Tot mai multe persoane investesc în domeniul agricol, la Iași. Indiferent de cultura aleasă, pot obține profituri însemnate de pe o suprafață mică
Cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici, în 2025, sunt în atenția celor care își doresc să investească în agricultură. În ultimii ani a crescut numărul cultivatorilor de fructe de pădure. Pe lista culturilor agricole care aduc cele mai mari profituri sunt mur, zmeur sau căpșuni. În județul Iași este înregistrată o suprafață de 89 de hectare cu fructe de pădure.
Astfel, cei care investesc în plantațiile cu fructe de pădure aleg culturile care pot să le aducă cele mai mari profituri. Una dintre acestea este cultura de zmeur. Pentru un hectar cu zmeur, teren propriu, este nevoie de 8.000 de drajoni. Prețul pe bucată este de 4-5 lei, astfel că pentru un hectar este nevoie de o investiție de aproximativ 40.000 de lei, aproape 10.000 de euro. Pe lângă aceste investiții se numără și sistemul de irigații sau materialele folosite pentru a înființa rândurile cu zmeur. Producătorii din Iași spun că aceste investiții depind de mulți factori care schimbă estimările inițiale. De asemenea, profitul la aceste culturi depinde și de condițiile climatice și cât investește producătorul. Ce este cert însă este faptul că producătorii pot să obțină un profit de câteva mii de euro la hectar din primul an de producție, adică după primul an de la plantarea zmeurului.
Tot mai multe persoane investesc în domeniul agricol, la Iași, în plantațiile cu zmeură
Deși numărul cultivatorilor a crescut, zmeura continuă să aibă un preț bun, de 35 lei pe kilogram la început de sezon, iar spre final poate ajunge la 20 de lei kilogramul. Avantajul major al culturii este că aduce producții mari, de 8-12 tone de fructe la hectar (chiar mai mult în anii buni, la tehnologii avansate), însă plantațiile trebuie îngrijite corespunzător. Durata de viață a unei plantații de zmeură este de 8-10 ani, în funcție de soi și de modul în care este îngrijită cultura. La nivel național, suprafeţele cultivate cu fructe de pădure au crescut de 10 ori în ultimul deceniu, iar o parte din micii producători a ajuns în marile lanţuri de retail. Aceste statistici sunt un rezultat al accesării fondurilor europene. Unul dintre beneficiarii fondurilor europene este tânărul producător Dorian Secară, din comuna Țibănești, Iași, care a accesat 60.000 în măsura destinată tinerilor fermieri, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Tânărul producător s-a întors din străinătate în Recea, satul natal din Iași, și a demarat această investiție împreună cu soția sa.
Producătorii au ieșit pe piață cu căpșuni românești
O altă cultură care a atras mulți investitori, la Iași, este cea de căpșuni. În județul Iași sunt înregistrate 44 de hectare cu căpșuni. Unul dintre producătorii de căpșuni din Iași este Alin Aignătoaei. În urmă cu 12 ani a renunțat la locul de muncă dintr-o multinațională din București, pentru că ajunsese la burnout. S-a întors în Iași și a transformat o bucată de teren într-o sursă de venit. De mai bine de 10 ani se ocupă de această afacere și spune că poate trăi decent din asta. Căpșunile românești sunt deja pe piața din Iași, iar producătorul din comuna Deleni reușește să vândă toată producția, către clienți, prin livrări în puncte fixe din orașul Iași.