Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dieta mediteraneană poate reduce progresia cancerului de prostată
Dieta mediteraneană poate reduce progresia cancerului de prostată

Dieta mediteraneană poate reduce progresia cancerului de prostată

09 ian. 2021, 09:36,
în Sanatate

Într-un studiu privind rolul dietei mediteraneene în progresia cancerului de prostată la bărbați, cercetătorii de la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center au descoperit că bărbații cu cancer de prostată localizat care au raportat un model dietetic de bază care urmează mai îndeaproape principiile cheie a unei diete în stil mediteranean s-au descurcat mai bine pe parcursul bolii lor. De ce dieta mediteraneană poate reduce riscul progresiei cancerului de prostată?

„Bărbații cu cancer de prostată sunt motivați să găsească o modalitate de a influența progresul bolii și de a-și îmbunătăți calitatea vieții. O dietă mediteraneană este neinvazivă, bună pentru sănătatea generală și, după cum arată acest studiu, are potențialul de a afecta progresia cancerului”, a declarat Justin Gregg, profesor asistent de urologie și autor principal al studiului publicat în Cancer.

Dieta mediteraneană a fost în mod constant legată de un risc mai scăzut de cancer

După ajustarea factorilor despre care se știe că cresc riscul de agravare a cancerului în timp, cum ar fi vârsta, antigenul specific prostatei (PSA) și volumul tumorii, bărbații cu o dietă care conținea mai multe fructe, legume, leguminoase, cereale și pește au avut un risc redus al progresiei cancerului de prostată. Cercetătorii au examinat, de asemenea, efectul consumului de diabet și statine și au constatat o reducere similară a riscului la aceste grupuri de pacienți.

Studiul a constatat, de asemenea, că efectul unei diete mediteraneene a fost mai pronunțat la participanții afro-americani și la alții care s-au auto-identificat ca ne-albi. Aceste constatări sunt semnificative, deoarece rata diagnosticului de cancer de prostată este cu peste 50% mai mare la bărbații afro-americani, care au, de asemenea, un risc mai mare de deces prin cancer de prostată și de progresie a bolii.

„Dieta mediteraneană a fost în mod constant legată de un risc mai scăzut de cancer, boli cardiovasculare și mortalitate. Acest studiu la bărbații cu cancer de prostată în stadiu incipient ne aduce cu un pas mai aproape de furnizarea de recomandări dietetice bazate pe dovezi pentru optimizarea rezultatelor la pacienții cu cancer, care împreună cu familiile lor, au multe întrebări în acest domeniu”, a declarat Carrie Daniel-MacDougall, profesor asociat de epidemiologie și autor principal al studiului.

Dieta mediteraneană reduce riscul progresiei cancerului de prostată

După cancerul de piele, cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbații din Statele Unite. Deoarece majoritatea cazurilor sunt boli cu risc scăzut, localizate la prostată și au rezultate favorabile, mulți bărbați nu au nevoie de tratament imediat și optează pentru supravegherea activă de către medicul lor. Tratamentele pentru cancerul de prostată pot provoca modificări ale calității vieții și scăderea funcției urinare și sexuale, prin urmare există interes în găsirea unor factori modificabili pentru bărbații gestionați prin supraveghere activă.

Studiul a urmărit 410 bărbați pe un protocol de supraveghere activă cu cancer de prostată localizat în grupa 1 sau 2 din clasa Gleason. Toți participanții la studiu au suferit o biopsie de confirmare la începutul studiului și au fost evaluați la fiecare șase luni prin examen clinic și studii de laborator privind antigenul seric PSA și testosteronul.

Participanții la studiu au fost 82,9% caucazieni, 8,1% negri și 9% alți sau necunoscuți. Vârsta medie a fost de 64 de ani, 15% dintre bărbați erau diabetici și 44% foloseau statine.

Bărbații au completat un chestionar referitor la frecvența alimentară, iar scorul de dietă mediteraneană a fost calculat pentru fiecare participant din 9 grupe de alimente ajustate energetic. Participanții au fost apoi împărțiți în trei grupuri de aderență ridicată, medie și scăzută la dietă.

După o monitorizare mediană de 36 de luni, 76 de bărbați au obtinut o progresie a cancerului.

După ajustări pentru vârstă și caracteristici clinice, cercetătorii au observat o asociere semnificativă între scorul ridicat al dietei inițiale și riscul mai scăzut de progresie a gradului de cancer. Pentru fiecare creștere cu un punct a scorului dietei mediteraneene, cercetătorii au observat un risc cu 10% mai mic de progresie. După o monitorizare mediană de 36 de luni, 76 de bărbați au obtinut o progresie a cancerului.

„Descoperirile noastre sugerează că urmarea consecventă a unei diete bogate în alimente vegetale, pește și un echilibru sănătos de grăsimi monoinsaturate poate fi benefică pentru bărbații diagnosticați cu cancer de prostată în stadiu incipient. Sperăm că aceste rezultate, asociate cu cercetări suplimentare și validări viitoare, vor încuraja pacienții să se adapteze unui stil de viață sănătos”, a spus Gregg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`