BZI LIVE

LIVE VIDEO – Despre una dintre cele mai mari personalități ale literaturii și culturii din România secolului al XX-lea, într-un dialog special în Studioul BZI LIVE alături de Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române din Iași – FOTO

Publicat: 09 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Luni, 10 mai 2021, începând cu ora 15.00 in Studioul BZI LIVE este programată o interesantă producție media despre una dintre cele mai mari personalități ale literaturii și culturii din România secolului al XX-lea, scriitorul Mihail Sadoveanu, alături de Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf in cadrul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din Iași.

În acest context, institutia a derulat „Sărbătoarea Liliacului„, ediția a XXXVI-a, eveniment tradițional organizat la Muzeul „Mihail Sadoveanu” încă din anul 1986. Expoziția „Povestiri pescărești” inaugurează acest moment. De precizat că, în „Vila cu turnișor pătrat de la Copou”, unde scriitorul primea uneltele și accesoriile de pescuit comandate din catalogul Hardy la care era abonat, sunt prezentate vizitatorilor imagini și instantanee fotografice care conturează dimensiunea pasiunii lui Mihail Sadoveanu pentru pescuit.

Încă din adolescență până în ultimul an de viață, pe apa Moldovei sau pe malurile Siretului și ale Prutului, la Sovata sau Bicaz, pe Valea Frumoasei sau pe canalele Dunării, singur sau împreună cu prietenii ori membri ai familiei, pescuitul a fost prilej de meditație și de cunoaștere pentru neobositul Sadoveanu. Curatoriată de Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf MNLR Iași, expoziția este deschisă publicului pana pe 30 mai 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Atelierul de scriere creativă „Povestiri cu final deschis”, la Muzeul Național al Literaturii Române

De asemenea, sâmbătă (8 mai), a avut loc atelierul de scriere creativă „Povestiri cu final deschis”, de la ora 11:00. Ioana Leontioaia, Iunia Ștefan și Cătălin-Mihai Ștefan, educatori muzeali MNLR Iași, se vor întâlni cu liceeni ieșeni. Pentru început, vor realiza un ghidaj naiv în încăperile Muzeului „Mihail Sadoveanu”. Vor urma diverse exerciții care vor pregăti participanții să găsească finaluri potrivite pentru mai multe povestiri, la care vor primi feedback de specialitate. La finalul atelierului, educatorii muzeali au pregătit un exercițiu de terapie prin artă, de decorare a lucrărilor literare cu simbolul „Vilei cu turnișor pătrat de la Copou: liliacul”.

Pe de alta parte, in data de 9 mai 2021 a fost lansata o noua pagină în cadrul platformei on-line „eArhiva”. Toți cei interesați vor avea acces la pagina lui Mihail Sadoveanu

În data de 9 mai 2021 a fost lansata și o nouă pagină în cadrul platformei on-line „eArhiva”. Proiectul își dorește să faciliteze accesul la patrimoniul cultural național, prin punerea la dispoziție a unor materiale din Arhiva MNLR Iași. Pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, toți cei interesați vor avea acces la pagina lui Mihail Sadoveanu, cuprinzând biografia scriitorului și documente din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. În aceeași zi, publicul interesat este invitat să asiste la conferința „Contribuții documentare privind familia Sadoveanu”, susținută de prof. Anișoara Trincă-Buruiană, membră a filialei Iași a Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie și autoare a diverse studii de specialitate.

Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului care-i poartă numele.

„Casa cu turn”, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a fost, inițial, reședința lui Mihail Kogălniceanu. Până în 1918, când a intrat în proprietatea lui Mihail Sadoveanu (1880-1961), aici a fost găzduit și compozitorul George Enescu. Familia prozatorului a locuit în „vila cu turnișor pătrat” din Copou timp de optsprezece ani (până în 1936, când s-a mutat la București), în două saloane, o cameră de lucru, un dormitor  și două camere pentru copii. În biroul pe care și-l schimba dintr-o încăpere în alta, după inspirație, Sadoveanu a scris în jur de 35 de cărți.

Muzeul din Copou este alcătuit acum din patru camere. Prin expunerea de manuscrise, fotografii, ediții princeps, obiecte personale, precum biroul de lucru folosit în perioada șederii la Fălticeni, cărțile din biblioteca scriitorului, pelerina din stofă purtată în ieșirile prin oraș, câteva dintre pălăriile sale, trofeele de vânătoare (cocoșul de munte și coarnele cerbului), masa de șah, mărturiile pasiunii sale pescărești, sunt ilustrate etapele semnificative ale devenirii sadoveniene. Totodată, în grădina muzeului, vizitatorii vor descoperi un ansamblu sculptural (piatră și bronz), realizat de artistul Dan Covătaru, între care și urna funerară cu rămășițele pământești ale Valeriei Sadoveanu, cea de-a doua soție a prozatorului.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu