Eveniment-Social

Doi profesori de la Universitatea Tehnică din Iași lucrează la un prototip de dezinfectare a spațiilor și obiectelor în pandemia COVID-19 – FOTO

Publicat: 05 mai 2020

Implicare, la nivel european, pentru doi profesori de la Universitatea Tehnică – TUIAȘI „Gheorge Asachi” din Iași! Aceștia lucrează, alături de alți cercetători, la un prototip de dezinfectare a spațiilor și obiectelor în pandemia COVID-19. Astfel, o echipă de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a participat în perioada 24 – 26 aprilie 2020 la hackathonul EUvsVirus. Este primul paneuropean, organizat de Comisia Europeană – CE și deschis inovatorilor din toate industriile și cetățenilor implicați social. Proiectul ieșenilor propune o alternativă de dezinfectare a obiectelor și spațiilor folosind lumina ultravioletă, evitând astfel consumabilele, precum soluțiile chimice

Două cadre didactice ale Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorge Asachi” din Iași fac parte din echipa europeană ce este implicată în a realiza un prototip de dezinfectare a spațiilor și obiectelor în pandemia COVID-19. În acest sens, ei au luat parte la hackathonul EUvsVirus. Este primul paneuropean, organizat de Comisia Europeană (CE) și deschis inovatorilor din toate industriile.

În ce constă prototipul de dezinfectare anti-COVID-19 la care lucrează profesorii ieșeni

Inovatorii sunt de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC), fiind vorba de conf. univ. dr. ing. Florin Pantilimonescu și asist. univ. drd. Tudor Popovici, alături de Theodor Mihai Pantilimonescu, student în anul al V-lea la Facultatea de Medicină de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași. Ei au dezvoltat un prototip de computer care poate fi conectat la Internet, prevăzut cu un periferic special, compus dintr-un generator de lumină ultravioletă de tip C, cu o lungime de undă de 254 de nanometri.

„Comunitatea științifică a publicat faptul că radiația aceasta este distructivă pentru virusuri de o anumită structură, printre care și coronavirus. Perifericul pentru computere dezvoltat de noi permite controlul acestor radiații”, a punctat conf. univ. dr. Pantilimonescu.

S-au gândit în primul rând la dezinfectarea materialelor utilizate

Profesorii implicați în punerea la punct a acestui dispozitiv-prototip destinat dezinfecției obiectelor și suprafețelor legate de virusul COVID-19 arată că sunt vizate, în principal, materialele utilizate. Vorbim de măștile de unică folosință, care sunt foarte scumpe. Acestea, expuse la o iradiere de 30 – 60 de minute, devin ca noi, menționează specialiștii. De asemenea, prototipul poate fi construit de inițiații în domeniu.

„Acesta este scalabil și poate fi programat să acționeze doar la anumite ore sau în anumite zile, pentru a evita, de exemplu, prezența oamenilor în timpul iradierii”, arată universitarul Pantilimonescu. În această manieră, pot fi dezinfectate săli de clasă noaptea, după terminarea programului. În completare, dispozitivul dispune și de un senzor care îl stopează automat dacă o persoană este prezentă. „Noi am considerat că aceasta poate fi o soluție ce s-ar putea multiplica în instituțiile școlare, în spațiile aglomerate în general. Acest sistem ar permite o dezinfectare incomparabil mai eficientă decât orice fel de spălare cu substanțe chimice”, a mai enunțat profesorul.

Sistem mobil și programat să dezinfecteze suprafețe mari

Peste toate acestea, de reliefat că prototipul permite montarea sa pe un sistem mobil ce este programat a dezinfecta mari suprafețe, de genul spații din instituții publice sau pentru străzi, parcuri sau piețe din orașe. În acest scop, el poate fi acționat și ghidat în timp real pe adresa smlab.pagekite.me.

„Mare parte a efortului în construcția lui reprezintă realizarea unor programe care să controleze riguros aceste dispozitive. Poate fi controlat de la un computer, o tabletă, un telefon. Are funcția de programare în a lucra singur un an, pe zile și ore”, mai scoate în evidență universitarul de la Politehnica ieșeană.

Pe viitor, intenția celor implicați în această activitate este de a avea parteneri cu care să multiplice produsul.

Comentarii
Adauga un comentariu