International

Doliu în cinematografie! Regizorul și scenaristul Jiri Menzel a murit la vârsta de 82 de ani

Publicat: 07 sept. 2020
Regizorul și scenaristul Jiri Menzel a murit
Cunoscutul cineast ceh a murit la Praga în urma unei îndelungi suferințe

Regizorul și scenaristul Jiri Menzel a murit. Lumea filmului este îndoliată după decesul cineastului Jiri Menzel, premiat cu Oscar în 1969. Considerat unul dintre reprezentantii „Noului Val” din cinematografia cehoslovacă a anilor 1960, Jiri Menzel a murit la Praga în urma unei îndelungate suferințe.

Cunoscutul cineast ceh s-a stins din viață sâmbătă, înconjurat de familie, a anunțat soția sa, Olga. Jiri Menzel a fost recompensat cu Oscar la categoria „cel mai bun film străin” pentru comedia din 1967 „Closely Watched Trains”. El a semnat și scenariul acelui film alături de scriitorul ceh Bohumil Hrabal, un mai vechi colaborator al său, al cărui roman a stat la baza peliculei.

Regizorul și scenaristul Jiri Menzel a murit

Jiri Menzel a fost apreciat pentru „comediile sale dulci-amărui și filosofice, inspirate în mare parte din literatură modernă cehă”, potrivit Academiei de Film Americane. Născut în Praga pe 23 februarie 1938, Jiri Menzel a fost fiul unui scriitor de cărți pentru copii. Acesta a deprins arta cinematografică la Facultatea de Film și Televiziune din cadrul Academiei de Arte Interpretative din Praga.

Cineastul ceh a fost recunoscut pentru stilul emblematic de a aborda viaţa şi personajele în filmele sale. Jiri Menzel a fost una dintre principalele figuri ale „Noului Val” al cinematografiei din Cehia, alături de Miloš Forman şi Vera Chytilova. Jiri Menzel a apărut foarte rar în public după ce a fost diagnosticat cu o boală gravă în 2017.

A fost premiat și de Băsescu

În 2011, Jiri Menzel a fost premiat de președintele Traian Băsescu pentru rolul său în promovarea culturii mondiale prin arta cinematografică. Atunci, distincția i-a fost înmânată de consilierul prezidențial Kelemen Hunor.

„Am fost plăcut surprins, precum și onorat să primesc această distincție. Mai mult, sunt foarte fericit să văd că filmele mele sunt încă apreciate în România”, declara la acea dată Jiri Menzel.

De asemenea, a fost Doctor Honoris Causa al Universității de Arte Audiovizuale ESRA. Același titlu i-a fost acordat și lui Ion Caramitru în 2016.

Un cineast prolific

După Oscarul din 1967, a mai avut un film nominalizat la aceeași categorie – „cel mai bun film străin”. Este vorba de pelicula „My Sweet Little Village”, din 1986. Jiri Menzel a mai ecranizat şi „Cutting it Short” şi „Larks on a String”. Acesta din urmă, lansat în 1969, a fost cenzurat de autorităţile comuniste şi interzis până după Revoluţia de Catifea din 1989.

Jiri Menzel a fost recompensat cu premii pentru întreaga carieră. De asemenea, a primit inclusiv Ordinul Artelor şi Literelor din partea statului francez. Pe lângă activitatea din spatele camerei de filmat, el a jucat aproximativ 80 de roluri. Acestea au fost în producţii de televiziune şi cinematografice.

În 2017, a fost operat pe creier şi a fost diagnosticat cu meningită. Aceasta a fost și cauza din care regizorul și scenaristul Jiri Menzel a murit. Soţia sa, Olga, cu care a avut două fiice, l-a îngrijit în ultimii ani.

Adauga un comentariu