BZI LIVE

LIVE VIDEO – Despre transformarea totală a unei suprafate uriaşe de teren şi amenajarea spaţiului natural dintr-o zonă selectă din Iaşi, într-o ediţie specială BZI LIVE alături de asist. univ. dr. ing. Roxana Pascu – Facultatea de Horticultură a USAMV Iaşi – FOTO

Publicat: 25 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Joi, 26 noiembrie 2020, începând cu ora 15.00, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE este programată o ediţie specială ce are în prim-plan transformarea totală a unei suprafate uriaşe de teren şi amenajarea spaţiului natural dintr-o zonă selecta din Iaşi. Invitat este asist. univ. dr. ing. Roxana Pascu – Facultatea de Horticultura a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Specialist în arhitectura peisageră, arboricultura ornamentală, proiectare peisageră şi design peisager coordonează un amplu proiect ce vizează reamenajarea şi restaurare întregului Campus din cadrul Universităţii de Agronomie. Asist. univ. dr. ing. Roxana Pascu are doctorat, la Facultatea de Horticultura, specializarea Pomicultura, titlul tezei de doctorat fiind „Cercetări privind ecologia, biologia şi tehnologia speciilor pomicole ornamentale în vederea integrării lor în design-ul peisager”.

Universitarul Roxana Pascu face parte din echipa de proiectare şi implementare a proiectului menit să revitalizeze spaţiile verzi aferente Campusului Universităţii de Agronomie din Iaşi
Proiectul a demarat chiar în primăvara acestui an şi este coordonat de asist. univ. dr. ing. Roxana Pascu de la Facultatea de Horticultura, Departamentul de Ştiinţe Exacte şi care are ca discipline: Compoziţii vegetale respectiv Restaurare şi reabilitare peisagistică. Deja, alături de studenţi şi colegi de la Peisagistica au transpus în format 3D măsurătorile necesare şi cum pot utiliza la maxim spaţiul înconjurător pentru a reda bucurie şi armonie privitorilor.

„Prin acesta ne dorim să transformăm spaţiul din Campusul Universităţii, prin introducerea în peisaj a unui amfiteatru în aer liber şi a mai multor elemente. Pentru a realiza dezideratele stabilite, ne-am propus în primul rând, să punem în valoare exemplarele dendrologice aflate în plinătatea caracteristicilor decorative de la nivelul sit-ului, dar şi, să aducem un plus de valoare spaţiului verde prin înlocuirea vegetaţiei aflate în perioada de entropie, cu specii aparţinând unor genuri deosebite din punct de vedere ornamental”, a declarat asist. univ. dr. ing. Roxana Pascu. De asemenea, cadrul didactic arata că s-a optat pentru alegerea de specii cu plasticitate ecologică ridicată, aspectul decorativ fiind asigurat prin folosirea noilor varietăţi cu aspect decorativ ridicat precum „Picea pungens Fat Albert”, „Callicarpa bodinieri”, „Corylus avellana contorta Red Majestic”, „Ligustrum ovalifolium Aureum”, „Berberis thunbergii Red Rocket”, „Perovskia atriplicifolia Blue Spire” şi multe altele.

Se doreşte a se realiza cel mai frumos campus din România! Prima etapă, pregătirea terenului, a început deja!

În acest context, se doreşte a se realiza cel mai frumos campus din România! Prima etapă, pregătirea terenului, a început deja! Dintre obiectivele specifice, de amenajere peisageră, amintim mărirea suprafeţelor amenjate şi creşterea biodiversităţii, spaţierea prin plantarea de perdele verzi care vor crea locuri ideale pentru recreere, relaxare, petrecere a timpului liber, dar şi pentru activităţi sportive.

„Un efect secundar ce rezidă din atingerea obiectivelor sus menţionate, dar extrem de important, este creşterea calităţii aerului, deficitar de altfel în marile centre urbane, influenţând astfel, în mod direct starea de sănătate şi bunăstarea fizică şi mentală a populaţiei, aspecte fundamentale pentru coeziunea comunităţii. De asemenea, în acest demers am implicat nu doar cadrele didactice de specialitate, ci şi studenţii, care şi-au adus aportul atât în ceea ce priveşte partea de proiectare şi de realizare a randarilor 3D, ci şi în lucrările de fasonare a vegetaţiei existente şi de pregătire a terenului”, a mai completat asist. univ. dr. ing. Roxana Pascu.

„Vom avea şi fântâni arteziene, un amfiteatru în aer liber. Vorbim de tot ceea ce presupune o regândire a spaţiilor din Universitatea noastră”, mentioneaz` şi prof. univ. dr. ing. Gerard Jitareanu, rectorul USAMV Iaşi

De scos în prim-plan că, acest proces are loc la o distanţă de jumătate de secol de la ultimele intervenţii de restaurare şi reamenajare a întregului Campus de la USAMV Iaşi.

„E un proiect gândit încă din primăvara acestui an. Toate detaliile au fost puse la punct de echipa coordonată colegă noastră asist. univ. dr. ing. Roxana Pascu, specialist în Peisagistica. Aşteptam idei de la toţi colegii noştri. Întreaga zonă nu a mai fost amenajata de acum 50 ani! Erau specii de plante care avea probleme, rădăcini care au putrezit. Şi acestea au o durată de viaţă. Concret, vorbim de arealul care ţine de corpul principal al Agronomiei, zona căminelor şi tot ceea ce înseamnă Campusul nostru. Vom avea şi fântâni arteziene, un amfiteatru în aer liber şi tot ceea ce presupune o regândire a spaţiilor din Universitatea noastră. Vom încadra frumos inclusiv Centrul pentru valorificarea microproducţiei agricole şi veterinare”, menţionează şi prof. univ. dr. ing. Gerard Jitareanu, rectorul USAMV Iaşi. Aşadar, o emisiune-dialog BZI LIVE interesantă şi despre o problematică actuală şi interesantă!

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu