de municipiul Iași au fost descoperite mai multe oseminte ale unor persoane de origine evreiască. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a desfășurat în cursul anului 2019 un proiect de cercetare pentru identificarea de noi gropi comune în pădurea Vulturi, Valea Climoaiei, comuna Popricani. Astfel, au fost descoperite osemintele unor persoane de origine evreiască care au fost ucise și îngropate în pădure. În timpul Holocaustului din 1941, în Iași au murit peste 13.000 de evrei.