National

Directorul general pe siguranța alimentelor în cadrul ANSVSA: „Doar în ultima lună am confiscat peste 80 de tone de legume și fructe”

Publicat: 13 iul. 2021
Directorul general pe siguranța alimentelor în cadrul ANSVSA a mai precizat că în București se construiește un nou institut de igienă și sănătate publică, dedicat pesticidelor.

Mihai Ponea, directorul general pe siguranța alimentelor în cadrul ANSVSA, a declarat în această seară la Antena 3 că în ultima lună au fost confiscate în România peste 80 de tone de legume și fructe de import, iar numai astăzi au fost retrase 40 de tone de fructe cu proveniență din import.

„Aș vrea să aduc câteva precizări la ceea ce spunea doamna doctor Nițescu, dar aș pleca în primul rând de la ce spunea domnul ministru al Agriculturii. Dumnealui împreună că cu domnul președinte al ANSVSA luna trecută au dispus un control fulger în ceea ce înseamnă importul de legume și fructe, atât control documentar, cât și recoltare de probe.

Au fost efectuate în jur de 480 de controale la diferiți operatori care fac import de legume și fructe și au fost retrase de pe piață cantități importante de legume și fructe. Doar în ultima lună am confiscat peste 80 de tone de legume și fructe. Doar astăzi s-au confiscat 40 de tone de fructe cu proveniență din import. Aceste fructe în speță au fost din Turcia, dar ele provin din diferite state, țări terțe. Astăzi au fost retrase de pe piață în jur de 4-5 tone de mărar, cu proveniență Egipt.”, a spus Mihai Ponea.

Mihai Ponea: „Se construiește un nou institut de igienă și sănătate publică, dedicat pe pesticide”

Directorul general pe siguranța alimentelor în cadrul ANSVSA a mai precizat că în București se construiește un nou institut de igienă și sănătate publică, dedicat pesticidelor.

„Rolul nostru este să verificăm tot ceea ce intră în România. Aș vrea să fac o precizare din ceea ce spunea doamna doctor Nițescu în ceea ce privește raportul ESA. Dintre toate țările europene, din cele 100.000 de probe, aproximativ 6.000 de probe, dublu față de alte state europene, România recoltează probe din țări terțe. Sunt câteva mii de probe într-un an, nu câteva sute.

Acum o lună am deschis în România un laborator foarte important la Constanța, iar astăzi la București se construiește, până în iarnă este gata, un nou institut de igienă și sănătate publică, dedicat pe pesticide. În ultima perioadă, în colaborare chiar cu Institutul ICA, desfășurăm o serie de controale și de recoltări de probe.

Regulamentul european 1793 prevede un procent obligatoriu de recoltare de probe pe care trebuie să le efectueze statul, până la 20%, iar restul îl fac operatorii în programul lor de autocontrol.”, a adăugat Mihai Pinea.

Adauga un comentariu