BZI LIVE

LIVE VIDEO – Despre inovaţie, alimente, cercetare şi învăţământ superior agricol, într-o specială ediţie BZI LIVE! Invitat este drd. Roxana Istrate care, recent, la USAMV Iași a lansat cercetarea sa prin care doreşte să găsească cea mai optimă soluție pentru grădinile de legume de mici dimensiuni în mediul urban și periurban – FOTO

Publicat: 08 sept. 2020

Miercuri, 9 septembrie 2020, începând cu ora 15.00 în Studioul BZI LIVE se va dialoga despre inovaţie, alimente, cercetare şi învăţământ superior agricol, într-o specială ediţie. Invitat este drd. Roxana Istrate care, recent, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a lansat cercetarea sa prin care doreşte să găsească cea mai optima soluție pentru grădinile de legume de mici dimensiuni în mediul urban și periurban. Despre aceasta realizare, ce a determinat-o să alerga să studieze la Universitatea de Agronomie din Iaşi, proiectele şi pasiunile sale, ce înseamnă universul învăţământului agricol se va mai aborda alături de doctoranda USAMV Iaşi!

Doctoranda Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași testează cele mai bune soluții ce pot fi aplicate grădinilor de legume care pot fi înființate pe suprafețe foarte mici

De reamintit că, principala activitate de acum a doctorandei Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași este testarea celor mai bune soluții ce pot fi aplicate grădinilor de legume care pot fi înființate pe suprafețe foarte mici. Astfel, aceasta dorește să ofere soluții concrete și practice celor care au suprafețe de teren foarte mici, cum ar fi cele din jurul caselor sau chiar celor care locuiesc la bloc și care își pot amenaja o grădină de legume pe balcon, pe o suprafață de doar un metru pătrat, pe straturi înălțate.

Roxana Istrate, inginer horticol cu specializare în peisagistică, actualmente doctorand în cadrul Facultății de Horticultură a USAMV Iași

Roxana Istrate, inginer horticol cu specializare în peisagistică, actualmente doctorand în cadrul Facultății de Horticultură a USAMV Iași afirmă că cererea pentru grădini de legume în amenajarea grădinilor private este din ce în ce mai mare, de aceea a ales să studieze o serie de posibilități de utilizare a unor specii legumicole cu întrebuințări multiple, în conceptul grădinilor urbane și periurbane. Tânăra urmărește să demonstreze că lipsa suprafețelor mari nu este un motiv care să-i oprească pe adepții unui trai sănătos bazat pe consumarea produselor obţinute din cultivarea legumelor, aceștia putând avea la dispoziție o grădină de legume pe balcon, în vase sau doar pe o bucată foarte mică de pământ.

„Prin acest studiu doresc să evidențiez faptul că o grădină de legume poate fi și decorativă, astfel fiind ușor de integrat în amenajarea de ansamblu. Suntem în plin proces de dezvoltare urbană, iar lotizările sunt de mici dimensiuni. Acest lucru ne determină să renunțăm la a crea un spațiu dedicat cultivării plantelor legumicole pentru consum propriu în stare proaspătă, iar intenția mea principală este aceea de a demonstra că acest lucru, adică lipsa spațiului, nu se aplică. Se poate crea o grădină de legume pe balcon, în vase sau jardiniere, sau doar pe o bucățică de pământ de doar un metru pătrat, iar dacă acest strat este și înălțat, cu atât mai bine”, a precizat Roxana Istrate, doctorand al USAMV Iași.

Tânăra cercetătoare susține că formarea de straturi înălțate prezintă o multitudine de avantaje,

Tânăra cercetătoare susține că formarea de straturi înălțate prezintă o multitudine de avantaje, dintre care amintim încălzirea substratului timpuriu (comparativ cu stratul clasic), posibilitatea plantării mai multor plante pe aceeași suprafață, întreținerea minimă și facilă, producția de legume pentru consum familial și nu în ultimul rând decorul oferit.

De asemenea, o grădină de legume poate fi decorativă, fiind ușor de integrat în amenajarea de ansamblu a unei grădini private de dimensiuni mici. Aşadar, despre acest aspect vital pentru noi toţi şi alte interesante aspecte doar în Studioul BZI LIVE.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu