Local

Dezastru într-o comună ieșeană: Lucrările pentru alimentarea cu apă și canalizare au transformat drumurile în mlaștini – GALERIE FOTO

Publicat: 24 nov. 2022
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Dezastru într-o comună ieșeană Lucrările pentru alimentarea cu apă și canalizare au transformat drumurile în mlaștini  GALERIE FOTO
Locuitorii unei comune ieșene sunt nevoiți să îndure condiții grele

Lucrările pentru alimentarea cu apă și canalizare au făcut dezastru într-o comună ieșeană, iar cetățenii trebuie să îndure condiții grele. Drumurile s-au transformat în adevărate mlaștini, oamenii fiind nevoiți să-și ia papuci de schimb atunci când pleacă de acasă. Întreaga comunitate este nemulțumită de modul în care se desfășoară lucrările și îl fac vinovat pe primar. Firma care prestează serviciile a înrăutățit situația drumurilor care oricum nu erau asfaltate

Lucrările pentru alimentarea cu apă și canalizare dintr-o localitate ieșeană au transformat străzile neasfaltate în mlaștini. Primăria dă vina pe firma care se ocupă de lucrări, iar administratorul acesteia consideră că este vina administrației locale, întrucât, dacă erau străzile asfaltate, nu mai era noroi. Întregul sat este într-o situație grea, iar singura speranță a locuitorilor pentru a se putea deplasa fără să se împotmolească în noroi este înghețul.

doua persoane pe un drum cu noroi
Lucrările pentru apă au adus dezastru într-o comună ieșeană

Dezastru într-o comună ieșeană: „Am plecat de acasă cu papuci de schimb, i-am lăsat la o vecină”

barbat cu bicicleta pe un drum innamolit
Drumurile s-au transformat în adevărate mlaștini

Satul Osoi din comun Comarna are drumuri ca în epoca de piatră. În urma lucrărilor pentru apă și canalizare, drumurile au fost puternic afectate, iar situația, în loc să se îmbunătățească sau să fie măcar ca în stadiul anterior, s-a înrăutățit.

În comună, întreaga nemulțumire a oamenilor este îndreptată spre primar, care nu ar fi luat măsurile necesare, astfel încât să evite apariția unor drumuri impracticabile.

„Este pur și simplu un dezastru. Pe străzi nu se poate merge, șanțurile lipsesc cu desăvârșire, apa stă pe mijlocul drumului, ca în lacuri. Autoritățile trebuie sa facă ceva”, spune Vlad Melinte, fostul primar al comunei Comarna.

Când plouă, drumurile se transformă în adevărate mlaștini, iar cetățenii încearcă să se deplaseze cum pot, fiindu-le rușine de noroiul pe care îl cară după ei atunci când se murdăresc.

„Străzile sunt răscolite, e nenorocire! Am lăsat cizmele de cauciuc la o vecină și am luat altele. E jale”, mărturisește o femeie din sat.

De când au început lucrările, drumurile sunt impracticabile, iar fiecare se descurcă cum poate pentru a nu rămâne blocat în noroi. În cazul copiilor care trebuie să meargă la școală, situația este și mai grea. Părinții le iau papuci de schimb sau îi cară în spate, iar atunci când plouă tare, nici nu îi mai duc la ore.

„Nu vreți să știți cum ne descurcăm. Luăm cizme de gumă, în cel mai rău caz stăm acasă. Pe copii îi ducem la școală ori în brațe, ori îi lăsăm acasă, dacă nu avem cum să ieșim. Dacă plouă, stăm acasă, nu putem face altceva”, zice o altă persoană din Osoi.

Întreaga situație pare a crea probleme destul de serioase, mai ales pentru elevi și bătrâni.

„Drumurile sunt impracticabile. Cum ajunge un copil la școală? Nu este normal ca în secolul acesta să umblăm cu papuci de schimb în plasă. Ne rugăm să vină înghețul ca să putem circula. Un bătrân a căzut în noroi, a venit murdar acasă. Mama mea e bătrână, trebuie să meargă la medic. A picat în șanț, pur și simplu a căzut pe drum”, declară un sătean.

Drumuri impracticabile în Osoi. Responsabilii aruncă vina de la unul la altul

Primar Comuna Comarna
Oamenii sunt nevoiți să-și ia papuci de schimb atunci când pleacă de acasă

Lucrările pentru apă și canalizare au creat o situație greu de suportat pentru cetățenii din Osoi, comuna Comarna.

Lucrările din zonă sunt parte a „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în perioada 2014-2020”, fiind derulat de către ApaVital, din fonduri europene. În Osoi, firma care se ocupă de executarea lucrărilor este Daroconstruct și îi aparține lui Giani Canschi, cunoscut pentru contractele câștigate în alte comune.

În cazul acestor lucrări, firma nu a lăsat o impresie prea bună. Întrebat despre întreaga situație, Giani Canschi nu pare a fi la curent cu ceea execută firma lui.

