Prima pagină » Titlurile zilei » Dezvoltatorii imobiliari au pierdut procesul cu Primăria Iași din cauza unui drum din Copou: nu mai pot construi blocuri! Afaceriștii voiau 100 de euro pentru fiecare zi de întârziere – FOTO

Dezvoltatorii imobiliari au pierdut procesul cu Primăria Iași din cauza unui drum din Copou: nu mai pot construi blocuri! Afaceriștii voiau 100 de euro pentru fiecare zi de întârziere – FOTO

01 nov. 2023, 02:00, 8 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

Investitorii din Suceava și Iași s-au trezit că nu mai pot construi blocuri în zona Viticultori – Copou, unde au inițiat un proiect imobiliar aprobat în Consiliul Local. Pentru că nu au primit autorizația de construire, au dat în judecată primăria, în speranța că va obliga autoritatea locală să emită documentul. Însă judecătorii de la Tribunalul Iași au ținut cont de argumentele municipalității. Un drum de exploatare aflat în proprietatea statului român încurcă toate afacerile din zonă

În luna mai 2023, societățile comerciale Core Global Projects SRL, din Suceava, și House2Home SRL, din Iași, au pornit războiul cu Primăria Iași. În baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat în Consiliul Local în perioada anului 2019, dezvoltatorii voiau să edifice blocuri de locuințe colective cu un regim maxim de înălțime de S+P+3E.

Amplasamentul de 2.252 de metri pătrați este situat pe strada Antonin Ciolan, cu acces dinspre Aleea Sadoveanu, chiar lângă terenul unde urmează să fie edificat cartierul Greenfield Copou. Investitorii au ajuns la etapa de autorizare, dar Primăria Iași refuză să elibereze documentul. În acțiunea introdusă la Tribunalul Iași, pentru obligarea primăriei să emită autorizația de construire, reclamanții au cerut 100 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

Primăria Iași a invocat un drum care nu asigură accesul dinspre blocurile investitorilor

Recent, Tribunalul Iași a respins cererea investitorilor, dar soluția nu este definitivă. Judecătorii au admis argumentele primăriei, privind neeliberarea autorizației. Mai precis, juriștii au explicat că terenul celor două firme ar urma să aibă acces prin drumul de exploatare DE 1125, administrat de Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) – Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Pentru Viticultură și Vinificație, aflat în proprietatea statului român.

„Pârâții susțin că, situația juridică a drumului de exploatare – DE 1125 a fost prezentată și comunicată de către Academia de Științe Agricole și Silvice – Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație prin adresa nr. 2310/2022, și se arată că «drumul de exploatare identificat cu DE 1125 se află în evidența/administrarea subscrisei, proprietar fiind Statul Român»”, se arată în hotărârea judecătorilor.

Deși strada se numește acum Antonin Ciolan, artera nu se află în domeniul public al primăriei. Totodată, ASAS a transmis că nu se poate emite un acord de acces auto și pietonal, deoarece acest fapt ar interfera cu activitatea unității. Mai mult, nu există niciun acord de cedare a drumurilor. De această situație sunt afectați și alți dezvoltatori din zonă, care au apucat să construiască, dar nu se pot bucura de toate căile de acces din areal. Primăria Iași a mai fost acționată în instanță pentru că a întârziat eliberarea documentelor.

Investitorii: „Nici nu știm ce să facem”

Contactați telefonic, reprezentanții societății Home2Home SRL au explicat că au fost cumpărători de bună-credință și că nu știau despre problemele cu drumul de exploatare.

„Ce să facem? Problemele au apărut după emiterea avizelor, nu aveam cunoștință. Nici nu știm ce să facem. Urmărim cu interes ce se întâmplă. Era o zonă pe care se putea construi atunci când am cumpărat terenul”, a precizat Radu Marinel Roșca Parteni, asociat în firma menționată alături de Daniela Popa.

În ceea ce privește Core Global Projects SRL, societatea din Suceava este deținută Ioan Boca. Dezvoltatorii imobiliari au pierdut procesul cu Primăria Iași din cauza unui drum din Copou, dar situația ar putea fi tranșată de Ministerul Finanțelor.

Comentarii
  • Soluția simplă

    Măi oameni buni, faceți heliport ca la Suceava și ați rezolvat problema. Aud că Suceava e cu peste 30 de ani înaintea Iașiului, deci soluții aveți. Sau luați terenul de aici, îl duceți la Suceava și construiți acolo pentru bostonieni. În acest fel Suceava va fi cu 40 de ani înaintea Iașiului. He-li-port. Așa se cheamă.

  • O veste foarte, foarte buna. A se repeta!!!

  • Dar un parc nu am auzit. Mihăiță deșteptarea

  • Eu nu stiu cum de au primit unii autorizatiile si s-au apucat de construit. Toata descarcarea auto ajunge in Sadoveanu, strada cu un singur mers de circulatie pe sens care acum la orele de varf are coada de masini de la rond Copou la Liceul Agricol, terenurile din zona aluneca continuu, la unii s-a dat doar pentru case cu un etaj si la altii ce ung li se dau cu 2-3 etaje???? Care este politica Primarului? Vrea sa sufoce cea mai emblematica zona a Iasului, doar asa pentru vreun avantaj?

  • Da nu sau inteles la spaga?????sau nu sa cumatrit cu penalul viitor puscarias chirica!!!!

  • 🌈 La SUCEAVA, bei,mânânci și f*** dejeaba !

    Oi, ce caută ” investitori” din Sușeava la noi în Iași? Voi știți că in acel oraș nu mai sunt tineri…toți fug din jud/ municipiul Suceava ! Bate vântul prin orașul ăla, vâjjjjjjjjjj,vâjjjjj🌪….! Ziua prin Suceava zici că e Donbas, străzi găurite,blocuri cu tencuiala cazută și oameni puțini,foarte puțini și speriați, chiar foarte speriați ! Ceva sau cineva bagă frica în șuceveni!

    Suceava,Botosani, Neamț și Bacău trebuie desființate și absorbite de jud Iași, că singure nu se descurcă. Hai cu reorganizarea teritorială!

  • Simplu. Denisa își protejează sponsorul. În acest fel elimină concurența lui Nicoliță. Și ÐÑA doarme.

  • TUCHEAC COENELIU FLORIN

    Voi,nu stiti Suceava si judetul Suceava a decazut tare ei nu mai au nimic traiesc intr-o saracie lucie Iasiul este cu 30 de ani peste Suceava si judetul Suceava cine nu crede sa se duca si sa se convinga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`