Arheologie

Descoperirea care va schimba ISTORIA lumii. Cel mai mare VULCAN din lume, descoperit in Oceanul Pacific

Publicat: 06 sept. 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Descoperirea care va schimba ISTORIA lumii. Cel mai mare VULCAN din lume descoperit  in Oceanul Pacific
3
Megavulcanul se afla la 1.500 kilometri est de Japonia. In opinia oamenilor de stiinta, este unul dintre cei mai mari vulcani din Sistemul solar. Masivul Tamu este cel mai mare platou si intra in categoria vulcanilor-scut de inaltime relativ mica, dar foarte mari ca suprafata. Diametrul lui este de aproape 625 de kilometri, iar inaltimea nu depaseste 4 kilometri. Spre comparatie, vulcanul Mauna loa, considerat pana acum a fi cel mai mare, are un diametru de numai 100 de kilometri. In opinia specialistilor, Masivul Tamu s-a format cu aproape 145 de milioane de ani in urma si nu a mai erupt de 140 de milioane de ani.
Rezultatele analizelor efectuate anterior au aratat ca respectivul perimetru este format din straturi de lava. Dar nu era clar daca Tamu este un singur vulcan sau o aglomeratie de puncte de eruptie.  Sondarea seismologica a zonei a demonstrat ca toate raurile de lava au pornit dintr-un singur punct.
„Pana acum nu am fost convinsi ca este vorba de un singur vulcan capabil sa creasca pana la astfel de dimeniuni. Acum stim acest lucru cu precizei”, a declarat autorul studiului, William Sager. „Prin urmare, masivul Tamu este cel mai mare vulcan-scut descoperit vreodata pe Terra”, a precizat el, potrivit incomemagazine.ro
Adauga un comentariu