International

Donald Trump este optimist, chiar dacă Joe Biden are un avans de 8% la alegerile prezidențiale: „Vom câştiga şi vom obţine încă patru ani la Casa Albă”

Publicat: 25 oct. 2020
Donald Trump, președintele SUA, fericit
Donald Trump, președintele SUA

Cu doar zece zile înaintea scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie, președintele Statelor Unite, Donald Trump a afișat un optimism incredibil, în ciuda a ceea ce arătau sondajele de opinie. Totodată, sâmbătă, 24 octombrie, Barack Obama, fostul președinte al SUA, dar și Joe Biden, adversarul lui Trump, l-au criticat aspru pe acesta, fiindcă ar fi eşuat complet în gestionarea pandemiei noului coronavirus.

Ziua de sâmbătă a fost o zi plină de mitinguri electorale: trei ale ale miliardarului republican, două ale candidatului democrat, după o pauză de şase zile şi un altul al fostului preşedinte Obama.

„Aceste alegeri sunt o alegere între o super-redresare a lui Trump sau o depresie a lui Biden”, a declarat Donald Trump unei audienţe convinse din însoritul stat Carolina de Nord, discurs în care preşedintele american a evidenţiat propria vindecare de COVID-19 şi a promis o redresare economică rapidă.

Donald Trump: „Sondajele sunt mult mai bune decât acum patru ani”

Plin de viață, după ce a votat anticipat în Florida „pentru un tip pe nume Trump”, liderul de la Casa Albă a mers la un miting electoral în statul Ohio. Apoi, în cursul serii, s-a îndreptat spre Wisconsin.

„Sondajele sunt mult mai bune decât acum patru ani. De altfel, se aseamănă periculos”, a asigurat Trump, care a făcut campanie într-un ritm frenetic după ieşirea din spital.

Joe Biden, preferat în fața lui Donald Trump

Democratul Joe Biden are un avans de 8% în fața lui Donald Trump, însă actualul președinte SUA se bucură de un mic avantaj în Florida.

„În zece zile vom câştiga în acest mare stat şi vom obţine încă patru ani la Casa Albă”, a susţinut Donald Trump în Ohio, menționând victoria sa din 2016 care a contrazis sondajele.

În ciuda bilanţului de peste 224.000 de decese provocate de COVID-19 şi a aproximativ 80.000 de noi cazuri zilnice de contaminare, liderul de la Casa Albă își păstrează optimismul.

„Aceasta este preşedinţia lui Trump’, a afirmat Joe Biden, referindu-se la efectele pandemiei.

Joe Biden, contracandidatul lui Donald Trump, are 77 de ani și campaniile acestuia se desfășoară cu respectarea normelor de distanțare socială, pentru a putea limita răspândirea noului coronavirus. Acesta a organizat două întâlniri în format „drive-in”, vorbind pe o scenă decorată cu dovleci de Halloween.

„Ieri a fost cea mai rea zi pe care am avut-o, dar din nou joi seară, în timpul dezbaterii, Donald Trump a spus şi continuă să spună că suntem la capătul tunelului, că [virusul] dispare şi că vom învăţa să trăim cu el. I-am spus că nu învăţăm să trăim cu el, ci că ne cere să murim cu el”, a susţinut Joe Biden. „Încă nu are un plan”, a continuat candidatul democrat criticile la adresa rivalului său.

Barack Obama, critic la adresa lui Donald Trump

Barack Obama, primul președinte de culoare american îl susține pe fostul vicepreședinte. Cu toate că nu se află la conducerea SUA, Obama este încă iubit și apreciat de populație. Acesta a subliniat criticile democraţilor: „Această pandemie ar fi fost greu de gestionat pentru orice preşedinte, dar ideea că această Casă Albă ar fi făcut altceva decât s-o dea în bară este absurdă”.

„Donald Trump nu va începe brusc să ne protejeze pe toţi. Nici măcar nu este capabil să ia măsuri de precauţie elementare pentru a se proteja pe sine”, l-a ironizat pe succesorul său Obama.

Trump a reacționat imediat, spunând: „L-au adus pe Obama”, „şi s-au prezentat 42 de persoane”. Președintele de la Casa Albă nu ezită și organizează mitinguri electorale de amploare în care foarte puţin participanţi poartă mască sau respectă regulile de distanţare socială.

„Avem mii, zeci de mii de oameni”, a adăugat preşedintele, care a promis un ritm de cinci mitinguri pe zi.

Adauga un comentariu