Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Despre un nou și aparte program academic, industria ospitalității, turism, gastronomie și educație, în Platoul BZI LIVE alături de șef. lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan FIRRA din cadrul USVIasi – FOTO

LIVE VIDEO – Despre un nou și aparte program academic, industria ospitalității, turism, gastronomie și educație, în Platoul BZI LIVE alături de șef. lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan FIRRA din cadrul USVIasi – FOTO

22 aug. 2023, 15:00,
în BZI LIVE

Miercuri, 23 august 2023, începând cu ora 14.30, este programată o nouă ediţie BZI LIVE alături de șef. lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan FIRRA din cadrul USVIasi.

Acesta va discuta despre un nou şi aparte program academic, industria ospitalității, turism, gastronomie și educație.

Acțiuni și inițiative îndreptate către dezvoltarea turismului, în special a turismului rural

În ultimii 2 – 3 ani la nivel național, în general, ca și la nivel județean sunt tot mai multe acțiuni și inițiative îndreptate către dezvoltarea turismului, în special a turismului rural.

Unul dintre actorii principali ai acestor demersuri este în mod surprinzător Ministerul Agriculturii. Programe precum QR4ALL desfășurate de Grupurile de Acțiune Locală din Județul Iași, eforturile Direcției Județene pentru Agricultură pentru înființarea unor puncte gastronomice locale, înființarea de pensiuni agroturistice, eforturile Consiliului Județean Iași de a dezvolta o strategie coerentă pentru dezvoltarea și promovarea turismului au avut parte și de colaborarea academică.

Universitatea pentru Științele Vieții, prin Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, este singura instituție academică ce are în program specializări dedicate formării profesionale pentru specialiști în agroturism la nivel de licență și în managementul industriei ospitalității la nivel de master.

În perspectiva dezvoltării activităților de turism, asigurarea de resursă umană calificată este foarte importantă. Doar cu oameni bine pregătiți, care cunosc mecanismele acestui domeniu putem avea speranța să ajungem la o dezvoltare reală a acestui sector de activitate economică.

Faptul ca sunt locuri frumoase încărcate de istorie și cultură, gastronomia tradiționala, care este în sine o resursă foarte importantă, nu este suficient pentru a dezvolta ceva durabil în turism. În acest context, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare organizează de câțiva ani concursuri pentru identificarea produselor tradiționale, iar cu sprijinul DJA multe dintre aceste retete ajung sunt cu dosarele pentru omologarea ca rețete tradiționale. Toate aceste lucruri, dacă nu au în spate și o resursă umană competentă și dedicată, nu au șanse să crească.

Pentru a contribui la definitivarea pregătirii specialiștilor în acest domeniu, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare are un nou program de studii masterale numit Management în Industria Ospitalității (MIO).

Principalul obiectiv al programului de studii este de a oferi masteranzilor cunoștințele, competențele și abilitățile necesare conducerii unităților din sfera industriei ospitalității. Programul MIO vizează abordarea principalelor concepte, metode și tehnici de management, astfel încât să asigure absolvenților capacitatea de a gestiona corect și eficient problemele specifice unităților cu funcțiuni de cazare sau alimentație publică, dar și abilitatea de adaptare la schimbările inevitabile din acest sector de activitate. Programul se adresează atât absolvenților de facultate care optează pentru o carieră în industria ospitalității, cât și persoanelor care activează deja în domeniu dar doresc să se dezvolte profesional în calitate de lideri executivi și strategici.

Programul de studii MIO propune o curriculă modernă, corelată cu cea a universităților de profil din țară și din spațiul european. Planul de învățământ este adaptat actualelor tendințe din industriei ospitalității și oferă masteranzilor posibilitatea de a aprofunda cunoștințele referitoare la funcțiile managementului specific unităților cu atribuțiuni de cazare și/sau de alimentație publică din țara noastră și din străinătate. Activitățile didactice vor integra aspecte teoretice și practice privitoare la managementul serviciilor de bază din ospitalitate (hoteluri, restaurante, cafenele/catering etc), dar și la calitatea serviciilor/produselor oferite (merceologie, protecția consumatorului, managementul calității și siguranței alimentelor etc). Disciplinele opționale și stagiul de practică (cu derulare obligatorie în unități de profil), vor completa pregătirea profesională a absolvenților de masterat MOI.

Absolvenții programului de masterat MIO vor dobândi competențe în planificarea, organizarea, conducerea și controlul activităților din unitățile profilate pe asigurarea serviciilor de cazare și alimentație publică, dar și în gestionarea relațiilor și a parteneriatelor cu mediul extern în care funcționează organizația. La nivel de competențe transversale, absolvenții vor fi capabili să aplice principiile, normele și valorile eticii profesionale atât în propria activitatea, cât și în cea a personalului din subordine și vor dobândi abilitatea de a aplica tehnicile de relaționare și de muncă eficientă în cadrul organizației.

Absolvenții programului de masterat MIO vor fi pregătiți să ocupe funcții de conducere în diferitele structuri care desfășoară activități în industria ospitalității, indiferent de capitalul acestora: autohton sau străin (manager pentru unități cu atribuții în cazare, manager pentru unități de alimentație publică, manager pentru unități care furnizează servicii de turism). De asemenea, absolvenții pot viza o serie de ocupații cum ar fi consilier, expert, inspector etc în sfera serviciilor publice (Ministerul cu atribuții în turism, Consilii județene și locale etc).

La terminarea masterului, absolvenţii îşi vor putea desfăşura activitatea în cadrul sectorului public sau privat, ca: Manager în activitatea de turism; Director de hotel; Director de motel; Director serviciu cazare; Director departament organizare evenimente; Șef complex hotelier; Șef unitate balneoclimaterică; Director departament alimentație; Director departament catering; Director unități tip fastfood; Director de restaurant; Șef restaurant; Conducător de pensiune turistică (rurală, agroturistică, montană); Manager destinație turistică; Director agenție de turism touroperatoare; Director centru de informare turistică; Șef agenție/oficiu de turism;

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`