Stiri medicale

Doar 20% din infecțiile Covid-19 sunt asimptomatice

Publicat: 23 sept. 2020
pacient Covid-19 la terapie intensiva
Un copil care ar fi fost infectat cu noul coronavirus se află la terapie intensivă şi are sindrom inflamator multisistem

În toată lumea, mulți pacienți sunt infectați cu Covid-19, dar nu prezintă semne ale bolii, adica sunt asimptomatici. Câți sunt? Greu de știut. Virusul infectează pacienții în moduri diferite, de cele mai multe ori oamenii plângându-se de febră, tuse uscată și oboseală severă. Pot apărea și alte manifestări ale virusului, cum ar fi dificultăți de respirație, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului, dureri ale corpului și, uneori, diaree.

În schimb, unii pacienți nu simt niciun semn al bolii, dar există un dezacord cu privire la proporția acestor pacienți asimptomatici. Într-adevăr, în timp ce unele persoane infectate pot suferi de infecții severe care duc la pneumonie virală, sindrom de detresă respiratorie sau chiar moarte, altele rămân complet asimptomatice sau dezvoltă simptome nespecifice.

Adevăratele cazuri asimptomatice de SARS-CoV-2 constituie de fapt o minoritate

Un nou studiu realizat de Diana Buitrago-Garcia de la Universitatea din Berna, Elveția, a analizat acești pacienți. Potrivit constatărilor, publicate în jurnalul cu acces liber Plos, adevăratele cazuri asimptomatice de SARS-CoV-2 constituie de fapt o minoritate de infecții.

Deci, pentru a înțelege mai bine proporția persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 și care nu dezvoltă simptome, cercetătorii au analizat numeroase studii folosind o bază de date colectată în perioada martie – iunie 2020. Mai exact, cercetătorii au analizat 79 studii care colectează informații de la 6.616 persoane, dintre care 1.287 au fost definite ca asimptomatice. Folosind aceste informații, ei vor să determine proporția persoanelor infectate care nu au dezvoltat niciodată simptome, noteaza Live Science.

Doar 20% din infecțiile Covid-19 sunt asimptomatice

Rezultat? Cercetătorii au putut estima că doar 20% din infecțiile cu Covid-19 au rămas asimptomatice. Estimările exacte ale infecțiilor asimptomatice și presimptomatice adevărate sunt esențiale pentru înțelegerea transmiterii SARS-CoV-2 la nivel de populație.

Rezultatele acestei revizuiri sistematice a publicatiilor la inceputul pandemiei sugereaza ca majoritatea infectiilor cu SARS-CoV-2 nu sunt asimptomatice pe toata durata infectiei, noteaza autorii acestui studiu. Ei cred, de asemenea, că sunt necesare teste serologice mai precise pentru a reduce numărul de teste negative. În acest context, purtarea unei măști de protecție și respectarea gesturilor de barieră sunt esențiale pentru a proteja împotriva contaminării prin intermediul pacienților infectați cu virusul, dar care nu prezintă niciun semn al bolii.

Adauga un comentariu