După o intervenție chirurgicală, pacienții se întreabă dacă doare când se scoate drena. Tubul este plasat în rană pentru a elimina lichidul și este atașat la camera de drenaj sau la colector. Acest tub va ajuta la recuperare și va reduce riscul de infecție.
Este posibil să simțiți o durere de arsură și de tragere în zona suturii care fixează tubul. Tubul de drenaj este de obicei îndepărtat atunci când volumul de lichid evacuat devine mai puțin de două linguri pe zi. Se aplică un pansament în locul în care iese tubul. Acesta protejează rana deschisă de infecții. Punctele de sutură sunt îndepărtate la 7-14 zile după operație.
Doare când scoate drena? De ce specialiștii recomandă drenajele după o intervenție chirurgicală?
Durata de purtare a drenajului depinde de intervenția chirurgicală pe care ați suferit-o. Depinde, de asemenea, de volumul de lichid secretat. Drenajul va fi îndepărtat atunci când volumul de secreții într-o perioadă de 24 de ore este mai mic de 30 ml. Dacă există mai mult de 1 drenaj, cantitatea totală de lichid secretat trebuie să fie mai mică de 30 ml în 24 de ore. De cele mai multe ori, pacientul nu simte durere la scoaterea drenajului.
În perioada postoperatorie, pansamentul cu înlocuirea drenajului este prescris pentru a preveni procesele care provoacă inflamația și iritarea țesuturilor și a pielii. Procedura se bazează pe utilizarea drenajelor chirurgicale care favorizează vindecarea cavității care a fost deschisă în timpul operației și au un efect antibacterian împotriva leziunilor externe și a infecțiilor virale.
Chirurgul care efectuează operația alege tipul de drenaj, ținând cont de amploarea leziunii și de posibila infecție a rănii deschise. Indiferent de tipul de drenaj utilizat, acesta este tratat inițial, ca și în cazul plăgii, cu antiseptice specifice pentru a asigura cicatrizarea rapidă a plăgii.
În plus, pansamentul postoperator cu înlocuirea drenajului este esențial pentru monitorizarea stării de sănătate a pacientului după intervenția chirurgicală. De asemenea, volumul, tipul și natura exsudatului secretat sunt indicative pentru gradul de vindecare a plăgii.
Cum să ai grijă de o rană postoperatorie? Recomandările medicilor
Leziunea care se dezvoltă după o intervenție chirurgicală este denumită rană incizată. Îngrijirea adecvată și recuperarea postoperatorie durează în medie 14-21 de zile. După operație se recomandă curățarea temeinică a plăgii cu o soluție aseptică, schimbarea la timp a pansamentului și monitorizarea vizuală a oricărui semn de infecție. Îngrijirea adecvată a plăgii asigură vindecarea rapidă și la timp a acesteia.
Pentru a preveni răspândirea infecției în cavitatea postoperatorie și pentru a asigura vindecarea, este important să se păstreze cavitatea postoperatorie uscată și curată. În timpul perioadei de îngrijire postoperatorie a plăgii, drenajul trebuie schimbat în funcție de gravitatea plăgii, de memo produsului de îngrijire a plăgii și de sfatul medicului.
Se efectuează o monitorizare postoperatorie. Dacă rana este dureroasă (în acest caz pacientul este sfătuit să ia analgezice prescrise de medic). Medicamentul este indicat pentru a elimina durerea și umflarea din jurul plăgii.
Din moment ce ai aflat dacă doare când se scoate drena, trebuie să știi și ce trebuie să faci după scoaterea acesteia. Atunci când este necesar, pacientul trebuie să țină o pungă rece învelită în tifon (bandaj, pânză sterilă) peste rană pentru o perioadă de timp, la fiecare 20 de minute, pe o perioadă de două ore. Nu uitați că o rană proaspătă, nevindecată, poate fi hipersensibilă, rigidă, amorțită și ușor umflată. Aceasta este o reacție normală în timpul perioadei de vindecare postoperatorie.