Actualitate

Exclusiv! Dirijorul, organistul şi şase măicuţe care interpretau la Catedrala Romano-Catolică din Iași, depistaţi pozitivi cu Coronavirus. Episcopul Iosif Păuleț a fost testat

Publicat: 08 iun. 2020
Dirijorul, organistul şi şase măicuţe care interpretau la Catedrala Romano-Catolică din Iași, depistaţi pozitivi cu Coronavirus. Episcopul Iosif Păuleț a fost testat

Dirijorul şi organistul și șase măicuţe care interpretau la Catedrala Romano-Catolică din Iași au fost depistaţi pozitivi la infectarea cu coronavirus. Momente dramatice pentru angajaţii corului romano-catolic. Mai multe persoane au fost depistate pozitiv la infectarea cu coronavirus.

Dirijorul, organistul şi şase măicuţe depistaţi pozitivi la coronavirus

Şapte măicuţe şi un dirijor din cadrul unui cor al Catedralei Romano-Catolică din Iaşi au fost depistate pozitive la infectarea cu coronavirus. Momentan nu se cunosc cu exactitate modalităţile prin care persoanele mai sus amintite au fost infectate cu virusul din China. Conform surselor BZI.RO, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) a iniţiat o anchetă epidemiologica pentru a stabili persoanele care au luat contact direct cu oamenii depistaţi pozitivi. Conform aceloraşi surse, starea de sănătate a pacienţilor este una bună.  Din informaţiile pe care Cotidianul Bună Ziua Iaşi le deţin, se pare că şase persoane au fost asimptomatice, iar o măicuţă a avut câteva probleme. Testat a fost si episcopul Iosif Păuleț, dar testele au ieșit negative.

” În această perioadă, având în vedere restricţiei impuse pe fondul pandemiei de COVID-19, s-a format un cor din persoane şi măicuţe care locuiesc lângă Catedrala. La început a fost o suspiciune că organistul care este preot ar putea avea coronavirus. În consecinţă, toată lumea care a intrat în contact cu acest cor, a fost testată, inclusiv episcopul Iosif Paulet. Ca urmare, organistul, dirijorul şi alte şase măiuţe au fost depistate pozitiv. Toată lumea a intrat în autoizolare, astfel încât să se stopeze orice altă posibilitate de transmitere a COVID-19.”a precizat pr. Adrian Blajuță, purtătorul de cuvânt al Diacezei Romano- Catolică din Iaşi

Corul a fost înfiinţat pe perioada stării de urgenţă pentru transmisiunile on-line

Conform reprezentaţilor Diacezei Bisericii Romano-Catolice din Iaşi, corul este unul nou înfiinţat pe perioada stării de urgenţă. Corul avea ca obiectiv apariţia în mediul on-line şi televizat.

” În perioada stării de urgență (continuând și în perioada Stării de Alertă) s-a creat un cor pentru susținerea rugăciunilor și a cântărilor la sfintele Liturghii celebrate la catedrala catolică din Iași (și transmise on-line și la Televizor), un cor format din surorile care locuiesc în așezământul monahal de lângă catedrală, fiind dirijate și acompaniate la orgă de doi preoți de la parohia catedralei.

În momentul în care organistul bănuia că a fost infectat cu noul coronavirus (intrând în contact cu o persoană care a fost depistată pozitiv), a făcut testul pentru COVID-19 și a ieșit pozitiv. Imediat au fost luate măsurile urgente pentru depistarea altor posibile cazuri, pentru a nu pune în pericol siguranța și sănătatea enoriașilor și a celor cu care preoții de la parohie și de la Episcopia Catolică din Iași pot intra în contact. Toți aceștia au făcut testul (24 de teste, inclusiv PS Iosif Păuleț, Episcopul diecezei de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit), rezultând pozitive 7 persoane (dirijorul corului și șase surori/măicuțe).

Preoții (dirijorul și organistul) au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase, iar surorile au fost internate la Spitalul CFR. Doar două persoane prezintă unele simtome ușoare. Se pare că persoanele au fost depistate în fază incipientă a bolii. Suntem în continuu dialog cu autoritățile, cu DSP, pentru a limita răspândirea acestui virus, și pentru a face tot posibilul pentru a limita răspândirea lui.” au declarat reprezentantei Diacezei de Iaşi din cadrul Bisericii Catolice.

Care este situaţia persoanelor infectate cu coronavirus la Iaşi

Iaşul avea până ieri, 7 iunie 2020, un număr de 647 persoane infectate, rămânând unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară. La nivel de ţară, până ieri, 7 iunie, au fost înregistrate 20.479 de cazuri dintre care 14.638 au fost declarate vindecate. În schimb, numărul deceselor în România este de 1.334 persoane.

Tratament coronavirus! Există sau nu un medicament care ne poate scăpa de infectarea cu COVID-19

În aceste momente nu există un tratament specific pentru lupta împotriva COVID-19. Totuşi, cercetătorii din Shanghai au afirmat faptul că au în teste un medicament care acţionează total diferit faţă de ceea ce se doreşte acum. Aceştia au afirmat faptul ca medicamentul ar trebui să prevină o anumită infectare, concret, să imunizeze populaţia în lupta cu COVID-19.

Testerile pe pacienţi sănătoşi vor începe în curând, iar rezultatele par a fi deja promiţătoare ţinând cont că în prima etapă, maimuţele care au fost supuse testărilor au dovedit o imunitate în fata virusului din China.

Comentarii
  • În afară de organist, dascăl și dirijor (care e preot), coriștii corurilor catedralei Romano – Catolice (Corul de Copii, Corul Mare și Corul Tineretului) NU sunt angajați, pentru că, 99% sunt coriști amatori fără studii muzicale, deci, nu sunt profesioniști și toți cântă voluntar, benevol, fără vreun fel de compensație financiară sau materială.

  • Cu simptome, sau fără simptome ? Aceasta-i întrebarea. Fiindcă una e să cazi lat la pat, să te ducă cu izoleta la spital și să te intubeze, alta e să duci infecție pe picioare.

  • Pentru David. Ei poate lucreaza benevol, dar zeciuiala o ia cine trebuie, nu? Si-apoi benevol, benevol, dar sedintele de lucru privat, repetitii, baieteii mici si mari….ei, asta-i vezi ! Ca ei sunt mici si mari, iar popii au voturi, nu neveste care sa-i puna cu botu pe laaba! Laabe, pardon!

  • @goliath. Alioooooo, domnule musiu. Din comentariul tău, tind să cred că: ori ai băut ceva expirat și acum ,,ești printre nori”, ori tratamentul pe care e posibil să îl iei pentru ,,mansardă” nu își mai face efectul și trebuie schimbat.

Adauga un comentariu