Prima pagină » Informații utile » Din nou sau dinou, care este varianta corectă? Iată ce nu știai despre limba română

Din nou sau dinou, care este varianta corectă? Iată ce nu știai despre limba română

10 mart. 2025, 09:32,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți dintre noi ne întrebăm adesea dacă este corect să scriem„din nou” sau „dinou”. Această dilemă apare adesea în scrierea cotidiană, având un impact direct asupra modului în care suntem pricepuți de ceilalți. Deși varianta incorectă apare frecvent în scris, doar o formă este acceptată în normele gramaticale oficiale.

În limba română, „din nou” este expresia corectă pentru a exprima repetarea unei acțiuni sau reluarea unei situații. Cu toate acestea, din cauza pronunției rapide, unii vorbitori scriu greșit „dinou”, contopind cuvintele. Pentru a evita această eroare frecventă, este important să cunoaștem regulile gramaticale și să fim atenți la ortografie.

Din nou sau dinou, care este varianta corectă

Pentru a elimina această confuzie, este important să înțelegem care este forma corectă și de ce. Informântu-te corect, poți preveni erorile și îți poți îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba română. Forma corectă este „din nou”, scris separat. Acest lucru este confirmat de principalele resurse ale limbii române, după cum este Dicționarul explicativ al limbii române.

Iar dacă te întrebi de ce este corect forma „din nou”, trebuie să știi că această formă este o expresie adverbială compusă, iar în limba română, acestea sunt scrise separat. A scrie „dinou” este o greșeală comună.

Deși oamenii pot înțelege mesajul, din perspectiva gramaticii limbii române, această formă este greșită. Este incorectă pentru „dinou” sugerează o îmbinare care nu respectă regulile gramaticale stabilite. Nu există o bază lexicală sau gramaticală care să susțină această scriere într-o singură parte.

A folosi forma corectă „din nou” în loc de „dinou” este mai mult decât o chestiune de alegere, este o reflectare a respectării regulilor limbii române și, implicit, o dovadă de profesionalism și atenție în comunicare. Prin îmbunătățirea modului în care scriem și vorbim, îi ajutăm pe cei din jur să ne înțeleagă mai bine și contribuim la păstrarea corectitudinii limbii române.

Ce nu știai despre limba română

Limba română cunoaște patru dialecte și anume daco-român, aromân, meglenoromân și istroromân. Dialectul daco-român este vorbit în România și Republica Moldova. Dialectul aromân este un grai vorbit de minoritățile românilor din sudul Peninsulei Balcanice (Grecia, Macedonia, sudul Albaniei, Bulgaria). Cel Meglenoromân este vorbit în sudul Bulgariei și nordul Greciei. Iar dialectul istro-român cunoaște vorbitori în Peninsula Istria din Croația.

Pe lângă România și Republica Moldova, limba română are statut de limbă oficială în Regiunea autonomă Voivodina, din nordul Serbiei, și în Nodul Macedoniei. În nordul Macedoniei, aceasta e oficială în dialectul aromân. Iar conform recensământului din anul 2011, în regiunea Voivodina locuiesc peste 20.000 de români.

Limba română este unica limbă latină care a reușit să supraviețuiască în zona balcanică. Regiunea balcanică a fost influențată de limbile slave. Astfel, limba română devine unica limbă latină în care unele reguli de gramatică funcționează ca în limbile slave.

Limba română este una din cele 5 limbi în care se țin slujbele pe Muntele Athos. Pe Muntele Sfânt se aude graiul românesc. E o dovadă a faptului că limba cinstește tradițiile ortodoxe și este o limbă importantă pentru ortodoxie. Motiv pentru care e important să știi care e forma corectă dintre „din nou” sau „dinou” și alte reguli ale gramaticii limbii române.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu pentru un cunoscut miliardar. Și-a pierdut marea dragoste
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`