„Nu cunosc situația. Noi avem contract cu regia de apă. Ceea ce e prins în proiect, aia se execută. Este normal ca atunci când se execută lucrări de construcții să existe un oarecare disconfort. Cei care execută lucrările cunosc mai în detaliu… șeful de șantier, inginerul. Oamenii înoată în noroi pentru că nu au drumuri! Când o să aibă drumuri, nu o să mai meargă în noroi!”, spune Giani Canschi.

Pare că toată vina cade în capul primarului, care nu se consideră responsabil de situația creată, deși cetățenii se plâng de lipsa de implicare.

„Nu am să înțeleg niciodată sistemul acesta de lucru: se pune o țeavă, se sapă, se revine, iar se sapă, se pune o altă țeavă. Noi am predat amplasamentul, nu avem ce face… Vorbim, purtăm discuții, dar singurul responsabil este constructorul! Noi am făcut adresă, inclusiv la ApaVital și la constructor. Inconvenientul este mare, iar lucrările sunt de anvergură”, declară primarul comunei Comarna, Constantin Grădinaru.

Deși părțile implicate aruncă vina de la una la cealaltă, oamenii sunt cei care au de suferit.

„Ne dorim să fim o «țară civilizată». După lucrări, așa a rămas totul. Nu ai o porțiune pe care să poți călca, pilonii sunt înclinați și susținuți de cablurile de electricitate. Mai rău decât acum nu a fost vreodată de când stau aici”, menționează o altă localnică, după ce s-a iscat dezastru într-o comună ieșeană.

ApaVital dă vina pe constructor

Giani Canschi
În urma lucrărilor pentru apă și canalizare, drumurile au fost puternic afectate

Reprezentanții ApaVital spun că, după finalizarea lucrărilor, constructorul are obligația de a repara drumurile, dar acest lucru nu se poate realiza imediat.

„În ceea ce privește situația sesizată, ApaVital regretă disconfortul creat de aceste lucrări, care au drept scop final dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în localități ale județului Iași. Am transmis nemulțumirile formulate către firma care execută lucrările, cu rugămintea de a lua toate măsurile necesare pentru rezolvarea acestor probleme. După finalizarea lucrării, firma de construcții are obligația de a aduce amplasamentul la stadiul inițial, operațiune care se desfășoară în timp, etapizat”, declară reprezentanții ApaVital.

Comentarii
  • Osoienii sunt vinovați! De ce? Au ales primar din Comarna. Și mai sunt vinovați ca nu cer separarea de Comana! Dar cam tot satul este asistat social. Nu le-a pasat nici când școala din Osoi a trecut sub conducerea școlii din Comarna. Familia Melinte a fost un stâlp de susținere important în viața comunității din Osoi, dar au ales să îi conducă Profirii și Grădinarii.

  • După primar și lucrările, sluga PNL ista. Când nu e carte nu ceri prea mult. Atât îl duce biluță, fata îl reprezintă. Uneori e in slujba lui Popa Maticel, consătean.

  • Da, Melinte, domnul “profesor” cu spatele asigurat de Melinte Lenuta , fost procuror, și a permis abuzuri pentru care și acum este protejat. Un om fără caracter, mic și nemernic.

  • Sunteti de toata jena. Fotografii la fel, sau poate chiar cu mai mult noroi, puteti faceti si in satele vecine, unde nu s-au facut niciun fel de lucrari. Bine a zis Canschi, aveti noroi pentru ca nu aveti drumuri! Si pentru ca a plouat, si asa e toamna, as mai spune eu. Faceti domn primar asfalt, da puneti din ala fin, sa nu le zgarie piciorusele goale, la vara.

  • singura fotografie in care se vede o urma a lucrarilor e prima din text, unde se vede ca sapatura e acoperita cu piatra sparta. Unde e noroiul aparut in urma lucrarrilor? Din titlu si dijn text zici ca e dezastru acolo, doar ca pozele va contrazic

  • Domnule Canschi nu avem pretenție să asfaltați drumurile ci doar să le aduceți la starea lor înainte de inceperea lucrărilor.Problema este că s a săpat de trei ori pe o strada că muncitorii dumneavoastră gen Mazdrag erau beți,și au pus țevile aiurea…..

  • Situatia este una nefericita pentru localnici,dar normal ar fi ca pana la terminarea lucrarilor drumurile sa fie practicabile .Primaria nu poate interveni cu materiale deoarece este treba constructorului.Ei pot doar face sesizari si nortificari .Constructorul nu are cum remedia drumurile cum au fost deoarece nu au terminat lucrarile . Singura solutie este la constructor care ar trebui sa monitorizeze tot timpul starea drumurilor impreuna cu dirigintele de santier si sa mentina drumurile practicabile .

  • Tarani din osoi, gospodine care nu-si fac o cafea acasa ci cumpara de la magazin. faceti-va curat in curte mai intai ca aveti noroiul pana in preg. va deranjeaza drumurile ? daca va da primarul doi mici si o bere nu mai vedeti noroiul, va duceti si-l votati

Adauga un comentariu