Titlurile zilei

Dezvăluiri de groază dintr-o instituție din Iași! Șefii și-au tras spor de armă de ani buni fără să poarte o zi din viața lor pistolul. Un agent debutant abia câștigă lunar această sumă- DOCUMENT

Publicat: 05 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezvăluiri de groază dintr-o instituție din Iași Șefii și-au tras spor de armă de ani buni fără să poarte o zi din viața lor pistolul. Un agent debutant abia câștigă lunar această sumă- DOCUMENT
Șefii unei instituții din Iași au ajuns să ridice sporuri de port armă, deși nu poartă niciun pistol cu ei, salariile încasate fiind de câteva ori mai mari față de un simplu agent

Șefii unei instituții din Iași au ajuns să-și tragă sporuri nesimțite fără a avea dreptul asupra acestora. Conducerea Direcției Județene de Pază și Protecție ridică spor de armă fără să poarte pistolul. Instituția a devenit un adevărat cuib de viespi. Șefii Direcției vor organiza un concurs pentru ocuparea definitivă a unor posturi pregătite pentru pilele din conducerea instituției

O instituție subordonată Consiliului Județean Iași a devenit o adevărată vacă de muls pentru mai multe persoane aflate în conducerea acesteia. În următoarele zile, la Direcția Județeană de Pază și Protecție (DJPP) Iași vor avea loc o serie de concursuri pentru ocuparea unor funcții-cheie. Posturile sunt antamate încă de la bun început, acestea urmând a fi ocupate de persoane aflate deja pe funcții ca interimar, dar care nu îndeplinesc în totalitate condițiile de concurs. Mai mult, o parte din cei ce vor ocupa aceste funcții sunt apropiate de persoane cu influență în mediul politic local. În plus, cei din conducerea instituției și-au asigurat și sporuri de armă de sute de lei lunar. În realitate, arma nu este purtată de angajați.

Sporuri pe ochi frumoși pentru șefii DJPP Iași

Șefii Direcției de Pază încasează pe lângă salariul de mii de lei lunar și diferite sporuri. Unul dintre acestea este sporul de armă. Deși în cadrul DJPP doar cei de la Aeroportul Iași ar purta armă, și cei din conducere au ajuns să primească sporuri pentru acest lucru. Dănuț Podea, directorul interimar al instituției, directorul adjunct, Andrei Bosoi, dar și Fănel Bordeianu, șef birou resurse umane, precum și șefii de obiectiv Eugen Florea sau Petru Nicolau au beneficiat de aceste sporuri. Un angajat al DJPP a arătat cum stau lucrurile și cum au ajuns aceștia să ridice sporul respectiv.

„Este o situație ingrată. Ei primesc acest spor de armă, dar nu o poartă niciodată. O țin în dulap. Oricum e un pistol cu bile, dar nici pe acela nu îl au. Trec în documente că l-au purtat, dar nu l-au scos niciodată. Și ridică și 10-15 la sută spor de armă. Asta în timp ce cotinuă să-și bată joc de agenții de pe teren. Podea ridică mii de lei pe lună cu tot cu aceste sporuri”, a spus un angajat al Direcției.

Sporul de armă este trecut pe fluturașul de salariu drept spor de condiții periculoase.

Salarii nesimțite la instituția din Iași

În vara acestui an, șefii interimari ai DJPP Iași au reușit să-și facă și salarii destul de mari. S-a ajuns ca directorul interimar să numească pensionari în funcții de conducere cu salarii de circa 4 – 5.000 de lei lunar. Simpli paznici abia ajung la 2.000 de lei cu zeci de ore pe tura de noapte. De când a revenit la DJPP Iași, Podea fie a numit pe funcții o serie de persoane apropiate, fie a organizat concursuri cu dedicație. Deși plângerile agenților au ajuns la urechile șefilor județului, lucrurile continuă să bată pasul pe loc.

În septembrie 2021, directorul a avut un salariu de bază de 13.380 de lei, din care sporul de condiții periculoase a fost de 1.248 de lei. În total, venitul brut lunar calculat a fost de 14.975 de lei. Un agent de teren are un spor de 10 la sută la un salariu de 2.500- 2.800 de lei lunar. Un șef de obiectv, ca pensionarii angajați de Podea, ridică, cu tot cu sporul de 10 la sută, un salariu brut de peste 5.200 de lei lunar. Dănuț Podea, directorul DJPP Iași, nu a vrut să ofere detalii despre acest spor pe care îl încasează.

„Eu nu dau informații prin telefon. Dacă doriți să ne întâlnim, putem vorbi. Cum să fie posturi pregătite? Este exclus. Sunt posturi scoase la concurs”, a spus Dănuț Podea, directorul DJPP Iași.

Concursuri pregătite pentru pilele șefilor instituției din Iași

DJPP Iași va organiza concursuri pentru șefi de tură și șefi de obiectiv. Vor fi scoase la concurs 10 posturi pentru șefi de tură și alte două posturi pentru șefii de obiectiv. Din cele 10 posturi de șefi de tură, cinci sunt pregătite pentru Aeroportul Iași, asta deși în realitate acolo sunt doar simpli agenți și nu șefi de tură. Mai mult, cei pentru care se pregătesc aceste funcții nu se încadrează în cerințele impuse în concurs, dar pe care conducerea instituției pare că le trece cu vederea.

Posturile de șefi de tură de la Aeroportul Iași sunt pregătite pentru Jenică Budeanu, Petronel Stârpu, Cătălin Buhă, Constantin Chiriță sau Bogdan Mahu. La Aerportul Iași sunt nouă posturi pe care lucrează 37 de angajați. Sunt opt posturi fixe și unul mobil, dar pe care conducerea DJPP îl folosește ca șef de tură pentru a încasa mai mulți bani de la Aeroportul Iași.

„Ei ajung să obțină de două ori bani pentru un singur post. Adică primesc și spor de conducere pe care tot Aeroportul Iași îl plătește. Pentru oraș nu este prevăzut acest spor. Postul mobil de la Aeroportul Iași nu este pentru un șef de tură, însă ei au reușit să combine cum au vrut totul”, a mai spus agentul DJPP Iași.

Doi pensionari își betonează posturile la Direcția de Pază Iași

Posturile de șefi de tură pe oraș ar urma să fie luate de alți apropiați ai conducerii. Este vorba de Sandu Topor, un bărbat de 58 de ani, cu legături la fosta administrație județeană, dar și Dragoș Bursuc, pila consilierului județean PSD Cristian Stanciu. Un alt personaj ce va ocupa acest post ar fi Mihai Butnaru, un bărbat fără liceu absolvit, dar care este în grațiile conducerii. DJPP a scos la concurs și două posturi de șefi de obiectiv, ambele pregătite pentru doi pensionari proveniți din sistemul militar sau cel al Poliției. Este vorba de Eugen Florea și Petru Nicolau, primul umând a se ocupa de aeroport, iar al doilea de oraș.

Și aceștia beneficiază de spor de armă, deși nu poartă pistolul asupra lor. Petru Nicolau a mai fost implicat într-un scandal uriaș în cursul acestui an, după ce a agresat o minoră la centrul social din zona Bucium. În plus, în condițiile de concurs se stipulează ca niciun candidat să nu fie urmărit penal, lucru care nu i se aplică lui Nicolau, pe numele căruia sunt depuse mai multe plângeri pentru hărțuire din partea unor agenți de la DJPP Iași.

VEZI DOCUMENT AICI

Adauga un comentariu