Local

Dezastru pe drumurile din județul Iași. Combinațiile făcute pe șoseaua Târgu Frumos – Cucuteni au fost detonate de Curtea de Conturi

Publicat: 03 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezastru pe drumurile din județul Iași. Combinațiile făcute pe șoseaua Târgu Frumos - Cucuteni au fost detonate de Curtea de Conturi
La lucrarea pe drumul Târgu Frumos - Cucuteni, unul din cele mai circulate din județul Iași, au fost constatate mai multe nereguli de către Curtea de Conturi

Una din cele mai dubioase afaceri făcute pe drumurile județene a ieșit din nou la iveală după ultimul raport al Curții de Conturi, mai precis Camera de Conturi Iași. Reabilitarea drumului județean DJ 280 B Târgu Frumos – Cucuteni a fost făcută în condiții anormale, lucrarea fiind executată de un apropiat al fostului președinte CJ Iași

O lucrare de 2,2 milioane de euro pe drumurile din județul Iași continuă să provoace rumoare în Consiliul Județean (CJ). Proiectul de modernizare al DJ 280 B Târgu Frumos – Cucuteni a fost derulat cu scandal încă de la bun început. Lucrarea a fost atribuită de firma Darcons SRL Neamț, însă de modernizarea arterei s-a ocupat Eky Sam SRL, firmă controlată de controversatul Ioan Echimov. Procedura a fost derulată cu scandal, lucrarea intrând și în atenția celor de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Ba chiar responsabilii au încercat să acopere urmele afacerii.

Curtea de Conturi a constatat problemele la DJ Târgu Frumos – Cucuteni

Într-un raport pe anul 2019 și care a fost publicat recent, cei de la Camera de Conturi Iași au constatat mai multe nereguli făcute în urma licitației derulate de Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP).

„Neconstituirea garanției de bună execuție a lucrărilor la obiectivul de investiții Modernizare drum județean DJ 280B, Tg. Frumos – Cucuteni (km 2+ 614- km 11+ 802). Acestea au făcut obiectul contractului de achiziție publică nr. 5732/07.09.2018. În susținerea constituirii garanției de bună execuție a fost acceptată polița de asigurare emisă de către o instituție financiară nebancară și nu de către o instituție de credit sau societate de asigurare, așa cum prevede legislația incidentă”, se arată în raportul inspectorilor.

Modificări din mers ale contractului pentru drumul din Iași

Un alt aspect semnalat de Camera de Conturi a fost legat de faptul că proiectul a fost schimbat din mers. Practic, părțile s-au înțeles în timpul lucrărilor, înțelegerea dintre Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, și Ioan Echimov, fiind cât se poate de clară.

„Au avut loc modificări pe parcursul derulării contractelor de execuție de lucrări pentru modernizarea drumurilor județene. Au fost efectuate în baza dispozițiilor de șantier emise în acest sens și prin întocmirea unor note de comandă suplimentare și, respectiv, note de renunțare. Asta fără ca rezultatele analizei efectuate cu această ocazie să se regăsească în documente formalizate. Prin acestea, autoritatea contractantă să fi stabilit, înainte de aprobarea și implementarea modificărilor aduse proiectului tehnic și, respectiv, ale devizului ofertă, încadrarea acestora ca fiind substanțiale sau nesubstanțiale. S-au creat premisele nerespectării cadrului legal, în sensul contractării unor lucrări suplimentare fără organizarea unei noi proceduri de atribuire – deficiențe clarificate/soluționate în timpul controlului”, se mai arată în raportul Camerei de Conturi Iași.

Înțelegere între cuscri pe asfaltările din județul Iași

Asfaltarea unor drumuri din județul Iași a ajuns o afacere de familie pentru Ioan Echimov. Inițial, șoseaua Târgu Frumos – Cucuteni a fost atribuită societății Darcons SRL Neamț, patronată de Romică Rotaru. Acesta i-a dat lucrarea lui Ioan Echimov, cuscrul său, cei doi fiind astfel parteneri de afaceri.

„S-a constatat și existența de neconformități cu privire la proiectarea și realizarea lucrărilor de modernizare a drumului județean DJ 280B. Sunt neconformități sub aspectul lățimii acestuia fără a se regăsi justificarea punerii în aplicare a normativelor privind regimul drumurilor formalizată într-un document distinct. Deficiențele au fost clarificate/soluționate în timpul controlului”, se mai arată în raportul Camerei de Conturi Iași.

Adauga un comentariu